Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Και πάλι για την ζάχαρη


Πρόθεσή μας δεν είναι να κλείσουν τα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, αλλά να ανοίξουν και τα άλλα δύο, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, στο περιθώριο της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, στο οποίο συμμετείχε αναφερόμενος στο θέμα των θυγατρικών της ΑΤΕ.
Υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να επαναλειτουργήσουν τα ζαχαρουργεία στην Ξάνθη και στη Λάρισα, αλλά, όπως είπε, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι κάτω από τον έλεγχο της τράπεζας.
Υπενθύμισε μάλιστα, ότι η ΑΤΕ, στο πλαίσιο της οικονομικής εξυγίανσης αποφάσισε ότι θα πρέπει να απεμπλακεί από τη συμμετοχή της σε κάποιες βιομηχανικές μονάδες, όπως η ΕΒΖ
Εξάλλου, αναφερόμενος και στο θέμα της συνεταιριστικής επιχείρησης «Δωδώνη», επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε ακόμα κάποια απόφαση, αλλά, όπως υπογράμμισε, στις προθέσεις της είναι μέσα σε οποιαδήποτε σύνθεση να διατηρηθεί ο συνεταιριστικός χαρακτήρας.

Παρατήρηση: Και πως θα επαναλειτουργήσουν τα δύο ζαχαρουργεία της χώρας μας που έχουν κλείσει  ,όταν η Β! βάση τους ( το μισό και πλέον εργοστάσιο )  έχει αποξηλωθεί  ο μηχανολογικός εξοπλισμός και θυμίσουν ένα βομβαρδισμένο τοπίο. Και τους 158.000 tn ζάχαρης που αποτελεί την Εθνική μας ποσόστωση πια  , μετά την αποποίηση του 50% θα τους «βγάζουμε» με 5 εργοστάσια !!  όταν τα τρία υπάρχοντα θεωρούνται ήδη πολλά για αυτή την ποσότητα !! Όταν έχει απαξιωθεί τελείως η τευτλοκαλλιέργεια στην χώρα μας !!

Για το νέο Λύκειο


Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι με το Νέο Λύκειο τα παιδιά να αναπτύξουν θετική σκέψη, κάτι που με το σημερινό λύκειο-αποστήθισης δεν συμβαίνει, είπε η υφυπουργός Παιδείας κα Εύη Χριστοφιλοπούλου μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Έτσι, είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου, ο μαθητής θα έχει πολλαπλές επιλογές και το σχολείο θα είναι σχολείο ουσίας, με την αύξηση των ωρών παράδοσης.
Αν βάλουμε άλλη αντίληψη στο σχολείο τότε δεν θα υπάρχει η παραπαιδεία, πρόσθεσε.
Οι αλλαγές αφορούν τους μαθητές που την επόμενη χρονιά θα φοιτούν στην Α' Λυκείου.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Απόσυρση και στα αγροτικά


Την προσθήκη νέας διάταξης στο νέο, υπό συζήτηση αυτό τον καιρό στη Βουλή φορολογικό νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα να υπαχθούν στο μέτρο της απόσυρσης και τα αγροτικά οχήματα και μικρά φορτηγά μικτού βάρους μέχρι 3,5 tn  επιβεβαιώνει ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς.
Η επιβεβαίωση έρχεται μέσα από έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή μέσω του οποίου απαντάται σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μιχάλη Γιαννάκη. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η διάταξη παρείχε κίνητρα μέσω της μείωσης του τέλους ταξινόμησης (από 40% μέχρι 60%)  για την αγορά μικρού φορτηγού (μικτό βάρος έως 3,5 tn) και κυβισμού έως 2.000 κ.εκ.
Τελικά, ύστερα από διαμαρτυρίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων των αγροτών, παρεμβάσεις βουλευτών αλλά και αίτημα του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αυτοκινήτων, η διάταξη τελικά διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει και τα οχήματα μέχρι 3.500 κ.εκ

Διαμαρτυρία αγροτών στην Τουρκία


Με σύνθημα «Δεν παραδίδουμε τη Μικρά Ασία. θα βαδίσουμε απ’ άκρη σε άκρη σε ολόκληρη την Ανατολία και θα συναντηθούμε στην Άγκυρα. Δεν θα επιστρέψουμε μέχρι να πάρουμε πίσω τα ποτάμια, τη φύση και τις ρίζες μας», ξεσηκώνονται οι αγρότες στην Τουρκία.
Ομάδες αγροτών θα ξεκινήσουν στις 12 Απριλίου από τα τέσσερα σημεία της χώρας , θα βαδίσουν 40 μέρες και 40 νύχτες, θα διασχίσουν μια απόσταση 640 km και θα φθάσουν στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθούν για την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης.
Το κόμμα του κ. Ερντογάν πούλησε όλα τα ποτάμια της χώρας για να κατασκευαστούν 2.000 υδροηλεκτρικοί σταθμοί για την παραγωγή ρεύματος. Οι αγρότες δεν θα βρίσκουν νερό για να ποτίζουν τα χωράφια τους με αποτέλεσμα να υποστούν ολική καταστροφή. Έτσι αποφάσισαν να οργανώσουν αυτή την πρωτότυπη και θεαματική πορεία διαμαρτυρίας η οποία θα ολοκληρωθεί τον Μάιο, λίγες μέρες πριν από τις βουλευτικές  εκλογές.
Εκπρόσωποι των αγροτών λένε φτάνει πια, χορτάσαμε τα λόγια  και τις υποσχέσεις. Θα ενημερώνουμε τους αγρότες, από όλα τα μέρη που θα περνούμε για τους κινδύνους που απειλούν τη γεωργία.
Απορεί, πράγματι  κανείς με την οικονομική πολιτική του κ. Ερντογάν. Αντί να ασχοληθεί με τη γεωργία και τη βιομηχανοποίηση των αγροτικών προϊόντων, την καταστρέφει. Η καταστροφή θα παρασύρει φυσικά και την κτηνοτροφία. Ήδη η Τουρκία με τις απέραντες εκτάσεις εισάγει σιτάρι από το εξωτερικό και κρέας από την Αργεντινή!
Κομπάζει ο πρωθυπουργός για τη βιομηχανική ανάπτυξη και κυρίως για τον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Μα όλα αυτά περιορίζονται στο μοντάζ, δεν παράγουν δηλαδή πρωτογενή βιομηχανικά προϊόντα. Στις 54 βιομηχανίες που παράγουν σωλήνες, αλουμίνιο, σίδερο κ.α παρίστανται αντίστοιχοι πράκτορες της CIA, όπως αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος  Μπουλέντ Εσίνογλου , για να παρακολουθούν μήπως πωλούν εμπορεύματα σε χώρες όπου έχουν επιβάλει εμπάργκο οι ΗΠΑ, όπως η Συρία, το Ιράκ και το Ιράν.
Η Τουρκία συντηρείται με συνάλλαγμα που εισρέει από άγνωστη πηγή γράφει η εφημερίδα Χουρριέτ και τονίζει ότι το άνοιγμα τρεχουσών συναλλαγών το Γενάρη του 2011 ήταν 5.8 δις$. Ξαφνικά ως δια μαγείας εισήλθε στη χώρα συνάλλαγμα 3.6 δις$ από άγνωστη πηγή και κάλυψε το άνοιγμα.  Εύλογα αναρωτιέται η εφημερίδα ποιος είναι αυτός ο καλός άγγελος που στέλνει χρήματα, αλλά και για ποιο σκοπό τα στέλνει;
Περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει ο κ. Ερντογάν για να σταματήσει το κίνημα των αγροτών. Θα στείλει και άλλους δημοσιογράφους να συντροφεύουν τους 68 συναδέλφους τους που ήδη βρίσκονται στη φυλακή ή θα λάβει πιο δραστικά μέτρα εναντίον των διαμαρτυρομένων.

Ψήφισμα για την ζάχαρη

Τη συνέχιση της λειτουργίας των εργοστασίων ζάχαρης στην Ορεστιάδα και την Ξάνθη ζητά με ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.
Παράλληλα ζητείται η μείωση του κόστους της τευτλοκαλλιέργειας ώστε να στηριχτεί το αγροτικό εισόδημα, η διατήρηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και των θέσεων εργασίας και η εγκατάλειψη κάθε ιδέας πώλησης της εναπομείνασας ποσόστωσης ζάχαρης.
Επίσης, τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου μετά από συζήτηση του ζητήματος λειτουργίας της βιομηχανίας ΣΕΚΑΠ συμφώνησαν να υιοθετήσουν το ψήφισμα της συνέλευσης των εργαζομένων της, υπέρ της αδιάλειπτης λειτουργίας της εταιρείας, της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου και της διατήρησης της συνεταιριστικής της μορφής.

Αποφάσεις των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ


Τα υπόλοιπα θέματα που απασχόλησαν την ημερήσια διάταξη της συνόδου των υπουργών Γεωργίας  της ΕΕ την προηγούμενη βδομάδα έχουν ως εξής:
Επιβεβαιώθηκαν από τα κράτη-μέλη οι θέσεις τους για την έγκριση της κυκλοφορίας τριών γενετικά τροποποιημένων προϊόντων (βαμβάκι και δύο ποικιλίες αραβοσίτου). Η Ελλάδα έχει καταψηφίσει τις αντίστοιχες αποφάσεις. Στο Συμβούλιο δεν εξασφαλίστηκε η απαιτούμενη ψηφοφορία για την έγκριση των προτάσεων της Επιτροπής. Στις περιπτώσεις αυτές, η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει τις προτάσεις της, πρακτική που συνήθως ακολουθεί.
Η Επιτροπή παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις στην κατάσταση της αγοράς των γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ε.Ε., κατά το τελευταίο τρίμηνο, η οποία παρουσιάζει σημαντική βελτίωση.
Συζητήθηκε το θέμα της απλούστευσης της ΚΑΠ, με βάση αίτημα μιας ομάδας κρατών-μελών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η Προεδρία παρουσίασε τα αποτελέσματα έκθεσης σχετικά με την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών πολιτικών για την καλή διαβίωση των ζώων. Ορισμένα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αναφέρθηκαν στην προσοχή που πρέπει να δοθεί στο θέμα των γεωργικών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τις χώρες Mercosur ώστε να μη θιγούν τα ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα και να εξασφαλιστεί η ισότιμη είσοδος των ευρωπαϊκών προϊόντων στις χώρες αυτές (όπως οι κονσέρβες ελληνικών ροδάκινων).
Τέλος, για μια ακόμη φορά, οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Ισπανίας, που υποστηρίχτηκαν από Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία και Πολωνία, έθεσαν το πρόβλημα των χαμηλών τιμών του ελαιολάδου και ζήτησαν να ληφθούν άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ανάκαμψη των τιμών και την προστασία των ελαιοπαραγωγών.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Και πάλι για την νέα ΚΑΠ


Το κείμενο της Ουγγρικής Προεδρίας για την «ΚΑΠ με ορίζοντα το 2020», που εγκρίθηκε με ειδική πλειοψηφία από το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. την προηγούμενη βδομάδα 17 Μαρτίου, κατέληξε σε συμπεράσματα που περιλαμβάνουν βασικές θέσεις τις οποίες έχει υποστηρίξει και η χώρα μας.
Διαφώνησαν τα κράτη μέλη: Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα και Δανία. Από αυτές είναι γνωστές οι θέσεις των Ηνωμένου Βασιλείου, Σουηδίας και Δανίας για κατάργηση των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ καθώς και οι διεκδικήσεις πολλών νέων κρατών - μελών για εξίσωση των άμεσων ενισχύσεών τους με εκείνες των παλαιών κρατών-μελών, ζητήματα που κάθε άλλο παρά αποτυπώνουν τα συμπεράσματα της Προεδρίας.
Ειδικότερα, στα συμπεράσματα τονίζεται η σκοπιμότητα να υπάρχει μια ισχυρή ΚΑΠ και μετά το 2013 με βασικό εργαλείο τις άμεσες ενισχύσεις που στηρίζουν τη βιωσιμότητα του αγροτικού κόσμου, την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας και την παροχή δημόσιων αγαθών, όπως η παραγωγή διατροφικών προϊόντων και η προστασία των φυσικών πόρων. Ότι μια βιώσιμη παραγωγική και ανταγωνιστική γεωργία μπορεί να συμβάλλει στην ευρωπαϊκή αναπτυξιακή στρατηγική και στην αύξηση της απασχόλησης. Ότι η ΚΑΠ πρέπει να είναι απλή στην εφαρμογή και να διατηρήσει τους δύο συμπληρωματικούς πυλώνες της.
Αναγνωρίζεται η ανάγκη για μια πιο ισόρροπη κατανομή των πόρων ανάμεσα στους γεωργούς των κρατών-μελών της Ε.Ε. Προβάλλεται στο πλαίσιο αυτό, να χρησιμοποιηθούν ρεαλιστικά κριτήρια, οι όποιες μεταβολές να γίνουν σε βάθος χρόνου και να ληφθεί μέριμνα ώστε να μην προκύψουν διαταραχές στα κράτη-μέλη και στους γεωργούς, που θα έθεταν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της γεωργίας. Δίνεται ευελιξία στα κράτη-μέλη για την κατανομή της ενίσχυσης ανάμεσα στους γεωργούς με μεταβατική περίοδο ώστε να μην προκύψουν απότομες μεταβολές, καθώς και να εστιάσουν την ενίσχυση σε ενεργούς αγρότες και να προβλέψουν ειδικά μέτρα για τη στήριξη των μικρών παραγωγών.
Επιβεβαιώνεται η συνέχιση των μέτρων για τη ρύθμιση της αγοράς των γεωργικών προϊόντων ώστε να εξασφαλίζεται ένα δίχτυ ασφαλείας για το εισόδημα των γεωργών. Τονίζεται ο ρόλος της καλής λειτουργίας της αλυσίδας εφοδιασμού των γεωργικών προϊόντων και της αύξησης του μεριδίου προστιθέμενης αξίας που αντιστοιχεί στους παραγωγού.
Υπογραμμίζεται ακόμη η ανάγκη να στηριχθεί η είσοδος νέων γεωργών στη γεωργία, η απλούστευση της ΚΑΠ, η πρόβλεψη μέτρων για την διαχείριση κρίσεων και την αντιμετώπιση της αστάθειας των τιμών, πολιτικές ώστε τα ευρωπαϊκά προϊόντα να μην αντιμετωπίζουν άνισο ανταγωνισμό από τα εισαγόμενα, καθώς και η λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Αλλαγές στο λύκειο


Οι βάσεις για ένα νέο Λύκειο τίθενται από την προσεχή σχολική χρονιά 2011-2012.
Οι αλλαγές που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την Α΄ τάξη, περιλαμβάνουν μείωση ύλης στα υποχρεωτικά μαθήματα, ερευνητικές εργασίες και χρήση ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου. Καθιερώνεται επίσης ο ατομικός φάκελος μαθητή, που θα τον συνοδεύει σε όλο το Λύκειο, ενώ για την εισαγωγή στα ΑΕΙ από το 2013-1014, θα υπολογίζονται οι επιδόσεις και στις τρεις τάξεις.
Στην Γ΄ τάξη οι τελειόφοιτοι θα επιλέγουν μαθήματα από τον κύκλο σπουδών τον οποίο επιθυμούν να ακολουθήσουν στα ΑΕΙ.
Σημαντική αλλαγή επίσης είναι η καθιέρωση τύπου πτυχιακής εργασίας στους τελειόφοιτους του Λυκείου, η βαθμολογία της οποίας θα παίζει ρόλο για την εισαγωγή του υποψηφίου στα πανεπιστήμια. Επίσης, ο κάθε μαθητής θα έχει την ατομική του ατζέντα, «portfolio», στην οποία θα περιέχονται οι βαθμολογικές του επιδόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολείου.
 Η βασική καινοτομία του Νέου Λυκείου είναι η αφαίρεση των πολλών μαθημάτων ιδίως από τη Γ’ Λυκείου, όπου θα δημιουργηθούν τέσσερα επιστημονικά αντικείμενα, κύκλοι μαθημάτων, με απόλυτη εξειδίκευση.
Στην ουσία, οι τρεις τάξεις του Λυκείου, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, θα αποτελούν ένα είδος κλίμακας όπου θα ανεβαίνει σταδιακά ο μαθητής έως ότου φτάσει στην απόλυτη εξειδίκευση της Γ’ Λυκείου. Η Α’ Λυκείου θα είναι η πύλη στο νέο σύστημα, την οποία θα παρακολουθήσουν οι φετινοί μαθητές της Γ’ Γυμνασίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα βασικά μαθήματα θα περιλαμβάνονται τα Αρχαία Ελληνικά, η Λογοτεχνία, τα Μαθηματικά και η Γλώσσα. Επίσης, θα υπάρχουν και μαθήματα επιλογής, με βασική ενότητα τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Στη Β’ Λυκείου θα διαμορφώνονται οι κατευθύνσεις, ενώ στη Γ’ Λυκείου θα αρχίζει η απόλυτη εξειδίκευση.
 Στην τελευταία τάξη θα δημιουργούνται κύκλοι σπουδών, όπου οι μαθητές όλων των κύκλων θα διδάσκονται Ελληνική Γλώσσα, Νέα Ελληνικά, Αρχαία και Μαθηματικά. Η βαρύτητα κάθε μαθήματος θα εξαρτάται από τον κύκλο που θα παρακολούθει ο μαθητής, δηλαδή τα Αρχαία Ελληνικά έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα στον ανθρωπιστικό κύκλο σπουδών. Η επιλογή των μαθημάτων θα γίνεται ανάλογα με τη σχολή στην οποία επιθυμεί να εισαχθεί ο υποψήφιος.
Φεύγει η Πληροφορική, μένει η Ιστορία, έρχεται ο Χορός! Σε ό,τι αφορά τα μαθήματα, το πρώτο θύμα των αλλαγών είναι η Πληροφορική, η οποία, απ’ ό,τι φαίνεται, μένει «εκτός», αφού με βάση το σκεπτικό του υπουργείου έως το Λύκειο τα παιδιά θα έχουν εντρυφήσει στις σύγχρονες τεχνολογίες.
Για την Ιστορία, πάντως, η κα Διαμαντοπούλου έδωσε εντολή να παραμείνει στον βασικό κορμό των μαθημάτων.
Για το μάθημα των Θρησκευτικών επιλέγεται η χρυσή τομή να χαρακτηρίζεται μεν υποχρεωτικό, αλλά όχι για όλους. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δηλώνουν πως δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν για λόγους θρησκευτικών πεποιθήσεων ή άλλους που αφορούν σε προσωπικά δεδομένα, έχουν τη δυνατότητα να μην το επιλέξουν.

Την ίδια ώρα στο σχολικό πρόγραμμα μπαίνουν πλέον το θέατρο, η μουσική αλλά και η δημιουργία ατομικού «portfolio», που θα περιλαμβάνει τις βαθμολογίες όλων των τάξεων.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Νέου Λυκείου είναι η καθιέρωση -για πρώτη φορά- μαθήματος Τέχνης και Πολιτισμού. Ο μαθητής θα μπορεί να επιλέξει από θέατρο, κινηματογράφο μέχρι χορό και μουσική, ενώ η βαθμολογία που θα συγκεντρώνει θα είναι ισότιμη με τα άλλα μαθήματα.
Βασικό στοιχείο, τέλος, είναι η αύξηση και των ωρών διδασκαλίας των Μαθηματικών, ενώ σε ό,τι αφορά τα Αγγλικά, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, ο μαθητής όχι μόνο πρέπει να γνωρίζει την ξένη γλώσσα έως τη Γ’ Γυμνασίου, αλλά και να αποκτά πιστοποιητικό γλωσσομάθειας.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Δήλωση καλλιέργειας


Τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και τη δήλωση καλλιέργειας του ΕΛΓΑ περιγράφει το δελτίο τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Με την εγκατάσταση ενός νέου και μόνιμου συστήματος για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, το οποίο απαλλάσσει τους δικαιούχους από το κόστος ενεργοποίησης δικαιωμάτων, η υποβολή από κάθε δικαιούχο της ενιαίας αίτησης συνίσταται από τα εξής:
- Την Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του
- τη  Δήλωση Καλλιέργειας και εκτροφής Ζώων του ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της  παραγωγής του
- Την Αίτηση Εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.
Ο τρόπος υποβολής μπορεί να γίνει με :
- Την ηλεκτρονική υποβολή Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης 2011 (ΑΕΕ 2011) μέσω του διαδικτύου (www.opekepe.gr) για όσους παραγωγούς δεν έχουν καμία μεταβολή στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης σε σχέση με το 2010, λειτουργεί από 24 Ιανουαρίου 2011.
- Την τηλεφωνική υποβολή Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2011 μέσω του αριθμού 1540 για όσους παραγωγούς δεν έχουν μεταβολές σε σχέση με το 2010, που λειτουργεί από 18 Φεβρουαρίου 2011.
- Την ηλεκτρονική υποβολή Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης 2011 (ΑΕΕ 2011) μέσω του διαδικτύου (www.opekepe.gr) για όσους παραγωγούς έχουν μόνο αλφαριθμητικές μεταβολές σε σχέση με το 2010, που θα λειτουργήσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες.
- Την αποστολή προεκτυπωμένων αιτήσεων των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2011 (ΑΕΕ 2011), μέσω των ΕΛΤΑ σε δικαιούχους χωρίς ή με αλφαριθμητικές μεταβολές.
- Την υποβολή Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης μέσω των πυλών εισαγωγής του  αναδόχου στον οποίο θα ανατεθεί το έργο με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του διεθνούς διαγωνισμού που προκηρύχτηκε το 2010 και ο οποίος βρίσκεται στο τελικό στάδιο.
Επισημαίνεται ότι ο παραγωγός δεν έχει κανένα κόστος με όποιο από τους παραπάνω τρόπους επιλέξει. Και επιπλέον καθιερώνουμε μια νέα διαδικασία που τον διευκολύνει σημαντικά. Για πρώτη φορά από την επόμενη εβδομάδα θα ταχυδρομηθούν σε δικαιούχους, που είτε δεν έχουν μεταβολές ή έχουν μόνο αλφαριθμητικές μεταβολές, οι Αιτήσεις της Ενιαίας Ενίσχυσης και η Δήλωση Καλλιέργειας του ΕΛΓΑ. Ο παραλήπτης εφόσον δεν έχει άλλη μεταβολή θα μπορεί να υπογράψει την αίτηση και τη δήλωση και να επιστρέψει ταχυδρομικά τον απαντητικό φάκελο στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Επιτροπή διαβούλευσης


Συνεδριάζει την ερχόμενη Τετάρτη  23-03-2011 στις 11 το πρωί η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης ,στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου  με μοναδικό θέμα:
  • την γνωμοδότηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο  του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Ορεστιάδας για το 2011.

Για το εργοστάσιο ζάχαρης

Η επιστολή του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, προς τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ,έχει ως εξής:
 «Κύριε Πρωθυπουργέ,
Επικοινωνώ μαζί σας για να σας εκφράσω την αγωνία των συμπολιτών μου για το μέλλον μίας ιστορικής βιομηχανίας του Βορείου Έβρου, του εργοστασίου παραγωγής ζάχαρης στην Ορεστιάδα.
Πρόκειται για μία μονάδα που επί δεκαετίες αποτέλεσε το σημείο της αναπτυξιακής αναφοράς του Βορείου Έβρου και δημιούργησε μία σημαντική παραγωγική διαδικασία η οποία συνδέθηκε με την στήριξη χιλιάδων αγροτών τευτλοπαραγωγών σε μία ακριτική περιοχή.
Το εργοστάσιο της ζάχαρης στην Ορεστιάδα όπως γνωρίζετε πολύ καλά αποτέλεσε από 1975 μέχρι και πρόσφατα την ταυτότητα του Βορείου Έβρου έχοντας προσφέρει στην περιοχή πολύτιμη εισοδηματική πρόσοδο που καμία άλλη πηγή δεν έχει μέχρι τώρα καταγράψει.
Δεν θα πρέπει επίσης να μην επισημανθεί η δημιουργία εκατοντάδων έμπειρων στελεχών αγροτών και εργαζομένων που μέσα από την Βιομηχανία της Ζάχαρης απέκτησαν και κατέθεσαν πολύτιμη εμπειρία πάνω στην οποίο στηρίχθηκε το σύνολο σχεδόν της παραγωγικής διαδικασίας του πρωτογενούς τομέα του Βορείου Έβρου.
Δυστυχώς μετά το 2006, έτος απόφασης για μείωση της παραγωγής από τα 27 μέλη κράτη της Ε.Ε. και την απόφαση για αλλαγής λειτουργίας  των εργοστασίων της Ξάνθης και της Λάρισας η επεξεργασία ζαχαρότευτλων κατέστη διαδικασία με αμφίβολο κέρδος, ιδίως σε περιοχές όπως η Θράκη με τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες αλλά και σοβαρούς αστάθμητους παράγοντες. Παρόλα αυτά έγινε σοβαρή προσπάθεια για στήριξη της καλλιέργειας.
Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί πως στο Εργοστάσιο υπήρξαν:
247 μόνιμα εργαζόμενοι  (το έτος 1992),
160 Επαγγελματίες με συγκομιστική μηχανή τεύτλων,
300  τουλάχιστον μεταφορικά μέσα (τρακτέρ  ή φορτηγά),
50  Επαγγελματίες εξειδικευμένοι ψεκαστές,
250 Εποχιακά εργαζόμενοι στην διάρκεια της παραγωγής ( Σεπτέμβριο – Νοέμβριο) σε 4 ομάδες εργασίας,
απασχολούνταν επίσης πάρα πολλοί στα τευτλοχωραφα για διάφορες εργασίες,
ένα πλήθος άλλων επαγγελμάτων (συνεργεία επισκευών, ανταλλακτικών, ελαστικών  μεταφορικών εταιρειών  κλπ) είχαν αναπτυχθεί και λειτουργούσαν στην περιοχή.
Από το 1992 και μετά δεν προσελήφθη κανένας εργαζόμενος σαν μόνιμος υπάλληλος. Το μόνιμο προσωπικό σήμερα είναι 76 και στο τέλος του χρόνου θα είναι 70. Από το 2006 και μετά οι επαγγελματίες με συγκομιστική μηχανή μειώθηκαν σε 60. Οι εποχιακά εργαζόμενοι μειώθηκαν σε 150 και για χρονικό διάστημα μόνο 25 ημερών.
Τα 35 χρόνια λειτουργίας του εργοστασίου σημάδεψαν την ανάπτυξη της περιοχής, σταμάτησαν την μετανάστευση. Οι καλά οργανωμένες γεωπονικές υπηρεσίες διδάξαν στους αγρότες την τέχνη του Γεωργού όχι μόνο για την καλλιέργεια του ζαχαρότευτλου αλλά και στις άλλες καλλιέργειες.
Καθημερινά προσέρχονται στο εργοστάσιο έμποροι και να ζητούν  να αγοράσουν ζάχαρη για να την πουλήσουν στις γειτονικές χώρες (Βουλγαρία και Ρουμανία) χωρίς καν να ρωτούν την τιμή αγοράς αποτελεί από μόνο του ένα κραυγαλέο στοιχείο που συνηγορεί στην ανάγκη στήριξης του εργοστασίου της ζάχαρης στην Ορεστιάδα.
Πιστεύω λοιπόν ότι το εργοστάσιο Ζάχαρης της Ορεστιάδας έχει μέλλον στην περιοχή απλά περνάει μια μεταβατική κρίση που οφείλεται στον κανονισμό του 2006 και θα λήξει το 2012.
Στην νέα διαπραγμάτευση των αγροτικών προϊόντων που θα γίνει εντός του 2012 πιστεύουμε ότι η ζάχαρη θα έχει καλύτερη τύχη και το εργοστάσιο μπορεί όχι μόνο να συνεχίσει απλά τη λειτουργία του αλλά και να την ενδυναμώσει.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Γνωρίζετε πολύ καλά τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας. Πιστεύω ότι η Ζάχαρη μπορεί να συνεχίσει μέσα από λογικές ενδυνάμωσης και εξωστρέφειας να αναδιαρθρωθεί παραγωγικά και να αποτελέσει το σημείο αναφοράς μίας νέας αναπτυξιακής εξελεγκτικής πορείας.
Σας απευθύνω λοιπόν έκκληση να σταματήσει κάθε διαδικασία αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της βιομηχανίας της οποίας η συζήτηση και μόνο έχει δημιουργήσει αισθήματα ανασφάλειας και αβεβαιότητας στο βόρειο Έβρο.
Το εργοστάσιο της Ζάχαρης είναι μοχλός ανάπτυξης και ως τέτοιο πρέπει να το προστατέψουμε.
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας αλλά και με συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών που διέρχεται η χώρα και προαπαιτούν εθνική συνεννόηση είμαι βέβαιος ότι θα στηρίξετε το δίκαιο αυτό αίτημα όχι μόνο των τοπικών κοινωνιών αλλά ολόκληρης της αναπτυξιακά αδιαίρετης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Με τιμή,
Αριστείδης Γιαννακίδης
Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης»

Αγροτικό πετρέλαιο

Με την εισήγηση ειδικής επιτροπής καθορίστηκαν οι ποσότητες για τις οποίες ισχύει η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου στους αγρότες, σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Δημήτρη Κουσελά.
«Για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων του πετρελαίου κινητήρων χρησιμοποιήθηκαν δείκτες μηχανικής απασχόλησης κατόπιν πρότασης ειδικής επιτροπής και καθορίστηκε το είδος και ο αριθμός επεμβάσεων ανά καλλιέργεια ή ομάδα καλλιέργειας όπως και κάθε κατηγορία ή είδος ζωικού κεφαλαίου με βάση τα γενικά και γεωργοτεχνικά δεδομένα σε εθνικό επίπεδο», διευκρινίζει ο υφυπουργός Οικονομικών.
Για την επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία των γεωργών ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, που είναι καταχωρημένα στην κεντρική βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ, με βάση τις αιτήσεις-δηλώσεις τους για ενιαία ενίσχυση, για τις κατηγορίες των γεωργικών τους δραστηριοτήτων.

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Για τις συνενώσεις των σχολείων


«Ενώνουμε τα σχολεία μας. Ενώνουμε το εκπαιδευτικό μας δυναμικό, προς όφελος των μαθητών μας.
Η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού δημιουργεί εύρωστες εκπαιδευτικές μονάδες, που μπορούν να εφαρμόσουν όλες τις καινοτόμες δράσεις του Νέου Σχολείου» είπε η υφυπουργός Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, σχετικά με τις συνενώσεις σχολικών μονάδων.
«Εκεί όπου οι συνθήκες επιτρέπουν την ασφαλή και χωρίς ταλαιπωρία μεταφορά των μαθητών, ενώνουμε τα σχολεία, διατηρώντας όμως τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, όπως ισχύει και σήμερα» πρόσθεσε.

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Για τα σχολεία του Δήμου μας


Στο Δήμο Ορεστιάδας:

Υποβιβασμός και Συγχώνευση  Δημοτικών Σχολείων 

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Α/Α
Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
ΑΠΟ
ΣΕ
1
 ΕΒΡΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΟΥΡΙΟΥ
ΑΠΌ 3/Θ ΣΕ 2/Θ
2
ΕΒΡΟΥ 
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΟΞΑΣ
ΑΠΌ 3/Θ ΣΕ 2/Θ


Συγχώνευση από το σχολικό έτος 2011-2012 τις παρακάτω σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης , ως ακολούθως:

Δ/ΝΣΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΜΕΝΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
ΟΝΟΜΑ ΣΥΝΕΝΟΥΜΕΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑ ΟΡΓΑΝΙΚΟΤΗΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΕΒΡΟΥ Π.Ε.


6/θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΥΠΡΙΝΟΥ
6/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΥΠΡΙΝΟΥ
2/θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΜΑΡΩΝ
1/θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΥΛΑΚΙΟΥ
1/θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΝΔΡΑ
6/θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΒΥΣΣΑΣ
6/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΒΥΣΣΑΣ
1/θΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΒΥΛΗΣ
2/θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΕΡΝΑΣ
6/θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΚΑΙΩΝ
6/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΚΑΙΩΝ
2/θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΑΤΗΣ
3/θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΠΤΗΣ
4/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΠΤΗΣ
3/θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ


Η κατάσταση στα νηπιαγωγεία και στις σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένει όπως έχει .Δεν υπάρχουν δηλαδή συγχωνεύσεις  καταργήσεις ή ιδρύσεις νέων μονάδων.



Συνενώσεις-ιδρύσεις σχολικών μονάδων

Η διαδικασία των συνενώσεων - ιδρύσεων σχολικών μονάδων ολοκληρώνεται τώρα, έπειτα από δύο μήνες διαβουλεύσεων. Εφαρμόζοντας το υπάρχον νομικό πλαίσιο, το υπουργείο προχώρησε στις συνενώσεις και ιδρύσεις σχολείων προς όφελος του μαθητή, με κριτήρια πρωτίστως παιδαγωγικά.
Το υπουργείο αλλάζει τον σχολικό χάρτη της χώρας, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας στη δημόσια εκπαίδευση. Δημιουργούνται σχολεία που εξασφαλίζουν τις απαιτούμενες υποδομές αλλά και τον απαραίτητο αριθμό μαθητών, ώστε να λειτουργούν παιδαγωγικά και να εφαρμόζουν άρτια το ωρολόγιο πρόγραμμα.Δημιουργούνται 6/θεσια και 12/θεσια δημοτικά σχολεία εκεί όπου οι μαθητικές ανάγκες το υπαγόρευαν.Ιδρύονται σχολεία, ακολουθώντας τα δημογραφικά στοιχεία του μαθητικού δυναμικού, με βασική προτεραιότητα τον μαθητή και τις ανάγκες της τάξης.
Στα μεγάλα αστικά κέντρα- της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης- οι συνενώσεις αφορούν κυρίως στα συστεγαζόμενα σχολεία, ενώ στην περιφέρεια δίνεται έμφαση στις συνενώσεις ολιγοθέσιων σχολείων, μόνο εκεί όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν.
Η νέα σχολική χρονιά (2011-2012) θα ξεκινήσει με σχολεία που προσφέρουν περισσότερο στη μάθηση. Με σχολεία εύρωστα που μπορούν να εφαρμόσουν το ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα και τις καινοτόμες δράσεις που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο υλοποίησης του Νέου Σχολείου.
Φέτος ιδιαίτερα, έγινε μια συστηματική προσπάθεια εξορθολογισμού του σχολικού χάρτη με εκτεταμένες συνενώσεις σχολείων σε ολόκληρη την Επικράτεια, με δεδομένη τη διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» που διευκολύνει τη διαδικασία αυτή.
Ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα παραμένει σταθερός, έως 25 στην Πρωτοβάθμια, έως 25+10% στη Δευτεροβάθμια Οι συνενώσεις δεν επιφέρουν αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα πέραν του μέχρι σήμερα επιτρεπτού. Αντίθετα, στα συνενωμένα σχολεία υπάρχει κατεύθυνση της πολιτικής ηγεσίας ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα να μην ξεπερνά τα 25 παιδιά στην Πρωτοβάθμια και τα 25 + 10% στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Όχι στα σχολεία «μαμούθ», δεν θα ξεπερνούν τους 400 μαθητές ανά σχολική μονάδα
Οι συνενώσεις δεν οδηγούν σε υπερμεγέθη σχολεία. Ο συνολικός αριθμός των μαθητών στα υπό συνένωση σχολεία δεν υπερβαίνει τα 400 παιδιά. Υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις - 6 πανελλαδικώς- σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου τα σχολεία που προκύπτουν από τις συνενώσεις, έχουν αριθμό μαθητών από 400 και άνω, αλλά χωρίς να ξεπερνούν τους 500.
Φέτος, συνενώνονται 1.933 σχολεία και προκύπτουν 877 σε σύνολο 16.000 σχολικών μονάδων πανελληνίως.

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Έσβησαν τα φώτα ...


Έσβησαν τα φώτα της απευθείας μετάδοσης του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας. Στην τελευταία συνεδρίαση του , αποφάσισε το Δημοτικό συμβούλιο  κατά πλειοψηφία  μετά από πρόταση της Δημοτικής Αρχής  να κλείσει ένα ανοιχτό βιβλίο ,μέσα από το οποίο έμπαινε φως ενημέρωσης  και άποψης  για τις αποφάσεις του Δήμου ,που αφορούν τον Δημότη. 
Ισχυρίστηκε η Δημοτική Αρχή πως  η διακοπή αυτή θα είναι σε όφελος του Δήμου γιατί οι αποφάσεις θα λαμβάνονται γρηγορότερα και δεν θα υπάρχει κούραση , επαναλήψεις και « στάσεις αυτοπροβολής » από μέρους μερικών Δημοτικών Συμβούλων. Απλά θα επιλέγονται αποσπάσματα των συνεδριάσεων τα οποία και θα προβάλλονται την επόμενη μέρα από το δελτίο της Δημοτικής τηλεόρασης. 
Αυτό όμως ονομάζεται λογοκρισία. 
Μια λέξη που ήταν ξεχασμένη ,άγνωστη από την εποχή του Βαρσαμακίδη ,όταν πρώτος φρόντισε την απευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για πληρέστερη ενημέρωση των δημοτών. 
Όσους λόγους  και αν επικαλεστεί η Δημοτική Αρχή ,υπήρχαν τρόποι να βρεθούν λύσεις  συναίνεσης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Άλλωστε αυτή  έχει τον πρώτο λόγο και οφείλει να δημιουργεί κλίμα συνεργασίας ,εμπιστοσύνης ,στήριξης με την συμπεριφορά της με μόνο όπλο … την αλήθεια !!!    
Αποδεικνύεται όμως πως   ,δεν άντεξε την ελευθερία του λόγου ,την έκφραση ,τον πλουραλισμό ,την διαφορετικότητα ,τον ζωντανό αντίλογο ,το δικαίωμα της διαφωνίας  κάτι που διαφάνηκε άλλωστε με τις παλινδρομίες της  και στην προηγούμενη θητεία της.     
    

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Διακίνηση των αγροτικών προιόντων

Ειδικό σώμα ελεγκτών για όλα τα στάδια παραγωγής ,διακίνησης και διάθεσης των αγροτικών προϊόντων ,προχωρά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με νομοσχέδιο που θάρθει στο Υπουργικό Συμβούλιο αυτή την βδομάδα και μετά θα ακολουθήσει το δρόμο για  την βουλή.
Το νομοσχέδιο αυτό θα συμβάλει στο να δοθεί τέλος στην ασυδοσία των μεσαζόντων και το βασίλειο των μεταπρατών. Το ειδικό αυτό σώμα θα έχει την ευθύνη της διενέργειας των ελέγχων στα ενδεικνυόμενα σημεία ,χωράφι-φορτηγά-λαϊκές αγορές-σούπερ μάρκετ κα και θα παραπέμπει τους παραβάτες στην διαδικασία της επιβολής ποινών και προστίμων.
Σε αυτή την προσπάθεια καθοριστικό ρόλο θα παίξει τόσο η ανασυγκρότηση των συνεταιρισμών όσο και ο σχεδιασμός που επιχειρείται στο επίπεδο της αγροτικής παραγωγής με τα γνωστά «Περιφερειακά καλάθια » αγροτικών προϊόντων ,στα οποία το Υπουργείο προτίθεται να δώσει χαρακτήρα «οδικού χάρτη»που θα καθοδηγεί τους αγρότες ,υπηρεσίες και αγορά στο δρόμο της ανάπτυξης με πρώτη ύλη την αγροτική παραγωγή.

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Για τις επιχειρήσεις της ΑΤΕ


Η κυβέρνηση μέσω του υφυπουργού Οικονομικών, κ. Φίλιππου Σαχινίδη απηύθυνε πρόσκληση από το βήμα της βουλής προς τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν και να αγοράσουν τις αγροκτηνοτροφικές επιχειρήσεις της ΑΤΕ που τίθενται προς πώληση, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ΔΩΔΩΝΗ.
«Η κυβέρνηση είναι υπέρμαχος των συνεταιρισμών και των πρωτοβουλιών που μπορεί να πάρουν οι συνεταιριστές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πεδίο δόξης λαμπρό για το συνεταιριστικό κίνημα να έρθει και να αναλάβει όλες αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται κάτω από την Αγροτική και να διεκδικήσει να τις αγοράσει και να τις λειτουργήσει επ’ ωφελεία των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα», διευκρίνισε ο υφυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ κ. Διαμάντως Μανωλάκου.

Συνεδριάζει το ΔΣ Ορεστιάδας


Συνεδριάζει το Δημοτικό  Συμβούλιο Ορεστιάδας ,αύριο Τετάρτη  09-03-2011 στις  6.00 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων  του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα πιο σημαντικά θέματα που θα απασχολήσουν τους Δημοτικούς Συμβούλους είναι:
ü     Η πορεία του εργοστασίου ζάχαρης
ü     Η απευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων του Δ.Σ  από την ORTV. (Υπάρχουν φωνές που αμφισβητούν την αναγκαιότητα της μετάδοσης των συνεδριάσεων.)
ü     Προσλήψεις ανταποδοτικού χαρακτήρα ( καθαριότητα ,πράσινο)
ü     Έγκριση πρακτικών δημοπρασίας ,προσθήκη ορόφου  στο 1ο Δημοτικό σχολείο.
ü     Συγκρότηση Δ.Σ ΔΕΥΑΟ ( Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης )
ü     Έγκρίσεις υποβολής πρoτάσεων στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα Μακεδονία –Θράκη 2007-2013 :
Ανάπλασης πλατείας και εμπορικού κέντρου  ,
7ου και 8ου Νηπιαγωγείου ,
Αίθουσας πολλαπλών χρήσεων  στα Δημοτικά σχολεία Δικαίων και Ρυζίων

Για την Αγροτική Τράπεζα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο αναδιάρθρωσης και κεφαλαιακής ενίσχυσης της Αγροτικής Τράπεζας.
Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ATE Bank με την άντληση 300 - 400 εκατ. ευρώ.
Ο διοικητής της τράπεζας κ. Θεόδωρος Πανταλάκης βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες όπου ενημέρωσε τον επίτροπο Ανταγωνισμού κ. Χ. Αλμούνια για το σχέδιο εξυγίανσης της τράπεζας. Το σχέδιο προβλέπει τη δραστική μείωση του κόστους -με αναδιάρθρωση του δικτύου καταστημάτων, περιστολή μισθολογικών και γενικών δαπανών- και την άμεση πώληση θυγατρικών και άλλων συμμετοχών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα πιέζει για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές, ωστόσο ο κ. Πανταλάκης υπογραμμίζει την ανάγκη να προκριθούν εφικτές και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις.
Ήδη το διοικητικό συμβούλιο της Αγροτικής ανακοίνωσε την πρόσληψη συμβούλου και τη διενέργεια διαγωνισμού για την πώληση των συμμετοχών της τράπεζας στις εταιρείες Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών, ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η αποχώρηση από τη Δωδώνη και τη ΣΕΚΑΠ.
Παράλληλα η τράπεζα θα προχωρήσει στη διάθεση των συμμετοχών της στην ΕΥΔΑΠ (10%), στα ΕΛΠΕ (2,6%), στον ΟΤΕ (0,9%) στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (20%) και στην Αττική Οδό (9,9%). Στα πλάνα περιλαμβάνεται και η αποχώρηση από την FBBank, της οποίας κατέχει το 40,6%, συμμετοχή που προβλημάτιζε εδώ και καιρό καθώς στερείται νοήματος η τόσο μεγάλη συμμετοχή σε ανταγωνιστικό τραπεζικό ίδρυμα.
Παράλληλα θα προχωρήσει στην πώληση του 21% της σερβικής ΑΙΚ Bank, αλλά και της ATE Bank Romania (74%). Το ποσοστό του Δημοσίου στην αύξηση θα καλυφθεί μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Θα προηγηθεί διαχωρισμός των εμπορικών δραστηριοτήτων του, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

28-02-11 ΔΣ Ορεστιάδας Ψήφισμα


Το Δημοτικό Συμβούλιο  Ορεστιάδας με την   104   / 2011 απόφασή  του, αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:
Μετά την ψήφιση του Ν.3907/2011 και της Τροπολογίας η οποία συμπεριλαμβανόταν στο Σχέδιο Νόμου <<Σύσταση  Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος –Ελληνικής Ακτοφυλακής  και άλλες διατάξεις>>, δηλώνουμε κατηγορηματικά την αντίθεση μας και απαιτούμε να ματαιωθεί οποιοσδήποτε σχεδιασμός , νέων Περιφερειακών Γραφείων Ασύλου και Κέντρων Πρώτης Υποδοχής ή Κράτησης  μεταναστών στην περιοχή και καλούμε την Πολιτεία να ασκήσει πιέσεις στην κατεύθυνση αναθεώρησης του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ.
          Ο Έβρος και ιδιαίτερα ο Δήμος Ορεστιάδας, ήδη σηκώνει μεγάλο βάρος από το πρόβλημα της  παράνομης μετανάστευσης της χώρας. Το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί στο ζήτημα αυτό, το έχουμε ήδη αναλάβει. Η  λειτουργία του Κέντρου στο Φυλάκιο είναι ήδη αρκετή για την περιοχή. Η ίδρυση νέων  Κέντρων, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη απαξίωση  όλη την περιοχή, θα πλήξει την τοπική κοινωνία και θα αποτελέσει  αντικίνητρο για επενδυτικές ή άλλες παραγωγικές δράσεις.
Στην πρόταση της Κυβέρνησης κα των στελεχών της για αλλοίωση της φυσιογνωμίας του βορείου Έβρου, εμείς απαντάμε με προτάσεις για ενδυνάμωση της υφιστάμενης φυσιογνωμίας .
-Ίδρυση ή μεταφορά δύο πανεπιστημιακών τμημάτων στην Ορεστιάδα προκειμένου να ενισχυθεί και να εμπλουτιστεί ο πληθυσμός.
-Μείωση του ΦΠΑ για όλους τους επαγγελματίες  του βορείου Έβρου και μείωση φόρων καυσίμου στην περιοχή.
-Μείωση των εργοδοτικών εισφορών για την ασφάλιση των εργαζομένων
-Χρηματοδότηση αγροτών για την αγορά νέων εκτάσεων και επιδότηση της παραγωγικής διαδικασίας.
-Κατ΄εξαίρεση προμήθεια αγροτικών  προϊόντων από τον Έβρο για κάθε ανάγκη του Κράτους(στρατός, φυλακές, φοιτητικές εστίες, στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές κ.λ.π)
-Γενναία επιδότηση για παραγωγικές ομάδες, με την υποχρέωση δημιουργίας και διατήρησης θέσεων εργασίας για μια δεκαετία.
Πάνω απ¨όλα βάζουμε τις ανάγκες και την ευημερία του τόπου, που χρειάζεται ουσιαστικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και καινοτόμες προτάσεις για την αναβάθμιση του.