Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

απολογισμός Δήμου


Στις 30 Απριλίου, ημέρα Δευτέρα στις 7 το απόγευμα θα γίνει η ειδική συνεδρίαση για τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτική Αρχής Ορεστιάδας
 Κατά πλειοψηφία ορίστηκε ως χώρος διεξαγωγής αυτής της συνεδρίασης ,η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας ενώ μία άλλη πρόταση ήθελε την συνεδρίαση να γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Πολύκεντρου του Δήμου.

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

αγροτικοί δρόμοι


  Κύριο μέλημα ,φροντίδα ,προτεραιότητα ,αυτή την περίοδο, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , του Δήμου Ορεστιάδας, οφείλει να είναι η συντήρηση και η  αποκατάσταση των αγροτικών δρόμων. Με  την Χειμερινή περίοδο οι περισσότεροι δρόμοι έχουν υποστεί ζημιές. Αυτή την εποχή δραστηριοποιούνται όλες οι αγροτικές ασχολίες, από το Ορμένιο μέχρι το Θούριο..  Οι αγρότες όλοι βρίσκονται στα χωράφια , σπέρνουν ηλιόσπορα , τεύτλα ,λαχανικά  και σε λίγο βαμβάκια και αραβόσιτο.
Προϋπόθεση για να γίνεται  απρόσκοπτα η σπορά  είναι η συντήρηση των αγροτικών δρόμων. Εμείς δεν βλέπουμε να γίνονται εργασίες από μέρους του Δήμου προς αυτή την κατεύθυνση. Τα αγροτικά μηχανήματα του Δήμου τα βλέπουμε στο γκαράζ του Δήμου.  Απαιτείται άμεσα ,έστω και καθυστερημένα η ενεργοποίηση της Τ.Α  για την βελτίωση του αγροτικού δικτύου στα όρια του Δήμου μας. Η περιοχή μας είναι κατεξοχήν αγροτική, από εκεί περιμένει εισόδημα  ο τόπος μας. Οι Αγροτικοί δρόμοι πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα, έχουν σχέση με τον αγρότη ,τον πρωτογενή τομέα ,που τόσα πολλά λέμε και ακούμε. Οι παραγωγοί έχουν ανάγκη τώρα τα έργα αποκατάστασης ,βελτίωσης. δρόμους για να πάνε στα κτήματα τους. Τώρα χρειάζονται την αρωγή του Δήμου και τον μήνα Σεπτέμβρη ,με τις χειμερινές καλλιέργειες και την συγκομιδή της σοδειάς.
 Μάλιστα όλοι μας γνωρίζουμε ότι χρηματοδοτήσεις για την  αγροτική οδοποιία   κάθε χρόνο υπάρχουν ,στέλνονται προς το Δήμο αρκεί να αξιοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Μάλιστα καλό θα ήταν σε συνεργασία με τους Προέδρους των Δημοτικών κοινοτήτων ,Τοπικών Συμβουλίων  , να υπάρχει ένας προγραμματισμός για την κατασκευή με υποδομή ,κάθε χρόνο, σε κάθε Δημοτική κοινότητα ή οικισμό , ενός κεντρικού αγροτικού δρόμου, μιας κεντρικής αρτηρίας ,ώστε σύντομα η  προσβασιμότητα στις καλλιέργειες να είναι γρήγορη ,αποτελεσματική και χωρίς προβλήματα.

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

συνεδριάζει το ΔΣ Ορεστιάδας

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας  στις 27-03-2012, ημέρα Τρίτη και ώρα 19:00 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα:
Ανακοινώσεις από τον κ. Πρόεδρο. Ανακοινώσεις από τον κ. Δήμαρχο
Ανακοινώσεις - προτάσεις - ερωτήσεις από τους Δημοτικούς Συμβούλους.
Έγκριση διάθεσης πιστώσεων.
Δημιουργία ειδικού Τραπεζικού Λογαριασμού Ενίσχυσης Πλημμυροπαθών Τοπικής Κοινότητας Ορμενίου
Αποδοχή απόφασης ένταξης του έργου: «Αντικατάσταση επιφανειακού δικτύου με κατασκευή υπόγειου δικτύου άρδευσης στις γεωτρήσεις των αγροκτημάτων της Τοπικής Κοινότητας Θουρίου του Δήμου Ορεστιάδας» και ειδικών όρων αυτής
Αποδοχή απόφασης ένταξης του έργου: «Κατασκευή υπόγειου δικτύου άρδευσης σε αντικατάσταση του υπάρχοντος επιφανειακού, στις γεωτρήσεις της Τοπικής Κοινότητας Στέρνας Δήμου Ορεστιάδας» και ειδικών όρων αυτής
Έγκριση απολογισμού Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Ορεστιάδας  για το έτος 2011 (Α και Β περίοδος)
Έγκριση απολογισμού Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Ορεστιάδας  για το έτος 2011 (Α και Β περίοδος)
Χορήγηση αδειών άσκησης υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου
Συγκρότηση επιτροπής ελέγχου επαγγελματιών και παραγωγών πωλητών των λαϊκών αγορών
Συγκρότηση επιτροπής ελέγχου λειτουργίας λαϊκών αγορών
Έγκριση μελέτης, όρων δημοπράτησης και συγκρότηση Επιτροπής Διενέργειας διαγωνισμού της υπ΄αριθμ. 58/2010 μελέτης της Τ.Υ.Δ.Ο.  με τίτλο: «Αντικατάσταση ιστών φωτισμού 2010», συνολικού προϋπολογισμού 58.215,00 € με Φ.Π.Α.
Έγκριση 2ου ΑΠΕ (Τακτοποιητικού)  - Χρήση επί ελασσόν για το έργο « Ασφαλτόστρωση δόμου από Εθνική οδό έως σταθμό επεξεργασίας λυμάτων Ορεστιάδας και οικισμό παλιάς Σαγήνης»
Έγκριση 1ου ΑΠΕ – 1ο πρωτόκολλο κανονισμού τιμών μονάδας νέων εργασιών (ΠΚΤΜΝΕ) και 2ης παράτασης περαίωσης εργασιών του έργου « Αγροτική Οδοποιία Δ.Δ. Ν. Βύσσας και Καβύλης»
Έγκριση 1ου ΑΠΕ – 1ο πρωτόκολλο κανονισμού τιμών μονάδας νέων εργασιών (ΠΚΤΜΝΕ) και 2ης παράτασης περαίωσης εργασιών του έργου « Αγροτική Οδοποιία Δ.Δ. Ν. Βύσσας και Καβύλης»
Έγκριση πρωτοκόλλου Προσωρινής παραλαβής του έργου με τίτλο: «Διαμόρφωση Παιδικής Χαράς στην Κλεισσώ Ορεστιάδας»
Έγκριση πρωτοκόλλου Προσωρινής παραλαβής του έργου με τίτλο: «Ολοκλήρωση περιβάλλοντος χώρου πολιτιστικού πολύκεντρου Δήμου Ορεστιάδας»
Έγκριση 2ης παράτασης περαίωσης του έργου: «Τσιμεντοδιάβαση στον Κυπρίνο»
Καθορισμός χώρου και ημερομηνίας για την διεξαγωγή της ειδικής συνεδρίασης που αφορά τον απολογισμό πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής.
Έγκριση παραχώρησης λεωφορείου από τον Δήμο Ορεστιάδας στη ΔΗΚΕΠΑΟ.
Έγκριση παραίτησης μέλους της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ορεστιάδας
Παραχώρηση δημόσιας έκτασης για κοινωφελή σκοπό (άρθρο 6. Ν.994/79)

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

πρόσληψη προσωπικού

Σύντομα αναμένεται η ανακοίνωση προκήρυξης , πρόσληψης εποχικού προσωπικού , από το Εργοστάσιο ζάχαρης Ορεστιάδας.
Η πρόσληψη  με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου   ,αφορά 138 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων με διάρκεια σύμβασης 7 μηνών. 
Οι προσλήψεις θα  δρομολογηθούν  σύμφωνα  με το άρθρο 21 του Ν.2190/94 ,το γνωστό « νόμο Πεπονή ».

αλλαγή ώρας..

Αλλαγή ώρας την Κυριακή 25 Μαρτίου.

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ενεργοποίηση δικαιωμάτων


Νέες περιπέτειες περιμένουν φέτος αρκετούς από τους δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων, καθώς για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων μέσω ΟΣΔΕ είναι απαραίτητο πλέον να κατατίθενται και τα έντυπα Ε9.
Όσοι λαμβάνουν επιδοτήσεις πρέπει να αποδεικνύουν ότι είναι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές γης στην οποία αντιστοιχούν οι ενισχύσεις.Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι λαμβάνουν επιδοτήσεις χρειάζονται να αποδεικνύουν ότι είναι ιδιοκτήτες της γης στην οποία αντιστοιχούν οι ενισχύσεις τους  ή ότι την ενοικιάζουν. Με μια πρώτη ματιά αυτό φαίνεται απλό. Είναι όμως χιλιάδες οι οικογένειες στις οποίες άλλοι εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες της γης και άλλοι ως καλλιεργητές – δικαιούχοι επιδοτήσεων, πράγμα που είναι νόμιμο. Αξίζει ωστόσο  να σημειωθεί  φέτος οι δικαιούχοι χρειάζεται να καταθέτουν και αντίγραφα των εντύπων Ε9 τα οποία ως γνωστό υποβάλλουν στις Εφορίες για να παρουσιάζουν τα περιουσιακά στοιχεία τους.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι πολλοί δικαιούχοι άλλα εμφανίζουν στο Ε9 και άλλα στα δικαιολογητικά τους για τις επιδοτήσεις. Για παράδειγμα, πολλά μέλη αγροτικών οικογενειών που δεν ασκούν γεωργική δραστηριότητα εμφανίζουν στο Ε9 την περιουσία που έχουν κληρονομήσει από τους γονείς τους, αλλά τις επιδοτήσεις φαίνεται να εισπράττουν π.χ. οι πατεράδες τους, αφού εκείνοι καλλιεργούν τη γη. Κι όλα αυτά μέχρι τώρα ήταν τυπικά εντάξει. Από φέτος όμως τα μέλη των αγροτικών οικογενειών (συνήθως ετεροεπαγγελματίες) χρειάζεται να εμφανίσουν ότι…εκμισθώνουν τη γη αυτή στους γονείς τους για να συνεχίσουν να λαμβάνουν εκείνοι τις επιδοτήσεις, αποφεύγοντας μεταβιβάσεις δικαιωμάτων οι οποίες συνήθως δημιουργούν προβλήματα, όχι σε σχέση με τη νομιμότητα, αλλά σχετικά με την κρατική γραφειοκρατία.

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

συνεδριάζει το ΔΣ Ορεστιάδας

Συνεδριάζει το ΔΣ Ορεστιάδας σήμερα Τρίτη 20 Μαρτίου στις  7 το απόγευμα  στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας.
Μοναδικό θέμα συζήτησης  η έγκριση του διορθωμένου ΟΕΥ του ΝΠΔΔ Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Αθλητισμού Δήμου Ορεστιάδας σύμφωνα με τις υποδείξεις του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
Μετά την απόφαση της Δημοτικής αρχής να μη μεταδίδονται ζωντανά οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου , «μόνη τους τα λένε μόνη τους τα ακούνε …κεκλισμένων των θυρών ». Είναι πολύ μακριά από τα προβλήματα του Δημότη !!! Το ανοιχτό παράθυρο ,μέσα από το οποίο έμπαινε φως ενημέρωσης  άποψης ,κριτικής συμπεριφοράς και στάσης  για τις αποφάσεις του Δήμου ,που αφορούν τον Δημότη  ,έχει πια σφραγιστεί. Νέα πια ήθη !!!Κατάντια…..

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

..μια ΔΟΥ στο Έβρο !!!


Με την υπογραφή του δευτέρου μνημονίου, στα άμεσα προς υλοποίηση σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών είναι το κλείσιμο 200 Δ.Ο.Υ .
Σύμφωνα με το εθνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής 2011-2013 και το πόρισμα της επιτροπής του υπουργείου οικονομικών, προβλέπεται η δημιουργία μιας Δ.Ο.Υ σε κάθε νομό με ταυτόχρονο κλείσιμο τον υπόλοιπων Δ.Ο.Υ.
Συγκεκριμένα για το Ν. Έβρου προβλέπεται η δημιουργία μιας Δ.Ο.Υ με έδρα την ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ και την ταυτόχρονη κατάργηση των Δ.Ο.Υ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ, ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ και ΣΟΥΦΛΙΟΥ.
Έδρα του νομού Έβρου είναι η Αλεξανδρούπολη, πόλη η οποία απέχει πλέον των 190 χιλιομέτρων από το τελευταίο σημείο της χωρικής της αρμοδιότητας, το οποίο είναι και το τελευταίο σημείο της ελληνικής επικράτειας στα σύνορα Ελλάδας- Βουλγαρίας (Ορμένιο). Η πόλη της Ορεστιάδας απέχει 115 χλμ από την πόλη της Αλεξανδρούπολης και αυτή του Διδυμοτείχου 95 χλμ.
Κατόπιν τούτου , θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα εξής:
Με το κλείσιμο των Δ.Ο.Υ :ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ, ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ και ΣΟΥΦΛΙΟΥ, η περιοχή μας οδηγείται :
  • σε ερημοποίηση και μαρασμό της παραμεθορίου περιοχής με ότι αυτό συνεπάγεται, (αποψίλωση της τοπικής αγοράς από μερίδα καταστημάτων και επαγγελματιών, αναγκαστική εγκατάλειψη του τόπου από τους υπαλλήλους των Δ.Ο.Υ, Ι.Κ.Α , Ο.Α.ΕΔ, Ο.Τ.Ε και των οικογενειών τους)
  • στη δυσχερή εξυπηρέτηση των πολιτών, δημιουργώντας έντονα προβλήματα τόσο στην εμπορική όσο και στην αγροτική και κοινωνική ζωή του δήμου καθώς ο πολίτης θα είναι αναγκασμένος να διανύσει τεράστια χιλιομετρική απόσταση προκειμένου να εξυπηρετηθεί, αυξάνοντας το κόστος χρήσης των υπηρεσιών και κατασπατάλησης του χρόνου του για διεκπεραίωση απλών υποθέσεων. Λόγω του κακού οδικού δικτύου και των δυσμενών καιρικών συνθηκών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο απαιτούμενος χρόνος ανέρχεται στις 2 έως 2,5 ώρες συν την επιστροφή.
  • στην έκρηξη της τοπικής ανεργίας και της φυγής του τοπικού πληθυσμού, την ίδια χρονική στιγμή που στην γειτονική Τουρκία η διοίκηση πριμοδοτεί και προικοδοτεί την δημιουργία ενός μεγάλου αστικού κέντρου λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ελλάδα, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης πληθυσμού από τις ανατολικές περιοχές. Ακόμη κι όσοι εργαζόμενοι επιλέξουν τη μετακίνηση αντί της φυγής, τα έξοδα μετακίνησης είναι αβάσταχτα υψηλά δεδομένου ότι οι μισθοί έχουν συρρικνωθεί, αν στο ενδιάμεσο δεν επέρθει η απόλυση για ορισμενο αριθμό υπαλλήλων που θα κριθούν πλεονάζοντες.
Ζητάμε για το Βόρειο Έβρο :
Μία Δ.Ο.Υ σε κάθε Καλλικρατικό Δήμο, με πλήρη φορολογικά τμήματα και ελεγκτικούς μηχανισμούς
Η ύπαρξη ισχυρών Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών, θα συμβάλει οικονομικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά στην περιοχή και το κόστος που θα προκύψει από πιθανή κατάργησή τους θα είναι υψηλότερο σε σχέση με το κόστος λειτουργία τους (οι εφορίες στεγάζονται όλες σε ιδιόκτητα δημόσια κτίρια).
Κατανοούμε απόλυτα την ανάγκη για την αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών, όμως οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη και τις συνθήκες που επικρατούν σε ορισμένες «ιδιαίτερες» περιοχές , όπως η δική μας.
Άλλωστε δεν αποτιμώνται όλα σε χρήμα , υπάρχουν άνθρωποι και αξίες που θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη όταν λαμβάνονται αποφάσεις εθνικής σημασίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΩΝ Δ.Ο.Υ ΣΟΥΦΛΙΟΥ, ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ & ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ολοκληρωμένη στα τεύτλα


Στην τροποποίηση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007 – 2013, η οποία υποβλήθηκε πρόσφατα στην Ε.Ε. , περιλαμβάνεται και το καθεστώς ενίσχυσης των τευτλοπαραγωγών, οι οποίοι εφαρμόζουν Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή σακχαρότευτλων, στο πλαίσιο μιας γεωργοπεριβαλλοντικής  δράσης.
Για την κάλυψη των πιστώσεων αυτού του καθεστώτος ενίσχυσης από το ΠΑΑ 2007 – 2013 θα διατεθούν 12 εκατ. Ευρώ.
Το ετήσιο ύψος ενίσχυσης ανέρχεται σε 31,8 Ευρώ ανά στρέμμα και καλύπτει το διαφυγόν εισόδημα, που προκύπτει από τη μείωση της στρεμματικής απόδοσης την οποία προκαλεί η εφαρμογή του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή σακχαρότευτλων.

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

"τραπεζώματα ".....

Στις δύσκολες πραγματικά οικονομικές συγκυρίες που διέρχεται ο τόπος μας ,  όπου το σημερινό εισόδημα δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των αναγκαίων πια , με τους αγρότες μας να  μη μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις καθημερινές ανάγκες ,να δυσκολεύονται στην προμήθεια εφόδων για τις εαρινές τους καλλιέργειες  ,μια κι κανείς πια δεν τους παρέχει πίστωση  , είναι τουλάχιστον προκλητικό ο Δήμος μας να σκορπίζει αλόγιστα για τραπεζώματα 3.000 ευρώ.  Τόσο κόστισε το τραπέζι  του Δημάρχου με αφορμή την γιορτή των πολιούχων της πόλης μας  Αγ.Θεοδώρων.
Όταν πρόκειται όμως για την χρηματοδότηση ενός πχ συλλόγου  που ασχολείται με την λαϊκή μας παράδοση  ,τότε δεν υπάρχουν χρήματα ,δεν εγκρίνονται από τον επιθεωρητή λένε  !!!! 
Φαίνεται πως παρά τις δυσκολίες  ο Δήμος μας δεν έχει  νιώσει ακόμη ,πως θα αρκούσε κι ένας απλός καφές . Δεν έχει αντιληφθεί πως οφείλει να συμμετέχει κι αυτός σε δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που θα ανακουφίζουν ,θα δίνουν ανάσα  στην περιοχή μας . Επιτέλους γυρίστε σελίδα  κι εσείς ……

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

για το ΔΣ

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ν. Ορεστιάδας  μίλησε για την δημιουργία   περιφερειακής  ενότητας  Β. Έβρου  ο Δήμαρχος κ. Μουζάς Δημήτριος. Στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία  όμορφα ακούγεται !!!!!! Σημαίνει πως  ΙΚΑ ,ΔΟΥ, Ειρηνοδικείο ,Πρωτοδικείο  κτλ  θα παραμείνουν  στον Β. Έβρο. Κι ίσως μάλιστα κάποιοι να ονειρεύονται πως  στην έδρα αυτής της περιφερειακής ενότητας θα μεταφερθούν ενδεχόμενα κι άλλες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση του πολίτη.  Κι όμως ,όλες αυτές οι αλλαγές ,οι καταργήσεις υπηρεσιών ,οι μεταρρυθμίσεις  ,είναι αποφάσεις που  ψηφίστηκαν από την πολιτεία ,χωρίς να υπάρχει καμιά αντίδραση από  τοπικούς φορείς πχ Δήμο Ν. Ορεστιάδας ,από κανένα. Κανείς δεν σκέφτηκε τότε  την γεωγραφία του Νομού μας, την ερημοποίηση της περιοχής ,την εγκατάλειψη, την υπολειτουργία πολλών υπηρεσιών.
Κανείς δεν κατέθεσε μια οργανωμένη με επιχειρήματα πρόταση , για την απαξίωση της περιοχής μας ,για την συγκράτηση του πληθυσμού ,των υπηρεσιών στο τόπο μας ,για την διαφαινόμενη αύξηση της ανεργίας ,για την φτώχεια που έρχεται.  Αν αναλογιστούμε μάλιστα την διαμάχη παλαιότερα για την έδρα του Επαρχείου Β. Έβρου , εύκολα συμπεραίνουμε πως  είμαστε άξιοι της τύχης μας ,πως για μια ακόμη φορά θα θυμηθούμε την ψαλ.136 «…επί τον ποταμών της Βαβυλώνος εκεί εκαθήσαμεν και εκλαύσαμεν….» Είναι δύσκολο ακόμη κι σήμερα να γυρίσουμε σελίδα.  Είναι εύκολο όμως…. να δημιουργείς  εντυπώσεις με κούφιες προτάσεις ,χωρίς το αυτονόητο τον εμπλουτισμό δηλ της πρότασης με επιχειρήματα γραπτά ,μελέτες και στοιχεία που να αποδεικνύουν την αναγκαιότητα !!!! Κι το εύκολο είναι να παραπέμπεις το θέμα σε επιτροπές εξέτασης συζήτησης κιιιι έχει ο Θεός …το εξετάζουμε!!!!  ή να δείχνεις την συμπαράσταση σου μέσα από ένα ψήφισμα ,ότι συμμερίζεσαι «τάχαμου» την αγωνία για το μέλλον και την προοπτική του τόπου αλλά και τον εργαζομένων σε αυτές  τις υπηρεσίες !!!!!!!
Είναι εύκολο να « παίζεις » με τον πόνο και την αγωνία ….   
Όμως αφήστε κι κάτι  , μη τα ξευτελίζεται όλα ,δεν αποτιμώνται όλα στο βωμό της καρέκλας κι της εξουσίας ,των ψηφισμάτων κι των επιτροπών ….. υπάρχουν άνθρωποι …έστω κι λιγοστές αξίες !!!!!!

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

οι πτήσεις της Ryanair


«Πέταξαν» οι πτήσεις της Ryanair, όχι όμως για Αλεξανδρούπολη αλλά για άλλους προορισμούς. Όπως όλα δείχνουν η αεροπορική εταιρία που θα συνέδεε την Αλεξανδρούπολη με την Φρανκφούρτη τα μάζεψε και έφυγε από την περιοχή και αυτό συνέβη γιατί, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ξενοδόχων Θράκης κ. Κώστα Χατζηκωνσταντίνου, οι τοπικές αρχές αδιαφόρησαν χωρίς να φροντίσουν εγκαίρως να διαφημίσουν τις νέες αυτές πτήσεις οι οποίες θα αναβάθμιζαν την περιοχή σε αυτήν την κρίσιμη χρονική στιγμή.
Οι πτήσεις θα ξεκινούσαν στις 28 Μαρτίου, όμως η εταιρεία έκρινε ότι δεν ήταν βιώσιμες. Η εταιρία ειδοποίησε όσους είχαν κλείσει θέσεις ότι μπορούν να πάρουν πίσω τα χρήματα τους ή να τις ανταλλάξουν με άλλες πτήσεις, ενώ ήδη άρχισαν οι ακυρώσεις Γερμανών τουριστών στα ξενοδοχεία της Θράκης.
Ακόμη μία χαμένη ελπίδα για τουριστική ανάπτυξη μετρούν οι Θρακιώτες και οι τοπικές αρχές αδιαφορούν και παρακολουθούν παθητικά.

Συνεδριάζει το Δ.Σ Ν.Ορεστιάδας


Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ν.Ορεστιάδας ,σήμερα Δευτέρα 12-03-2012 στις 18.30 μμ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου για λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα.
ü     Έγκριση 3ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού 2012.
ü     Έγκριση διάθεσης πιστώσεων.
ü     Έγκριση πρόσληψης πέντε εργατών καθαριότητας για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών ή εποχιακών ή πρόσκαιρων αναγκών ,δίμηνης χρονικής διάρκειας μέσα σε συνολικό χρονικό διάστημα 12 μηνών .
ü     Κατανομή πιστώσεων για κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολικών επιτροπών Α! βάθμιας εκπαίδευσης Α! δόση 2012.
ü     Όμοια Β! βάθμιας εκπαίδευσης.
ü     Έγκριση Α!  αναμόρφωσης προϋπολογισμού του  ΚΚΠΑΑΔΟ 2012.
ü     Ορισμός υπόλογου διαχειριστή έργου ενταγμένου στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον –Αειφόρος ανάπτυξη».
ü     Επιχορήγηση του ΝΝΔΔ με τίτλο  «σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης».
ü     Επιχορήγηση του ΝΝΔΔ με τίτλο  «σχολική επιτροπή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».
ü     Μεταβίβαση 2 οχημάτων των πρώην Δήμων στο ΚΚΠΑΑΔΟ.
ü     Λήψη απόφασης σχετικά με το έργο ασφαλτοστρώσεις αγροτικής οδοποιίας Μικρής Δοξιπάρας Δήμου Κυπρίνου.
ü     Εγκριση 2ου ΑΠΕ τακτοποιητικού για το έργο Πλακοστρώσεις και αποκαταστάσεις πεζοδρομίων Κλεισσούς ,Σαγήνης και στο ΟΤ 221.
ü     Έγκριση πρωτοκόλλου παραλαβής του έργου Αγροτική οδοποιία στην Πάλλη.
ü     Έγκριση παράτασης του έργου Κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης στην Πάλλη.
ü     Έγκριση παράτασης του έργου Κατασκευή 16 βάσεων Container απορριμμάτων.
ü     Έγκριση παράτασης χρόνου αποπεράτωσης της προμήθειας Προμήθεια εξοπλισμού για την επέκταση ασυρματικών υποδομών ευρυζωνικής πρόσβασης στις Δημοτικέ Ενότητες Δήμου Ορεστιάδας.
ü     Αποδοχή αιτήματος Τοπικού Συμβουλίου Ορμενίου και παραπομπή στην Περιφέρεια ΑΜΘ για τον υποχρεωτικό αναδασμό στο πεδινό μέρος του αγροκτήματος του Ορμενίου.
ü     Έγκριση δαπανών επέκτασης δικτύου ΔΕΗ.
ü     Ορισμός  μελών επιτροπής  για «Εκδιδόμενα με αμοιβή πρόσωπα και άλλες διατάξεις».
ü     Οικονομική ενίσχυση σε δημότες  και στον Αθλητικό Σύλλογο Ακρίτας Ορμενίου.
ü     Επιστροφή ποσού, διαγραφές χρεών.
ü     Έγκριση διάθεσης πίστωσης για οδοιπορικά μετακινήσεων Δημάρχου –Δημοτικών Συμβούλων.

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Δόμνα Σαμίου


Σε ηλικία 84 ετών έφυγε από τη ζωή η ερμηνεύτρια της παραδοσιακής μας μουσικής Δόμνα Σαμίου. Η Δόμνα Σαμίου νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ, καθώς έπασχε από λευχαιμία. Η ιέρεια της παραδοσιακής μας μουσικής ίδρυσε το 1981 τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου που είχε σαν στόχο τη διάσωση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.
Γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1928 στην Καισαριανή από γονείς Μικρασιάτες που είχαν έρθει στην Αθήνα πρόσφυγες από το Μπαϊντίρι, ένα χωριό στην περιοχή της Σμύρνης. Σε ηλικία 13 ετών άρχισε η επαφή της με τη βυζαντινή και την παραδοσιακή μουσική, μαθητεύοντας κοντά στον Σίμωνα Καρά, ενώ παράλληλα φοιτούσε και σε νυχτερινό Γυμνάσιο.
Το 1954 προσλαμβάνεται στο Τμήμα Εθνικής Μουσικής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και το 1963 ξεκινά τα ταξίδια στην επαρχία και τις επιτόπιες καταγραφές μουσικού υλικού για το προσωπικό της αρχείο.
Το 1971 παραιτείται από τη Ραδιοφωνία και αποδέχεται την πρόταση του Δ. Σαββόπουλου να εμφανιστεί στο Ροντέο. Το 1981 ιδρύεται ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής – Δόμνα Σαμίου και κάτω από την ομπρέλα του διοργανώνει εκδηλώσεις για τη διάσωση της παραδοσιακής μουσικής. Το 2005 είχε τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο για το έργο της για τη διάσωση της πολιτιστικής μας παράδοσης.

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

κίνημα = φωτοβολίδα !!


«Φωτοβολίδα» χαρακτηρίζουν το κίνημα της πατάτας οι έμποροι της κεντρικής λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, θεωρώντας ότι σύντομα θα σβήσει, ενώ ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να μειώσουν τις τιμές των αγροτικών προϊόντων , όπως δήλωσαν ότι θα κάνουν οι συνάδελφοί τους στην Αθήνα.
 «Εμείς λειτουργούμε σε κλειστό χώρο, δεχόμαστε όλους τους ελέγχους, πληρώνουμε τους υπαλλήλους μας, φόρους και λογαριασμούς ρεύματος και νερού, ενώ οι πατάτες που διατίθενται στους δρόμους αυτές τις ημέρες πωλούνται χωρίς καν να υπάρχει έλεγχος. Επίσης, πρέπει να αποδίδεται ο ΦΠΑ και να μην τον καρπούνται ορισμένοι «εθελοντές», ισχυρίστηκε ο κ.Κουλούρης ,μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης.
Όχι θα σας αφήσουν   έτσι  οι μεσάζοντες  ,όταν  βλέπουν  ένα κίνημα    παραγωγών  ...           "χύμα " χτισμένο πάνω στην άμμο ,που σύντομα θα καταρρεύσει !! Όταν  αντιλαμβανόμαστε όλοι μας ,πως η οργάνωση ,ο θεσμός -βρείτε τον εσείς αν διαφωνείτε με τις ομάδες παραγωγών -είναι η στέρεα βάση ,το εφαλτήριο ,ο σεβασμός του ιδρώτα  και του μόχθου της παραγωγής.
 «Πουλήστε απευθείας στα μανάβικα», λέει στους παραγωγούς ο Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας .Πως όμως  ,με ποια υποδομή και οργάνωση ,με ποιους θεσμούς συνάντησης ,συνέχειας  των παραγωγών με τον καταναλωτή ,με ευκαιριακές κινήσεις  ξεπουλήματος της φετινής σοδειάς κι του χρόνου… θα δούμε !!! Ή είναι τόσο  «εύκολο» τα μανάβικα να δεχτούν προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς !! Όχι φυσικά  ,στην γωνία παραμονεύει και παρακολουθεί  ο κίνδυνος κι είναι αδυσώπητος !!!!!

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

taxisnet


Υποχρεωτικά μέσω του TAXISnet θα υποβάλουν από φέτος τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οι μισθωτοί, με ετήσιο εισόδημα πάνω από 15.000 ευρώ, σύμφωνα με το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Επιπλέον, ηλεκτρονικά θα υποβάλουν τις δηλώσεις τους και οι συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα πάνω από κάποιο όριο, το οποίο αναμένεται να καθοριστεί.
Στόχος είναι από το 2013 όλες οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος να υποβάλλονται ηλεκτρονικά προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διασταυρώσεων των στοιχείων των εισοδημάτων των φορολογούμενων.

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

συνδεδεμένη ενίσχυση


Σήμερα  πιστώνονται στους λογαριασμούς των παραγωγών  τα ποσά της συνδεδεμένης ενίσχυσης του βαμβακιού. Το ποσό  τελικά ανέρχεται 70,5 ευρώ το στρέμμα ,με παρακράτηση 9%  σε όσους θα εισπράττουν συνδεδεμένη πάνω από 5.000 ευρώ.
Στην πληρωμή δεν μπαίνουν τελικά 2.300 καλλιεργητές που είχαν δηλώσει την καλλιέργεια αλλά δεν παρέδωσαν ούτε ένα κιλό βαμβάκι, ενώ αποκλείονται και 4.268 καλλιεργητές (με 170.000 στρέμματα) που δεν κατάφεραν να καλύψουν τα αντίστοιχα όρια των ηρτημένων τιμών των περιοχών τους.

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

πληρωμές...

Η καθυστέρηση  στην καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι στους παραγωγούς , εντοπίζεται στη  επιλογή της πολιτείας να υπάρχουν δύο ταχύτητες στον υπολογισμό της ενίσχυσης.
Έτσι, οι αγρότες που εισπράττουν μέχρι 5.000 ευρώ ενίσχυση θα πληρωθούν με 68 ευρώ το στρέμμα, ενώ όσοι εισπράττουν πάνω από 5.000 ευρώ θα πληρωθούν με 62  ευρώ το στρέμμα.
Καμιά ενίσχυση δεν θα εισπράξουν μόνο οι αγρότες που δεν παρέδωσαν κιλό βαμβάκι στα εκκοκκιστήρια.
Αντίθετα, όσοι παρέδωσαν έστω και λίγα κιλά θα μπορούν να την εισπράξουν !!!!!!
Αναμονή λοιπόν μέχρι την Πέμπτη !!!

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

συνέχεια ... θα υπάρξει...

Σημαντική η  πρωτοβουλία της εθελοντικής ομάδας δράσης του Ν. Πιερίας στην προώθηση και πώληση της πατάτας Νευροκοπίου. Με απλές κινήσεις οργάνωσης κατόρθωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα να απλωθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και σε πόλεις με μικρότερο πληθυσμό. Έφερε στην επιφάνεια ένα  άλλο  τρόπο κατανάλωσης σε μια οικονομία που συνεχώς  φθίνει, με διαρκή άνοδο στις τιμές των προϊόντων και μείωση της αγοραστικής  αξίας του καταναλωτή. Ταυτόχρονα αναδείχτηκε σε όλο το μεγαλείο της  το χάσμα που υπάρχει στις τιμές των αγροτικών προϊόντων από το χωράφι στο ράφι.
Αρκεί όμως μόνο αυτό  !!!! Θα υπάρξει μια συνέχεια  σε βάθος χρόνου !!! Θα αντέξουν οι  εθελοντικές ομάδες ,  ή σε μικρό χρονικό διάστημα θα σβήσουν σταδιακά ,γιατί τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν από τους μεσάζοντες ,τις πιέσεις  κτλ  θα είναι τεράστια ,άλυτα. Κάπως έτσι χάθηκαν και οι αγανακτισμένοι πολίτες από το Σύνταγμα ,στο ξεκίνημα αυτής της κρίσης που μαστίζει το τόπο μας .  Μπορεί αυτές οι προσπάθειες να έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα  ,να   ανοίγουν νέους δρόμους μέσα από τις δυνατότητες που  μας παρέχει το διαδίκτυο , να ικανοποιούν τον αγρότη  που βλέπει πως η σοδειά του έχει πια αξία ,και τον καταναλωτή  που  απολαμβάνει χαμηλές τιμές . Έχει όμως  εχθρό ,αντίπαλο το χρόνο που είναι αδυσώπητος .. Δύσκολα  !!!
Χρειαζόμαστε κυρίως θεσμούς  συνάντησης του παραγωγού με τον  καταναλωτή.  Κι το θέμα είναι πολιτικό και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.   Αρκεί να εξετάσουμε τι έκανε η Ευρώπη πριν 10-15 χρόνια στα ζητήματα αυτά.  Σίγουρα δεν επέτρεψε  μορφές  υπερτιμολόγησης των αγροτικών προϊόντων από μέρους των μεσαζόντων. Το γνωρίζει αυτό η πολιτεία αλλά τηρεί «σιγή ιχθύος ». Η αγορά δηλ από το παραγωγό να γίνεται πχ με 15 λεπτά κι το πιστωτικό τιμολόγιο να  κόβεται στα 50 λεπτά ,με αποτέλεσμα οι τιμές καταναλωτή να διαμορφώνονται 100 -800% πιο πάνω από την τιμή παραγωγού !!!!
Επίσης   αγροτικά προϊόντα που εισάγονται στην χώρα μας   με χαμηλό κόστος ,  βαφτίζονται Ελληνικά  και πωλούνται ακριβότερα. Κι αυτό το γνωρίζει η πολιτεία.
Είναι  τόσο δύσκολο πια ,να αρχίσουν να λειτουργούν οι συνεταιρισμοί  ,οι ομάδες παραγωγών ,  σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Να αναπτύσσουν δηλαδή στρατηγικές  , να έχουν το δικό τους ράφι , να πουλούν τα προϊόντα τους και μετά να τα παράγουν. Αυτό το μοντέλο πρέπει να υιοθετηθεί και στη χώρα μας. Οφείλουν να αλλάξουν πολλά  !!!!!  κι δεν το βλέπω ….

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

συνδεδεμένες ενισχύσεις

Το ποσό για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στα ζαχαρότευτλα , που πιστώνεται σήμερα στους λογαριασμούς των τευτλοπαραγωγών , εκτιμάται ότι θα κυμανθεί  περίπου στα 32 ευρώ το στρέμμα. Για το βαμβάκι  η συνδεδεμένη ενίσχυση  θα κατατεθεί στους παραγωγούς την Δευτέρα 5 Μαρτίου , και είναι κοντά στα 70 ευρώ το στρέμμα.
 Σπάρθηκαν 56.000 στρέμματα με τεύτλα και το συνολικό ποσό της συνδεδεμένης είναι στα 1.770.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ενίσχυση στα 31,6 ευρώ το στρέμμα. Να σημειωθεί ότι για τους τευτλοπαραγωγούς είναι η τελευταία χρονιά που λαμβάνουν αυτή την ενίσχυση, ενώ πέρυσι κυμάνθηκε περί τα 27 ευρώ το στρέμμα.
   
Όσον αφορά τη συνδεδεμένη στο βαμβάκι, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2011 καλλιεργήθηκαν συνολικά περί τα 3 εκατ. στρέμματα και παραδόθηκαν στα εκκοκκιστήρια 800.000 τόνοι βάμβακος. Με τους πρώτους υπολογισμούς, η μέση παραγωγή είναι στα 270 κιλά το στρέμμα, δηλαδή πιο ψηλά από την ελάχιστη ηρτημένη παραγωγή που χρειάζεται για την καταβολή της συνδεμένης ενίσχυσης για το βαμβάκι.

Τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν ακόμα το ακριβές ποσό, γιατί έχουν βρει ένα ποσοστό εκτάσεων που ανήκουν σε παραγωγούς, οι οποίοι δεν παρέδωσαν βαμβάκι. Οπότε αυτό το ποσοστό θα πρέπει να αφαιρεθεί από τις εκτάσεις. Τα μέχρι τώρα ευρήματα αναφέρονται σε 2.300 παραγωγούς οι οποίοι δεν έχουν παραδώσει προϊόν.

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

πίστωση λιπασμάτων


Η ΕΒΖ ΑΕ ,προσφέροντας ένα ακόμη κίνητρο στους αγρότες ,αποφάσισε να προχωρήσει στη διευκόλυνση των τευτλοπαραγωγών ,με την προμήθεια λιπασμάτων κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Βιομηχανίας, απαραίτητη προϋπόθεση για τη διευκόλυνση αυτή ,είναι η υπογραφή συμβολαίου με την ΕΒΖ και η εξακρίβωση της σποράς  του αγρού. Τα ποσά της διευκόλυνσης θα παρακρατηθούν από τους τευτλοπαραγωγούς κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης που θα γίνει με την παράδοση των τεύτλων στα εργοστάσια.