Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

21 επέτειος στην Γκαγκαουζία...


Τον Αύγουστο του 1989 με απόφαση του Ανωτάτου Σοβιέτ της Μολδαβίας καθιερώνεται η Μολδαβική (Δηλαδή τα Ρουμάνικα ) ως μόνη επίσημη γλώσσα της Μολδαβίας. Τρείς μήνες αργότερα οι Γκαγκαβούζηδες  ζητούν ανεπιτυχώς την Δημιουργία αυτόνομης περιοχής των Γκαγκαβούζων. Τον Ιούνιο του 1990 με την ανακήρυξη της Μολδαβικής ανεξαρτησίας ( αναγνώριση ανεξαρτησίας της Μολδαβίας στις 27 Αυγούστου του 1991)  κινήθηκαν οι Γκαγκαβούζηδες  και με την υποστήριξη και των Ρώσων ,ανακηρύσσουν την Αυτόνομη περιοχή των Γκαγκαβούζων   στην Νότια Μολδαβία ,με δικιά τους σημαία, κοινοβούλιο και πρωτεύουσα την πόλη Κόμρατ.   


Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

η εκπαίδευση στην Γκαγκαουζία

Ανάμεσα στα  θέματα  που απασχολούν , ίσως από την  ανακήρυξη  της αυτονομίας ,τους γκαγκαβούζηδες της Ν.Μολδαβίας  ,είναι και η εκπαίδευση. Είναι αλήθεια πως μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού και την ανάδειξη των συνόρων ,των «νέων κρατών» στην αυτόνομη περιοχή των Γκαγκαβούζηδων κυριάρχησε το «ανά-ντιλί». Δημιουργήθηκαν πολλές επιτροπές ,σχέδια ,προτάσεις για το εκπαιδευτικό σύστημα ,προετοιμασίες για  σχέδια νόμου, ανάγκη να οριστεί η έννοια του εκπαιδευτικού συστήματος στην περιοχή της κοινότητας των Γκαγκαβούζηδων. Σίγουρα όμως κυριαρχούσε ως επίσημη γλώσσα στα σχολεία τα ρωσικά και ως μειονοτική τα γκαγκαβούζικα η μητρική τους γλώσσα ,όπως θεωρούν και εκτιμούν.

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

..η τέχνη των γκαγκαβούζηδων..


Στην Έκθεση χειροποίητων χαλιών  που πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου  2015 στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας ,το  Κίσναου , συμμετείχε και το κέντρο ύφανσης χειροποίητων χαλιών gaintar koraglari  της Γκαγκαουζίας. 
Η Υπουργός  Τουρισμού και  Πολιτισμού της Γκαγκαουζίας  Βασίλισσα  Πετροβίσκι  τόνισε πως η συμμετοχή μας  στην έκθεση απέδειξε την ικανότητα και την τέχνη των Γκαγκαβούζηδων και στον τομέα των χειροποίητων χαλιών. 


Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

κι πάλι για την γκαγκαουζία..

Πάνω από ένα εκατομμύριο lei  ( 46.000 ευρώ )   έχει επενδύσει στην ανακαίνιση και τον εξοπλισμό από την κουζίνα ,το  πλυντήριο ,τους χώρους μαθημάτων και υποδοχής  η  Κυβερνήτης της Γκαγκαουζίας  Ειρήνη Βλάχου  στο 7ο  νηπιαγωγείο   της πόλης Τσιαντήρ -Λούνγκα. Η χρηματοδότηση κι πάλι από το ΤΙΚΑ ..Εμείς  και πάλι …δεν είμαστε πουθενά…..


Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

5ο φεστιβάλ φιλίας

Οργανώθηκε με επιτυχία στο Κομράτ της Γκαγκαουζίας το 5ο φεστιβάλ φιλίας φοιτητών με την επωνυμία «..μιλάμε σε διάφορες γλώσσες.. αλλά.. είμαστε μαζί..»
Το  φεστιβάλ αυτό δίνει  την ευκαιρία τους φοιτητές να νιώσουν μια μεγάλη και   δημιουργική οικογένεια





Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

..για το Δημήτρη Βατικιώτη..

Είναι σημαντικό να έχουμε υπ’ όψιν μας ορισμένα στοιχεία και παραμέτρους τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην έρευνα μας ,για το ζήτημα της καταγωγής των Γκαγκαβούζηδων.
Οι Γκαγκαβούζηδες  δεν εμφανίζονται στο ιστορικό προσκήνιο παρά μόνο κατά τον 19ο αιώνα. Το γεγονός αυτό κάποιοι ερευνητές το θεώρησαν ως ιστορικό παράδοξο. Κι όμως, αν μελετήσει κανείς την λαϊκή παράδοση των Γκαγκαβούζηδων, αλλά και την από  μέρους τους αντιμετώπιση στο θέμα της καταγωγής τους, θα διαπιστώσει ότι οι Γκαγκαβούζηδες αυτοπροσδιορίζονται και νιώθουν καλύτερα με τον όρο «Χριστιανός »