Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

3o gorusme ευχαριστήρια !



Έπεσε το βράδυ του Σαββάτου  20 Ιουλίου η αυλαία του 3ου gorusme των Γκαγκαβούζηδων   που πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία Κάτω Σαγήνης Ν.Ορεστιάδας με τις αποχωρήσεις των επίσημων προσκεκλημένων μας:
Του Προέδρου της  Κοινότητας των Γκαγκαούζων  Mihail Formuzal  ,του  Προέδρου της Βουλής των Γκαγκαούζων Dmitri Constantinov    και 7 μέλη της βουλής.
Του ιστορικού ,διανοούμενου και Προέδρου της Ακαδημίας των Γκαγκαούζων Stefan Boulgar
Του σεβαστού πατέρα από την Καβάρνα της Βουλγαρίας πατήρ Βασίλειο  ο οποίος συνοδευόταν από 5ελή επιτροπή.
Του Σεβαστού πατέρα  από το Άγιο Όρος πατήρ Κωνσταντίνο.
Το gorusme μας , η κορυφαία εκδήλωση μας  , στοχεύει στην διατήρηση , ανάδειξη  και προβολή της πλούσιας ιστορίας ,λαογραφίας , πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς των Γκαγκαβούζηδων ,μα και την συνεισφορά  τους  στους Εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες της χώρας  μας , με την συμμετοχή τους στην φιλική εταιρεία στην Μολδοβλαχία.

Κατά την απελευθέρωση της Ανατολικής Θράκης από τον ελληνικό στρατό το 1919 συγκρότησαν το  1ο εκστρατευτικό σύνταγμα  του ελληνικού στρατού ,από  700  Γκαγκαβούζηδες και σύμφωνα με τον Γενικό Διοικητή της Θράκης Γεραγά διακρίθηκαν για την ανδρεία τους στο  πόλεμο κατά των Τούρκων στην  Μικρά Ασία , καθώς και για την  συμβολή τους ,στην ανάπτυξη και πρόοδο του τόπου μας.

Ευχαριστούμε θερμά ,τους συνδιοργανωτές μας την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ,τον Περιφερειάρχη κ .Άρη Γιαννακίδη ,την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου ,την Αντιπεριφερειάρχη κ. Γεωργία Νικολάου και τον Δήμαρχο της πόλης μας τον κ.Δημήτριο Μουζά ,για το έντονο ενδιαφέρον τους ,την  διαρκή και αληθινή συμπαράσταση προς την Ένωση Συλλόγων Παράδοσης & Δημιουργίας «Οι Γκαγκαβούζηδες»
Επίσης 
ü     Την  εταιρεία Υφαντής  για τα αλλαντικά ,τα προϊόντα που μας έχουν προσφέρει.
ü     Τα δικά μας αναψυκτικά ,ΕΠΑΠ Ορεστιάδας  , που παράγονται και εμφιαλώνονται στην Λεπτή Ορεστιάδας ,  για  την δωρεάν προσφορά και την ενεργό στήριξη των εκδηλώσεων μας.
ü     Τα κρεοπωλεία ,Τσολακίδης ,Σκερλετίδης ,Αποστολίδης για την προσφορά κρεάτων
ü     Το σούπερ μάρκετ Τζιλαβίδης
ü     Όλους όσους μας βοήθησαν , τα μέλη μας ,τους Συλλόγους μας , μεμονωμένα άτομα  που ήταν συνεχώς κοντά μας.
ü     Την οικοδέσποινα του gorousme , τον Εκπολιτιστικό και Επιμορφωτικό Σύλλογο Κάτω Σαγήνης! 

Και αφήσαμε στο τέλος  την Δημοτική μας τηλεόραση και την διευθύντρια της την κ.Μαυρίδου Βέρα   ,γιατί θέλουμε να είναι ξεχωριστές ευχαριστίες για την πολύτιμη βοήθεια ,το θετικό και ευχάριστο περιβάλλον ανταπόκρισης και αντιμετώπισης.

Κι φυσικά ένα μεγάλο ευχαριστώ  σε όλους εσάς ,για την τιμή που μας κάνατε  να είστε  κοντά μας στις όμορφες εκδηλώσεις που διοργανώσαμε για εσάς , 3o  gorusme των Γκαγκαβούζηδων  ,από την Ένωση Συλλόγων Παράδοσης και Δημιουργίας «Οι Γκαγκαβούζηδες»
 
Η παρουσία σας  ήταν καθοριστική στις  λαογραφικές ,χορευτικές μας εκδηλώσεις και πιστοποιεί  το έντονο ενδιαφέρον σας ,για την λαϊκή μας παράδοση , τα ήθη και τα έθιμα ,τα λαϊκά δρώμενα  των Γκαγκαβούζηδων  .

Η Παράδοση των Γκαγκαβούζηδων είναι ...τo μελωδικό νανούρισμα της μάνας, οι θρύλοι  του παππού ,τα κόλιντα, τα έθιμα ,οι χοροί , οι σκοποί , οι φορεσιές  ,τα τραγούδια ,τα μοιρολόγια ,τα κεντήματα ,τα δίστιχα, τα παιχνίδια και όσα άλλα είναι μέρος της ζωής της λαογραφίας μας ,του τόπου μας , που μας συντροφεύουν  σε κάθε χαρά !!!
Ας Κρατήσουμε  περήφανα στις καρδιές σας ,αλώβητο αυτό το θησαυρό των Γκαγκαβούζηδων !!!
Έτσι θα ακούμε τους παλμούς του τόπου μας ολοζώντανα και δεν θα σβήσει τίποτε στη χοάνη της  κρίσης και της παγκοσμιοποίησης!

Σας ευχαριστούμε !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου