Εμφανίζονται δειλά δειλά νέες δυναμικές εναλλακτικές καλλιέργειες στο χώρο του πρωτογενούς τομέα. Μπορεί να αντιμετωπίζονται με διστακτικότητα από τους αγρότες ,φαίνεται όμως πως αποτελούν την εναλλακτική λύση στο «κατεστημένο» καλλιεργειών πολλών 10ετιών.
Το ιπποφαές, το μύρτιλλο, το ρόδι, το βατόμουρο, η μαύρη τρούφα, τα σαλιγκάρια, η αλόη βέρα και το ράσμπερι. Δημιουργούνται μοναδικές ευκαιρίες απασχόλησης για χιλιάδες κατοίκους ακόμη και των πόλεων , που αναζητούν επαγγελματική κατεύθυνση. Αλλά και για παραδοσιακούς αγρότες, που απομακρύνονται από τις παραδοσιακές καλλιέργειες .
Ήδη, σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας δημιουργούνται ροδώνες δίπλα στα φουγάρα της ΔΕΗ, για την παραγωγή του πανάκριβου ροδέλαιου. Η αγριοαγκινάρα που έχει κατακλύσει με χιλιάδες στρέμματα στην γείτονα Βουλγαρία κάνει την είσοδο της σε κτήματα στην χώρα μας που θα αντικαταστήσουν τον λιγνίτη στην παραγωγή ρεύματος.
Στην Κεντρική Μακεδονία καλλιεργείται το φυτό κενάφ, από το οποίο μπορεί να παραχθούν ποικίλα προϊόντα: από χαρτί και ύφασμα, μέχρι μονωτικά υλικά και καλλυντικά. Ενώ πλέον εξαπλώνεται ραγδαία η καλλιέργεια σπιρουλίνας, του πασίγνωστου πλέον φαρμακευτικού φυτού. Αρκετά πιο νότια, στην Πελοπόννησο, ανακαλύπτουν το ιπποφαές, το φυτό που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια. Στην Κρήτη κάνουν χρυσές δουλειές όσοι προτιμούν την καλλιέργεια του σταμναγκαθιού. Στην περιοχή μας ο ηλίανθους για το τηγάνι αλλά και για βιοντήζελ , ενώ τα σκόρδα της Ν. Βύσσας γίνονται ανάρπαστα στο εξωτερικό. Η στέβια μπορεί να αντικαταστήσει τα τεύτλα, η ελαιοκράμβη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας, και τα ρόδια να αποτελέσουν μια καλή εναλλακτική λύση αντί της καπνοκαλλιέργειας. Όλα αυτά όμως για να ανθίσουν , προϋποθέτουν ελκυστικές τιμές παραγωγού ,ικανοποιητικές , που να καλύπτουν τα εφόδια και να δίνουν ένα ανθρώπινο εισόδημα στο παραγωγό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου