Η Ελληνική γεωργία οφείλει να αποτελέσει την βάση της προσπάθειας της χώρας για επανεκκίνηση της ανάπτυξης, η οποία όμως για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της θα πρέπει να προχωρήσει στο δρόμο της εκμηχάνισης. Αυτό τονίστηκε στην παρουσίαση της μελέτης «Αγροτικά Μηχανήματα και Ανταγωνιστικότητα του Πρωτογενούς Τομέα», την οποία εκπόνησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.
Ο στόλος των αγροτικών μηχανημάτων της Ελλάδας είναι «γερασμένος», με χαρακτηριστικό το παράδειγμα των ελκυστήρων, που έχουν μέση ηλικία άνω των 20 ετών. Επιπλέον, ελλιπής είναι η καταγραφή των αγροτικών μηχανημάτων, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη και τη συλλογή στατιστικών στοιχείων. Η μελέτη ερευνά το σενάριο μιας αυτοχρηματοδοτούμενης απόσυρσης των αγροτικών ελκυστήρων και τα θετικά αποτελέσματα που θα είχε για την παραγωγικότητα της ελληνικής γεωργίας. Στην παρουσίαση μίλησε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης.
Η εκδήλωση άνοιξε με εισαγωγική ομιλία του Γενικού Διευθυντή του ΙΟΒΕ Γιάννη Στουρνάρα, ενώ τα βασικά ευρήματα και συμπεράσματα της μελέτης παρουσίασε ο Υπεύθυνος Ερευνών του ΙΟΒΕ, Άγγελος Τσακανίκας. Η μελέτη επικεντρώνεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που ακόμα – και παρά τη συρρίκνωση – διαθέτει ο αγροτικός τομέας της χώρας και τον βαρύνοντα ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Στη μελέτη του ΙΟΒΕ υπογραμμίζεται ότι ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα παραδοσιακά συγκέντρωνε σημαντικά πλεονεκτήματα και παρά την φθίνουσα πορεία της αγροτικής παραγωγής την τελευταία 15ετία εξακολουθεί να διατηρεί υψηλότερη συμβολή στη διαμόρφωση του εθνικού προϊόντος, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (4% του ΑΕΠ το 2009, έναντι 1,6% του ΑΕΠ στην ΕΕ-27).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου