Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Κι πάλι για την παιδεία.


Μία ακόμη αλλαγή στο φετινό σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων είναι η επαναφορά ενός παλαιότερου μέτρου, που κατά το παρελθόν, όταν υπήρχαν οι δέσμες, αποτελούσε την «πέμπτη δέσμη». Δηλαδή, αυτή επέλεγαν οι μαθητές που δεν επιθυμούσαν να συνεχίσουν σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Για πρώτη φορά φέτος, μετά πολλά χρόνια, δίδεται η ευκαιρία σε όσους τελειόφοιτους δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ, να πάρουν το απολυτήριο του λυκείου, μόνο με τις ενδοσχολικές εξετάσεις. Έως τώρα, για να πάρει κάποιος απολυτήριο λυκείου, δεν είχε άλλη διέξοδο από το να συμμετάσχει στις πανελλαδικές και στη συνέχεια στις ενδοσχολικές εξετάσεις, ανεξάρτητα από το αν ήθελε να συνεχίσει τις σπουδές του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το μέτρο αυτό , πάντως, το υποδέχθηκαν με ανακούφιση πολλοί υποψήφιοι, που έχουν ήδη λάβει τις αποφάσεις τους και αυτές δεν περιλαμβάνουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Σημειώνεται ότι το απολυτήριο και αυτών των μαθητών θα είναι απολύτως ισότιμο με των συμμαθητών τους, που απολύονται μέσω πανελληνίων εξετάσεων.
Ακόμη , φέτος δεν ανακοινώθηκε μαζί με το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων και ο αριθμός εισακτέων. Δεν αποκλείεται να είναι προσαρμοσμένος στα αιτήματα των ιδρυμάτων, που κατά κανόνα ζητούν λιγότερους φοιτητές και σπουδαστές. Το υπουργείο φαίνεται να καταβάλλει προσπάθειες, ώστε να υπάρχει εξορθολογισμός του αριθμού και να μην παρατηρούνται φαινόμενα «ασφυξίας» στα κεντρικά ιδρύματα, την ώρα που οι υποψήφιοι δεν δείχνουν ενδιαφέρον για τα περιφερειακά, που ερημώνουν.
Αλλαγές, ωστόσο, υπάρχουν και στο μηχανογραφικό δελτίο, κυρίως με μετονομασίες τμημάτων, αλλαγές τμημάτων από πεδίο σε πεδίο κ.λπ.
Τέλος, λόγω και της οικονομικής κρίσης, φαίνεται πως φέτος θα είναι λιγότερα τα εξεταστικά κέντρα, λιγότεροι οι επιτηρητές και ενδεχομένως λιγότερα και τα βαθμολογικά.  Σημειώνεται ότι κάθε εξεταστικό κέντρο κοστίζει τουλάχιστον 3.500 ευρώ μαζί με τις αμοιβές των εκπαιδευτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου