Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

για τα δημοπρατήρια αγροτικών προιόντων



Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την πρόοδο στην εκπόνηση της «μελέτης σκοπιμότητας δημιουργίας δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας» κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Πέλλας του ΠΑΣΟΚ κ. Θεοδώρα Τζάκρη.
Στην ερώτησή της η βουλευτής αναφέρει ότι μετά και τον νέο νόμο 4015/2011 για τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών συνεταιρισμών, όπου προβλέπεται και θεσμοθετείται η δημιουργία δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων, το ΥΠΑΑΤ ήδη από το φθινόπωρο του 2011 έχει ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία διαγωνισμού και έχει αναθέσει την εκπόνηση της εν λόγω μελέτης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η κ. Τζάκρη αναφέρει επίσης ότι η μελέτη αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς τα δημοπρατήρια θα αποτελέσουν την «αιχμή του δόρατος» για την αξιοποίηση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών, ενώ με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν θα βοηθήσει και τις άλλες περιφέρειες της χώρας να αποφασίσουν αν θα κατασκευάσουν ή όχι δικά τους δημοπρατήρια.
Με την δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων, θα προκύψουν περισσότερα οικονομικά οφέλη για τους παραγωγούς αλλά και φθηνότερες τιμές για τους καταναλωτές. Το άπλωμα των δημοπρατηρίων σταδιακά σε όλες τις περιφέρειες της χώρας μας θα συμβάλλει στη μείωση του ανοίγματος της ψαλίδας τιμών παραγωγού- καταναλωτή από 1:5 που είναι σήμερα στην Ελλάδα, στο 1:2,5 των άλλων χωρών της Κεντρικής Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου