Σενάρια ανατιμήσεων σε βασικά ήδη διατροφής όπως το
ψωμί, τα αρτοσκευάσματα και το κρέας «βλέπουν» το τελευταίο διάστημα το φως της
δημοσιότητας προκαλώντας ανησυχία στους καταναλωτές. Το πρώτο κρούσμα
ανατιμήσεων έκανε την εμφάνιση του ήδη στα άλευρα και εκφράζονται φόβοι ότι θα
μετακυλήσει και στα προϊόντα φούρνου. Οι αρτοποιοί έχουν αρχίσει να
παραλαμβάνουν από τις αλευροβιομηχανίες
το αλεύρι αυξημένο κατά 12% - 15%.
Από την πλευρά τους οι βιομηχανίες ισχυρίζονται ότι αυτό οφείλεται στο υψηλό
κόστος των πρώτων υλών που έφθασε σε επίπεδα - ρεκόρ το καλοκαίρι παρά το
γεγονός ότι τα σιτάρια στη συντριπτική τους πλειοψηφία στην χώρα μας πουλήθηκαν
στις χαμηλές τιμές των 20 και 21 λεπτών/κιλό από τους παραγωγούς.
Αυξήσεις τις τάξης του 5% έχουν ξεκινήσει όμως τον
τελευταίο μήνα και στο κρέας με αφορμή την αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές. Η αγορά
μιλάει για απειλή που βρίσκεται προ των πυλών και αφορά το κρέας, τα
γαλακτοκομικά προϊόντα και τα παράγωγά τους, καθώς επίσης τα ζυμαρικά και τα
σπορέλαια, όπου πρώτη ύλη είναι το στάρι
και ο ηλίανθος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου