Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

οι....μνηστήρες της ΕΒΖ ΑΕ



Ως απαραίτητη κίνηση, πριν το επόμενο καθοριστικό βήμα, αξιολογείται η απόφαση του εκκαθαριστή της ATEbank να βάλει «τέρμα» στο διεθνή διαγωνισμό που ήταν σε εξέλιξη ουσιαστικά για σχεδόν δύο χρόνια, με σκοπό την πώληση του 82,33% των μετοχών που κατέχει η τράπεζα στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη στιγμή που οι προσφορές των Polski Cukier, Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία και Litex Commerce κρίθηκαν από την Επιτροπή για την παρακολούθηση του διαγωνισμού ως μη συμφέρουσες για να γίνουν δεκτές, ήταν αναπόφευκτο να κλείσει τυπικά η όλη διαδικασία.
Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, στην ουσία θα λειτουργήσει σαν καταλύτης για να «τρέξει» με πιο γρήγορους ρυθμούς η ιδιωτικοποίηση της EBZ AE, αφού ο εκκαθαριστής θα εφαρμόσει και στην περίπτωση αυτή  μια ανάλογη τακτική με χαρακτηριστικά fast track, όπως αυτή που έχει υιοθετηθεί στη ΣΕΚΑΠ.
Θα προσκληθούν, δηλαδή, από την αρχή να εκδηλώσουν ενδιαφέρον όλοι οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι, εντός κι εκτός συνόρων, ακόμη και αν στο προηγούμενο στάδιο δεν είχαν κάνει την εμφάνισή τους για να διεκδικήσουν τη βιομηχανία.
Στόχος είναι μέσα στο επόμενο δίμηνο να έχει προχωρήσει τόσο η διαδικασία, ώστε, αν είναι δυνατό, να έχουν παραληφθεί από τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο της Τράπεζας, που θα συνεχίσει να είναι η EFG Eurobank, οι νέες δεσμευτικές οικονομικές προσφορές και να έχει ξεκινήσει και η αξιολόγησή τους, για την ανάδειξη κι αποδοχή της καλύτερης ή  να απορριφθούν αν κριθούν πως δεν θα είναι συμφέρουσες.
 Πηγές της αγοράς θεωρούν πιθανό ότι οι τρεις εταιρείες που είχαν φθάσει στο τελικό στάδιο της προηγούμενης διαγωνιστικής διαδικασίας θα αποδεχθούν την καινούρια πρόσκληση του εκκαθαριστή και θα επιστρέψουν με νέα δεσμευτική προσφορά, ενώ εσχάτως έχει αρχίσει να κυκλοφορεί και η πληροφορία ότι ενδέχεται να προκύψει ενδιαφέρον κι από άλλη ελληνική επιχείρηση, που δεν είχε κρατηθεί μακριά από την διεκδίκηση της ΕΒΖ ΑΕ στον διαγωνισμό που μόλις τερματίστηκε.
Ειδικά για την Polski Cukier, πάντως, το ενδιαφέρον παραμένει ζεστό στις τάξεις των Πολωνών και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα φωνάξει «παρών» και θα είναι αξιόμαχος αντίπαλος για όποιο άλλο εταιρικό σχήμα αποφασίσει να κυνηγήσει την υπόθεση της ΕΒΖ.
Όλα αυτά, βέβαια, μένει να αποδειχθούν στην πράξη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου