Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

αναζήτηση μνηστήρων....



Πριν καλά – καλά στεγνώσει η μελάνη στην ανακοίνωση που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, γνωστοποιώντας ότι ο εν εξελίξει τότε διεθνής διαγωνισμός πώλησης της ΕΒΖ ΑΕ  κηρύσσεται άγονος, λόγω μη αποδεκτών προσφορών, ο εκκαθαριστής μοιράζει εκ νέου την… τράπουλα, ευελπιστώντας ότι αυτή τη φορά το εγχείρημα θα στεφθεί από επιτυχία. 
Σε νέο διεθνή διαγωνισμό, για την πώληση των μετοχών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) ΑΕ, που έχει στην κατοχή της προχωρά και επίσημα η (πρώην) ATEbank, με ταχύτερους ρυθμούς και πιο ξεκάθαρους όρους.
H αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει από τον εκκαθαριστή της ΑΤΕbank και το σύμβουλο πώλησης, ΕFG Eurobank Equities.
Με προκήρυξη που δημοσιεύτηκε στον Τύπο , ζητείται από τους πιθανούς στρατηγικούς εταίρους, εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων, που… ζαχαρώνουν το 82,33% της βιομηχανίας, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους προς το σύμβουλο ιδιωτικοποίησης, την EFG Equities, μέχρι το απόγευμα της 15ης Οκτωβρίου.
Στόχος του εκκαθαριστή, όσο και του συμβούλου, είναι να αξιολογήσουν άμεσα τις προτάσεις που θα παραλάβουν, ώστε εκείνες που περάσουν στην επόμενη φάση της διαδικασίας να τους ζητηθεί να καταθέσουν και δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, προκειμένου, αν είναι δυνατό, να οριστεί ο νικητής του νέου διαγωνισμού πριν από το τέλος του έτους.
Αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει «εκπλήξεις», όσον αφορά στην ταυτότητα και την προέλευση των επιχειρήσεων, από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, που θα ριχτούν στη μάχη της διεκδίκησης του εκχωρούμενου ποσοστού, θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι οι φιναλίστ της προηγούμενης διαδικασίας δεν θα αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη και πιθανότατα θα κυνηγήσουν εκ νέου την υπόθεση.
Για τους Πολωνούς της Polski Cukier, για παράδειγμα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξακολουθούν να είναι «ζεστοί», με την προοπτική να αποκτήσουν την ΕΒΖ, ενώ και ο ιδιοκτήτης της εισηγμένης «Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία» φαίνεται να το σκέφτεται σοβαρά να επανέλθει. Γρίφος παραμένει η στρατηγική που θα ακολουθήσει η βουλγαρική Litex Commerce, η οποία συμμετείχε μεν στον άγονο πλέον διεθνή διαγωνισμό αλλά είχε καταθέσει μια πολύ χαμηλή προσφορά. Δεν πρέπει, επίσης, να παραγνωριστούν και οι δικαστικές περιπέτειες που έχει στη χώρα της, οπότε μένει να φανεί τι θα επιλέξει να πράξει.
Το ενδεχόμενο, πάντως, να παρουσιαστούν και νέοι μνηστήρες για το ποσοστό που πωλεί η ATEbank, ενισχύει και το γεγονός ότι η ΕΒΖ, έπειτα από μια μακρά περίοδο ζημιογόνων αποτελεσμάτων, επέστρεψε στη χρήση 2011–2012, σε τροχιά κερδοφορίας, καθιστώντας, έτσι, πιο ελκυστικό το όλο «πακέτο».
Θυμίζουμε ότι βάσει των στοιχείων που δημοσιεύτηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, η μητρική ΕΒΖ παρουσίασε κερδοφορία μετά φόρων στα 2,3 εκ. ευρώ και ο όμιλος, αντίστοιχα, στα 2,96 εκ. ευρώ, με βελτίωση του μεικτού περιθωρίου κέρδους, αλλά και δραστική περικοπή εξόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου