Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

άνοδος στις τιμές του βαμβακιού !




Με τη συγκομιδή να κορυφώνεται στις μεγάλες βαμβακοπαραγωγές περιοχές, ο νόμος της σιωπής που προσπαθούν να επιβάλλουν οι εκκοκκιστές δεν μπορεί να σκεπάσει τον… ήχο της ανόδου για τις τιμές του προϊόντος το επόμενο διάστημα.
Όλα τα σημάδια των αγορών προϊδεάζουν για μία ακόμη πορεία ανόδου στις διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων, στην οποία  «πολιορκητικός κριός» αυτή τη φορά δεν μπορεί παρά να είναι το βαμβάκι. Έγκυροι διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν μάλιστα ότι είναι πολύ πιθανό το βαμβάκι να δει την κορύφωση των τιμών του στην «καρδιά» του χειμώνα και εν όψει της προετοιμασίας των εαρινών καλλιεργειών, όπου ο ανταγωνισμός φέτος αναμένεται ιδιαίτερα ζωηρός.
Το στοιχεία αυτό επιβεβαιώνεται και από τη συστηματική προσπάθεια των εγχώριων εκκοκκιστικών επιχειρήσεων να παραλάβουν φέτος όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες, τηρώντας όμως πεισματικά τη μεταξύ τους «συμφωνία κυρίων» που λέει ότι… παραλαμβάνουμε χωρίς να τιμολογούμε!
Έτσι, με τη διαδικασία της συγκομιδής και των παραδόσεων να πλησιάζει στα μισά περίπου για το σύνολο της χώρας, μέχρι στιγμής οι παραγωγοί έχουν στα χέρια τους μόνο τα ζυγολόγια, ενώ υπογείως διαχέεται η φημολογία ότι η αγορά δεν σηκώνει παραπάνω από τα 41 με 42 λεπτά το κιλό. Μύθος!
Μπορεί η διεθνής χρηματιστηριακή τιμή να δίνει μια τιμή κοντά στα 41 λεπτά το κιλό, όλοι όμως ξέρουν πως η βαμβακόπιτα αφήνει ένα επί πλέον περιθώριο διαπραγμάτευσης της τάξης των 3-4 λεπτών για το σύσπορο, επομένως η τιμή παραγωγού θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να διαμορφωθεί με ασφάλεια στα 44 με 45 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό.
Γύρω απ’ αυτή την τιμή οφείλουν να συγκροτήσουν τη διαπραγματευτική τους στρατηγική οι παραγωγοί, οι οποίοι εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένοι φέτος να «κλείσουν» τα βαμβάκια τους σε δόσεις, καθώς οι προοπτικές μιας καλύτερης εξέλιξης των διεθνών τιμών είναι ορατές !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου