Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Για τα δημοπρατήρια


Σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια συνεργασίας των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Αττικής, για την ίδρυση από κοινού δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων, που θα επιτρέπει στους αγρότες των περιοχών αυτών να πωλούν άμεσα την παραγωγή τους στους λιανέμπορους. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο αν και ακόμη δεν έχει αποφασισθεί η τοποθεσία που θα γίνει, αλλά είναι πολύ πιθανόν να γίνει στην περιοχή της Κορίνθου, ώστε να είναι κοντά στην αγορά της Αθήνας. Πάντως η συζήτηση για την ίδρυση δημοπρατηρίου έχει ξεκινήσει και στις τρεις Περιφέρειες και την προσεχή Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο Αγρίνιο, όπου θα παρουσιαστεί η ιδέα για την ίδρυση δημοπρατηρίου μαζί με το Επιχειρησιακό Σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα σύνολο δράσεων που θα έχουν στόχο την τόνωση της αγροτικής παραγωγής και τη σύνδεσή της με την μεταποίηση και τις αγορές.
Όσον αφορά τη δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υποστηρίζει ότι μέσω αυτού του μηχανισμού θα προκύψουν περισσότερα οικονομικά οφέλη για τους παραγωγούς αλλά και φθηνότερες τιμές για τους καταναλωτές. Η δημιουργία δημοπρατηρίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως αναφέρεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο, είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί η μείωση του ανοίγματος της ψαλίδας τιμών παραγωγού- καταναλωτή από 1:5 που είναι σήμερα στην Ελλάδα, στο 1:2,5 των άλλων χωρών της Κεντρικής Ευρώπης.
Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο που θα τεθεί προς έγκριση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δυτικής Ελλάδας θα περιλαμβάνεται και το «Καλάθι των προϊόντων» της Περιφέρειας, το οποίο στη συνέχεια θα κατατεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να πάρει την οδό της εφαρμογής. Επίσης θα περιλαμβάνονται δράσεις για την εκπαίδευση των αγροτών, για την δημιουργία Παρατηρητηρίου Τιμών, για τα χρηματοδοτικά εργαλεία της πρωτοβουλίας, για την αγροτοδιατροφική σύμπραξη κ.α.
«Το Καλάθι Προϊόντων είναι μια στερεή οδός ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ένα σύνολο πολιτικών που θα κάνει τα προϊόντα μας ανταγωνιστικά, εξωστρεφή, πιστοποιημένα, περισσότερο ποιοτικά και ασφαλή, δημιουργώντας έτσι συνθήκες τόνωσης της απασχόλησης και αύξησης του εισοδήματος στον πρωτογενή τομέα», ανέφερε σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Κατσιφάρας.
Όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Πελοποννησιακή, την παρουσίαση του Επιχειρησιακού Σχεδίου με τίτλο «Καλάθι Προϊόντων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» θα κάνουν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας κ. Γιώργος Αγγελόπουλος και ο ειδικός αγορητής Δημήτρης Βάλαρης, περιφερειακός σύμβουλος από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας. Να σημειωθεί ότι η τελική μορφή του Επιχειρησιακού Σχεδίου αποφασίστηκε την περασμένη Δευτέρα, στη συνεδρίαση της ειδικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το «Καλάθι» και η οποία συνεκλήθη υπό την προεδρία του κ. Αγγελόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου