Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013

κιοπέκ - Μπέης στην Λεπτή!!!!Εκδηλώσεις  – Κιοπέκ Μπέης 2013 στην Λεπτή !!

Κυριακή 17  Μαρτίου

Μπέης : Ευάγγελος  Αρβανιτίδης
Ομάδα  συνοδεία του  Κιοπέκ Μπέη:

Ομάδα Περιφρούρησης του Μπέη
Καδόγλου Αθανάσιος         Άρειος Πάγος –Δικαστής
Παπαδόπουλος Γιάννης      Γραμματέας
Τσακαλίδης Βασίλειος        Έφορος
Αράπηδες
Μουτσάκης Βασίλειος        δεσμοφύλακας
Αδάμ Ρετσίδης                   δεσμοφύλακας
Τελεμίτσος Αθανάσιος       δεσμοφύλακας
Κώστας Υφαντίδης             Αρκουδιάρης
Βαρσαμακίδης Βασίλειος   Αρκούδα
Σάκης Καδόγλου                 Αρκούδα     
Πετράς Παναγιώτης
Δημήτρης Κυρατλής
Τσομπανίδης Στέφανος
Κώστογλου Κώστας
Αντώνης Τσαμαλίδης
Ζηλούδης Ζέλιος
Σιάνογλου Αλέξανδρος
Κερέμης Λεωνίδας            Κούκλατζης
Τσανταρμάς Θωμάς
Τζανταρμάς Γιώργος         Κατσίβελος
Καδόπουλος Χρήστος       Κατσιβέλα 
Καδόπουλος Γεώργιος       Κατσιβέλα
Καδόπουλος Δημήτριος     Αγροφύλακας
Μπραικούδης Βασίλειος    χωροφύλακας
Μπραικούδης Γεώργιος     Χωροφύλακας


Κορίτσια –καντίνες  :
Πετράς Βασίλειος   Hurrem
Πετράς Δημήτριος
Πετράς Κυριάκος
Πετράς Βασίλειος ( Μίτσος )
Καδόγλου Ευάγγελος
Δένητας Χρήστος
Καδόπουλος Ευάγγελος
Πεχλιβανίδης Χρήστος

Τσομπανίδης Γιώτης           Τοπτσούς
 Κώστογλου Αντώνιος          Τοπτσούς
Κελεσίδης Παναγιώτης        Γιατρός
Δελής Ιωάννης                     Νοσοκόμα
Μποιδανίδης Γιώργος          Νοσοκόμα
Μανούσης Παναγιώτης       
Καπούσκατζης Νικόλαος    Παπάς
Πεχλιβανίδης Στέλιος
Ηλίας Δελής
Πετράς Δημήτριος
Χρυσόστομος Κυρατλής
Παπαδόπουλος Αναστάσιος
Πετράς Γιώργος   
AKOMH KAI ΟΛΑ ΤΑ ΑΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΘΑ ΝΤΥΘΟΥΝ ΚΟΡΙΤΣΙΑ !!!!!
Δεν πίνουμε πολύ στην διάρκεια της περιφοράς του Μπέη στα σπίτια  για να….αντέξουμε!!!!

Συγκέντρωση 8 το πρωί στην αίθουσα του Συλλόγου για πρωινό ρόφημα ,ΠΑΤΣΑ !!!
09.00-17.00 Περιφορά του Μπέη σε όλα τα σπίτια του χωριού μας  με ζουρνάδες  και νταούλια !!!
17.00 Λαϊκά δρώμενα στην πλατεία  της Λεπτής.
20.00 Γλέντι με φαγητό  ,ψησταριές ,άφθονο κρασί  ,με την δημοτική και λαϊκή ορχήστρα του «ΝΤΑΦΗ» για όλο τον κόσμο !!!
09-17.00 Όλα τα κορίτσια του χορευτικού μας  με τις  γκαγκαβούζηκες  φορεσιές κερνούν τον κόσμο στον κεντρικό δρόμο και τον ενημερώνουν για τις εκδηλώσεις μας  !!!

Το έθιμο αυτό έχει ένα μαγικό τελετουργικό χαρακτήρα , έρχεται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας . Στην πραγματικότητα ξεκινάει από τη Διονυσιακή λατρεία των αρχαίων χρόνων , μια και το κρασί παίζει βασικό ρόλο στη γιορτή . Μπέηδες ήταν οι πλούσιοι Τούρκοι που είχαν μεγάλες περιουσίες και στην ουσία ήταν εξουσία για τον τόπο.
Στο σπίτι του Μπέης είχε την καλύτερη κοπέλα του χωριού , γιατρό δικό του , νοσοκόμα , σωματοφύλακες και κάποιον έφορο , για να μαζεύει τους φόρους .
Επειδή την εποχή εκείνη υπήρχε μεγάλη πείνα , πολλοί Χριστιανοί πήγαιναν να δουλέψουν στο σπίτι του μπέη . Δούλευαν για ένα κομμάτι ψωμί . Αντιδρούσαν σ` αυτή την εκμετάλλευση , διαμαρτύρονταν και στο τέλος κατάφεραν να σταματήσει η σκληρή εκμετάλλευση
Οι Τούρκοι δεν επέτρεπαν στους Έλληνες να συγκεντρώνονται και να μιλάνε ελεύθερα . Μετά από προσπάθειες τους επέτρεπαν να συγκεντρώνονται την
Αποκριά , να μιλούν ελεύθερα και να λύνουν τα προβλήματά τους . Σιγά-σιγά μπορούσαν να σατιρίζουν τους Τούρκους και να τους πειράζουν , μόνο τη μέρα εκείνη . Το έθιμο συνεχίστηκε , και μετά την απελευθέρωση γινόταν σαν γιορτή
θύμησης της   εκμετάλλευσης  των Τούρκων . Κράτησε , και με τα χρόνια αύξησε το σατιρικό και περιπαικτικό χαρακτήρα του.
Ο μπέης , είναι ένας ώριμος άντρας με μουστάκι και φέσι ,τοπούζι στο χέρι που το φιλούν όλοι και το προσκυνούν ,μεγάλη πίπα και ναργιλέ ,καπνίζει μανιωδώς.   Φοράει την παραδοσιακή φορεσιά του χωριού , ποτούρια , γιλέκο ,τσαρούχια.
 
Δεν είναι μόνος του , έχει και συνοδεία : τις  φιλενάδες του ,πολλές καντίνες ( από το τουρκικό kadin = γυναίκα ) , τον έφορο , το γραμματέα , το γιατρό , τις  νοσοκόμες , σωματοφύλακες , αραπάδες, τοπτσούδες . Ένας από τους συνοδούς κουβαλάει το τσουβάλι που βάζουν μέσα το φόρο ( σε ανάμνηση του φόρου που πλήρωναν οι υπόδουλοι στην Τουρκοκρατία ) . Ο «φόρος » είναι σιτάρι  , κριθάρι ,καλαμπόκι ,λουκάνικα ,αυγά που εφορμούν και συλλέγουν από τα φολούκια  των σπιτιών οι κατσιβέλες με τον  κατσίβελο  και χρήματα.
Ο μπέης παίρνει το « φόρο » , εύχεται στους νοικοκυραίους καλή σοδειά και μπερεκέτ !!! ( προκοπή ) . Η νοικοκυρά κερνάει το μπέη και τη συνοδεία του κρασί ούζο , μεζέδες και γλυκά και η συνοδεία φεύγει για το επόμενο σπίτι .
Ο μπέης  μεταφέρεται  από σπίτι σε σπίτι ,πάνω σε μια ταγκόρτα  που την τραβάει ένα γαιδουράκι.
Ο κόσμος πειράζει  το μπέη , του τραβούν  τα ποτούρια και τα μουστάκια , προσπαθούν να ανατρέψουν την ταγκόρτα ,να του κλέψουν  τις  καντίνες ,  τα κορίτσια οι σωματοφύλακες ,αραπάδες κυνηγούν τους κλέφτες και «γίνεται το έλα να δεις !!! » Το κέφι  είναι αμείωτο όλη τη μέρα.
 Όταν γυρίσουμε  όλα τα σπίτια του χωριού , πηγαίνουμε  στην πλατεία . Εκεί  ακολουθεί η  αναπαράσταση των εθίμων : ο Μπέης μετράει με την «ξιάλι» το χωράφι όπου θα γίνει η σπορά « ζεύει » δύο άτομα  αράπηδες σε ένα ξύλινο αλέτρι , για να οργώσουν το χωράφι . Αυτοί κάνουν κόλπα , λιποθυμούν , ξεφεύγουν , τους φέρνουν πίσω με το ζόρι  ,επεμβαίνει η νοσοκόμα  που φροντίζει για την υγεία  τους .
Ο Μπέης σπέρνει με το χέρι , μαζί με τον έφορο και τους φρουρούς του. Κάποιος , σύμφωνα με το έθιμο , πρέπει να κλέψει το  τενεκέ  με το σιτάρι και να το πετάξει ψηλά . Αν το δοχείο πέσει ανάποδα , η χρονιά θα είναι ανάποδη . Αν πέσει κανονικά , η σοδειά θα είναι καλή
 Μετά γίνεται ο θέρος . Με τα δρεπάνια , όπως τότε . Ακονίζονται τα δρεπάνια ,οι κόσσες , οι θεριστές ξαπλώνονται , ο ένας πάνω στον άλλο και σχηματίζουν θημωνιές
Ύστερα γίνεται το αλώνισμα με τη ντουκάνα ( εργαλείο που χρησιμοποιούσαν στο αλώνι , για να ξεχωρίζει το σιτάρι από τα στάχυα ) . Η ντουκάνα σέρνεται από τους αράπηδες , τους ….κεντρίζουν την μπουζούκια με την ξιάλι !!!!  ,στην συνέχεια το λίκνισμα για την παραλαβή του σταριού !!!
Όμως όλη η  γιορτή αυτή γίνεται από ανθρώπους μερακλήδες  , για να θυμούνται όλοι τη σκληρή εκμετάλλευση από τους Τούρκους .
Κλείνει έτσι ο κύκλος των γεωργικών εργασιών. Στην συνέχεια έχουμε την γέννα της κατσιβέλας από το παράνομο δεσμό της !!!
Ακολουθεί παλαίστρα  άθλημα συνδεδεμένο με τη ζωή
των κατοίκων όλης της Θράκης , από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα .
Μετά την παλαίστρα αρχίζει το γλέντι με παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά του συλλόγου μας ,τραγούδια ,  ζουρνάδες  ,νταούλια κλαρίνα  ,άφθονο κρασί ούζο και φαγητό !!!!

Σας περιμένουμε  !!!!

1 σχόλιο:

  1. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΤΙ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ....ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή