Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ποσοστώσεις ζάχαρης



Οι βιομηχανίες τροφίμων και ποτών επιχειρούν  να επηρεάσουν  την ψηφοφορία που θα γίνει σε δύο εβδομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ασκώντας πιέσεις για κατάργηση των ποσοστώσεων ζάχαρης το 2015.
Απέναντί του όμως, έχουν τους τευτλοπαραγωγούς και τις ζαχαροβιομηχανίες, που  πιέζουν για παράταση των ποσοστώσεων τουλάχιστον ως το 2020.
Οι βιομηχανίες τροφίμων και ποτών υποστηρίζουν ότι οι ποσοστώσεις αυξάνουν το κόστος της ζάχαρης. Από την άλλη τευτλοπαραγωγοί και ζαχαρουργεία  ζητούν περισσότερο χρόνο για να μπορέσουν να σταθούν στον ελεύθερο ανταγωνισμό. Επιπλέον, τα περισσότερα κράτη μέλη ζητούν παράταση ποσοστώσεων, όμως μία ομάδα κρατών (Βρετανία, Ολλανδία, Ιταλία και σκανδιναβικές χώρες) επιμένουν ότι οι ποσοστώσεις θα πρέπει να καταργηθούν το 2015, θέση με την οποία συντάσσεται κι η Κομισιόν.
Στις 23 Ιανουαρίου, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Γεωργίας τάχθηκαν υπέρ της παράτασης των ποσοστώσεων ως τον Οκτώβριο του 2020, όμως τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, αφού τις επόμενες μέρες επί του θέματος θα τοποθετηθεί η Ολομέλεια, ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η μέση τιμή της λευκής ζάχαρης στην Ε.Ε. είναι 728 ευρώ ο τόνος, έναντι διεθνών τιμών που την προηγούμενη εβδομάδα κυμαίνονταν γύρω στα 372 ευρώ ο τόνος.
Η CIUS εκπροσωπεί τα συμφέροντα εταιρειών όπως η Coca-Cola, Danone και η Nestle που απορροφούν το 70% της ευρωπαϊκής παραγωγής ζάχαρης. Όμως ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ευρωπαίων Τευτλοπαραγωγών (CIBE), λέει πως η παράταση των ποσοστώσεων είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας στην Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου