Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

η εκπαίδευση στην Γκαγκαουζία

Ανάμεσα στα  θέματα  που απασχολούν , ίσως από την  ανακήρυξη  της αυτονομίας ,τους γκαγκαβούζηδες της Ν.Μολδαβίας  ,είναι και η εκπαίδευση. Είναι αλήθεια πως μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού και την ανάδειξη των συνόρων ,των «νέων κρατών» στην αυτόνομη περιοχή των Γκαγκαβούζηδων κυριάρχησε το «ανά-ντιλί». Δημιουργήθηκαν πολλές επιτροπές ,σχέδια ,προτάσεις για το εκπαιδευτικό σύστημα ,προετοιμασίες για  σχέδια νόμου, ανάγκη να οριστεί η έννοια του εκπαιδευτικού συστήματος στην περιοχή της κοινότητας των Γκαγκαβούζηδων. Σίγουρα όμως κυριαρχούσε ως επίσημη γλώσσα στα σχολεία τα ρωσικά και ως μειονοτική τα γκαγκαβούζικα η μητρική τους γλώσσα ,όπως θεωρούν και εκτιμούν.



Η ιδιαιτερότητα της πρότασης της Προέδρου της Γκαγκαουζίας , από της 3 του Δεκέμβρη  προς την αντίστοιχη επιτροπή , μιλάει ,πως ....οφείλουμε να λάβουμε υπ όψιν μας τις εθνικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες των λαών μας. Νόμος που πρέπει να καθορίζει την πολιτική μας στο τομέα της εκπαίδευσης  και να ρυθμίζει την λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος στην αυτόνομη περιοχή της Γκαγκαουζίας. Όμως σε όλη την επικράτεια της Μολδαβίας « η εκπαίδευση πραγματοποιείται  στη γλώσσα του κράτους, και στο πλαίσιο των ικανοτήτων του εκπαιδευτικού συστήματος σε μία από τις γλώσσες των εθνικών μειονοτήτων»..
Οι πολύχρονες προσπάθειες  διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας ανάμεσα σε Γκαγκαβούζους  νέους στη Μολδαβίας στο παρελθόν,στηρίχτηκαν ολοκληρωτικά και υπεύθυνα από Ελληνικούς μη κρατικούς φορείς. Ίσως δεν απέδωσαν στο βαθμό των προσδοκιών , σίγουρα όμως ,δημιούργησαν την σπίθα ,μέσα από την οποία μπορεί η φλόγα να φωλιάσει στις ψυχές των μικρών παιδιών στα Δημοτικά σχολεία κυρίαρχα. Οφείλουμε να είμαστε εκεί ειδικά τώρα ,που διαμορφώνεται το πλαίσιο για το εκπαιδευτικό σύστημα στην Γκαγκαουζία ,ώστε σταδιακά να αναδείξουμε  πως η πραγματική <<ανά ντιλί >> τους, είναι η Ελληνική λαλιά.

Οι Γκαγκαβούζηδες της Μολδαβίας παρουσιάζουν ιστορικές, πολιτισμικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες που μας αφορούν άμεσα……………………………….. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου