Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

..γκαγκαουζία

Η Ειρήνη Βλάχου είναι Γκαγκαβούζα πολιτικός και δικηγόρος από την γη των Γκαγκαβούζηδων Ν.Μολδαβία και από τις 15 Απριλίου του 2015 λειτουργεί ως κυβερνήτης ,Πρόεδρος της Γκαγκαουζίας ( Γκαγκαούζ γερί ).Είναι η πρώτη γυναίκα Γκαγκαβούζα σε μια τόσο υψηλή εκλεγμένη θέση.
Η Ειρήνη Βλάχου ήταν βουλευτής του Κοινοβουλίου της Μολδαβίας από το 2005 και εκλεγόταν συνεχώς με το Κουμουνιστικό κόμμα. 


Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Νοέμβρη 2014 στη Μολδαβία, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου, η Ειρήνη Βλάχου ανακοίνωσε την αποχώρηση της από το Κομμουνιστικό Κόμμα, και την παραμονή της στο Κοινοβούλιο ως ανεξάρτητη Βουλευτίνα.

Στις 22 Μαρτίου του 2015 η Ειρήνη Βλάχου πέτυχε μια εκλογική σαρωτική νίκη στην αυτόνομη εδαφική περιοχή της Γκαγκαουζίας στην Δημοκρατία της Ν. Μολδαβίας, με 51,01% των ψήφων στη θέση του κυβερνήτη της γης των Γκαγκαβούζηδων.
Στις 15 Απριλίου του 2015 ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντα του Προέδρου της Αυτόνομης περιοχής της Γκαγκαουζίας σε ειδική τελετή στην πρωτεύουσα της Κοινότητας των Γκαγκαβούζηδων ,στο Comrat
.
Έχει μια κόρη ,την Άννα.

Στο 4ο Γκουρουσμέ των Γκαγκαβούζηδων που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Ν. Ορεστιάδας Ν.Έβρου στις 4-5-6 Σεπτεμβρίου 2015 συμμετείχε η Υπουργός της ,Πολιτισμού Βασίλισσα Πετροβίσι.

Για να ακούσουμε την Πρόεδρο της Γκαγκαουζίας χαμηλώνουμε  αριστερά κάτω το τραγούδι που ακούγεται..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου