Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

σιαράπ-γιορτουσού..

Γιορτή κρασιού  (σιαράπ-γιορτουσού ) στην πρωτεύουσα της Γκαγκαουζίας  το Komrat ,το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015. Αποτελεί το επιστέγασμα του 1ου διεθνούς  φόρουμ επενδύσεων με τίτλο «Επενδύσεις ως βάση για την ανάπτυξη της Γκαγκαουζίας » που θα πραγματοποιηθεί  στις 6-7  Νοεμβρίου 2015 στην Κοινότητα της Γκαγκαουζίας,  Ν.Μολδαβία.


Μπορεί για τους Ευρωπαίους το  Μπορντό  (Bordeaux )  νάναι  μια πόλη συνώνυμη με το κρασί,  με 117.000 εκτάρια αμπελώνων και ετήσια παραγωγή πάνω από 700 εκατομμύρια μπουκάλια με κάθε είδος κρασιού , ιδιαίτερα κόκκινα και λευκά.
Ίσως επειδή  η  πόλη είναι χτισμένη στη νοτιοδυτική Γαλλία, κοντά στα σύνορα με την Ισπανία, στην αριστερή όχθη του ποταμού Garonne και το λιμάνι του είναι από τα σπουδαιότερα της Γαλλίας,  Μάλιστα ονομάζεται κι Λιμένας του Φεγγαριού, λόγω της μορφής του, που παραπέμπει σε ημισέλινο.
Ωστόσο    
η περιοχή της Γκαγκαουζίας  είναι από τους κορυφαίους οινοπαραγωγούς και εξαγωγείς ποιoτικού κρασιού στο κόσμο. Στην περιοχή αυτή συναντά κανείς το καλύτερο       αμπελοτόπι  ( terroir ).  Οι Ρώσοι λατρεύουν το κρασί  από την Γκαγκαουζία . Από τους Τσάρους μέχρι τους σοβιετικούς επιτρόπους, η Μόσχα θεωρούσε δικό της θησαυρό τους αμπελώνες των Γκαγκαβούζηδων. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται η ιδιωτική κάβα του Πούτιν σε ένα από τα μεγαλύτερα κελάρια του κόσμου, στη πόλη Κρικόβα.
Οι στοές των ορυχείων που υπήρχαν από τον 15ο αιώνα στη περιοχή αυτή,μετατράπηκαν το 1950 σε κελάρια κρασιού, που αποτελούν σήμερα ένα από τα βασικότερα αξιοθέατα της περιοχής . Τα κελάρια αυτά, που ανήκουν στο κράτος  βρίσκονται 100 m κάτω από τη γη και είναι μια πραγματική μικρή πόλη κρασιού, με αποθήκες, αίθουσες γευστικής δοκιμής, δρόμους και άλλες εγκαταστάσεις. Στις στοές τους θα δει κανείς περίπου 1.250.000 σπάνιες φιάλες κρασιών και μια σπάνια συλλογή, που έφερε πίσω ο Κόκκινος Στρατός, μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.  
Επίσης 129  φιάλες κρασιού  αναπαύονται εδώ από το 1945  που ανήκουν στην ιδιωτική συλλογή του Herman Goering. Τις είχε φέρει εκεί από το Βερολίνο, ο ρωσικός στρατός. Είναι σκεπασμένες με πολύτιμη σκόνη και έχουν αξία περίπου 19.000 ευρώ η καθεμιά.

Το κελάρι της Κρίκοβα είναι τόσο μεγάλο που χρειάζεται αμάξι για να μπορέσεις να το διασχίσεις ενώ εκεί δεν διατηρεί την συλλογή του μόνο ο ρώσος πρόεδρος αλλά και άλλοι διάσημοι αξιωματούχοι, όπως η Άνγκελα Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου