Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Για την ζάχαρη


Την απόφαση της διοίκησης της ΑΤΕbank να εφαρμόσει το επιχειρησιακό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που προβλέπει μείωση του λειτουργικού της κόστος κατά 25% μέχρι το 2013 και απεμπλοκή από όλες τις θυγατρικές του μη χρηματοπιστωτικού τομέα επανέλαβε σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη ο διοικητής της τράπεζας, Θ. Πανταλάκης. Παράλληλα, ο «ισχυρός άνδρας» της Αγροτικής αναφέρθηκε στα σχέδια και τις προθέσεις της τράπεζας όσον αφορά τις θυγατρικές του αγροτικού τομέα.
Ειδικότερα, για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), στην οποία η ΑΤΕ κατέχει ποσοστό άνω του 82%, ο κ. Πανταλάκης σημείωσε ότι, «από ό,τι φαίνεται θα υπάρξει ενδιαφέρον» εξαγοράς, με βάση τα πρώτα ευρήματα από την έρευνα του συμβούλου. Σε σχέση με τα τρία εργοστάσια της εταιρίας, σε Σέρρες, Ορεστιάδα και Πλατύ, που κινδύνευαν να κλείσουν λόγω έλλειψης πρώτης ύλης, επεσήμανε ότι «είτε τα κλείσεις είτε τ΄ανοίξεις, οι μεταβολές είναι πολύ μικρές», οπότε θα μείνουν ανοιχτά.
Όσον αφορά την απροθυμία των αγροτών να σπείρουν τεύτλα, την απέδωσε όχι στις τιμές που προσφέρθηκαν («στο παρελθόν, με τις επιδοτήσεις, οι τιμές ήταν πολλές φορές εξωπραγματικές», είπε χαρακτηριστικά), αλλά στη σταδιακή εξάλειψη των κοινοτικών επιδοτήσεων. «Όλη η γκρίνια είναι γιατί η ΕΒΖ δεν αγοράζει σκουπίδια όπως τεύτλα με ζαχαρικό τίτλο (pol) 6%, που η επεξεργασία τους συνεπάγεται διπλό βιομηχανικό κόστος», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου