Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Για την τιμή παρέμβασης στα σιτηρά

Την άρνησή της πρότασης της Πολωνίας για αύξηση της τιμής παρέμβασης των σιτηρών στα 130 ευρώ ο τόνος τόνισε ο προεδρεύον, Ούγγρος υπουργός Γεωργίας, Sandor Fazekas, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Μαΐου, στις Βρυξέλλες. Τις συζητήσεις του συμβουλίου απασχόλησαν κυρίως το θέμα προστασίας των ευρωπαϊκών δασών και της υγείας των μελισσών.
Όσον αφορά το θέμα της παρέμβασης στα σιτηρά, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου η Πολωνία ζήτησε την αύξηση της τιμής παρέμβασης των σιτηρών, ως απάντηση στην ταχεία αύξηση του κόστους παραγωγής. Ειδικότερα, η Πολωνία πρότεινε να αυξηθεί η τιμή παρέμβασης των σιτηρών σε 130 ευρώ ανά τόνο. Από την πλευρά του ο προεδρεύον, Ούγγρος υπουργός Γεωργίας, Sandor Fazekas τόνισε  στην συνέντευξη Τύπου για το θέμα ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, Ντατσιάν Τσιόλος έχει εκφραστεί υπέρ της διατήρησης των πραγματικών τιμών παρέμβασης. «Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ισχύουσα τιμή παρέμβασης των 101 ευρώ εκπληρώνει το ρόλο της. Ως εκ τούτου, η αύξηση της δεν είναι επίκαιρη αυτή την περίοδο. Το Συμβούλιο αναγνώρισε τη θέση της Επιτροπής», πρόσθεσε ο κ. Φαζέκα.
Στο μεταξύ, η ξηρασία που έπληξε τον Απρίλη τη Γαλλία και άλλες χώρες του Βορρά αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για την απόδοση της φετινής σοδειάς στο σιτάρι, καθώς η ανομβρία έπληξε τα φυτά σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό, η γαλλική αντιπροσωπεία ζήτησε από το Συμβούλιο υπουργών να αφήσει στην άκρη μία προκαταβολή από τις άμεσες ενισχύσεις της 16ης Οκτωβρίου. Η Κομισιόν θα αξιολογήσει την πρόταση σύμφωνα με τις διατάξεις της Κ.Α.Π.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Πολωνία ζήτησε επίσης την αύξηση των ποσοστώσεων παραγωγής ζάχαρης κάθε κράτους μέλους κατά 15%, αρχίζοντας από την περίοδο 2011-2012. Σε απάντησή του ο κ. Φαζέκα δήλωσε για το θέμα ότι «Πολλά κράτη μέλη υποστήριξαν την πολωνική πρόταση, η Επιτροπή έδωσε λεπτομερή στοιχεία για την πραγματική κατάσταση, την ίδια ώρα που ο Επίτροπος Γεωργίας Ντατσιάν Τσιόλος μελετά τη λύση των εισαγωγών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου