Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Γενετικά τροποποιημένα είδη

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει σήμερα  5 Ιουλίου την πρόταση να δοθεί στα κράτη μέλη η δικαιοδοσία να επιτρέπουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ειδών. Η πρόταση έχει ήδη εγκριθεί τον Απρίλιο από την επιτροπή Περιβάλλοντος, με την εισηγήτρια, Γαλλίδα ευρωβουλευτή Κορίν Λεπάζ να σημειώνει ότι έτσι οι κυβερνήσεις αποκτούν ξεκάθαρη νομική βάση για όποια απόφαση λάβουν. Εφόσον η απόφαση της επιτροπής Περιβάλλοντος εγκριθεί από την ολομέλεια, τα κράτη μέλη θα αποκτήσουν για πρώτη φορά το δικαίωμα και την ευθύνη να λάβουν το καθένα τις αποφάσεις του σε ότι αφορά την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ειδών στο έδαφός τους. Είναι, σημειώνεται, κάτι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιθυμεί, καθώς είχε ζητήσει να επιτραπεί απαγόρευση μόνο για συγκεκριμένους κοινωνικοοικονομικούς λόγους ή για λόγους ηθικής.  Εκείνο που δεν αλλάζει είναι η ίδια η διαδικασία αδειοδότησης κάθε νέου τροποποιημένου είδους που θα πραγματοποιείται σε επίπεδο ΕΕ με βάση γνωμοδότηση της υπηρεσίας ασφάλειας τροφίμων EFSA. Εφ' όσον ένα τροποποιημένο είδος αδειοδοτηθεί ,μεταξύ άλλων με βάση το κατά πόσον είναι ή όχι ασφαλές για την υγεία  , τότε τα κράτη μέλη θα μπορούν να αποφασίσουν αν θα επιτρέψουν ή όχι τη χρήση του στο έδαφός τους.
Ωστόσο, δεδομένου ότι η αδειοδότηση θα σηματοδοτεί ότι το συγκεκριμένο είδος δεν έχει βρεθεί να απειλεί την υγεία, τα κράτη μέλη δεν θα μπορούν να επικαλεστούν την προστασία της δημόσιας υγείας για να το απαγορεύσουν αλλά μόνο αγροπεριβαλλοντικούς λόγους, όπως η προστασία της βιοποικιλότητας. Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι να δοθεί στα κράτη μέλη που, όπως η Ελλάδα, η Γαλλία ή η Γερμανία εξακολουθούν να απαγορεύουν την καλλιέργειά τους, νομική κάλυψη για την απαγόρευση έναντι πιθανών προσφυγών εναντίον τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Βαμβάκι, καλαμπόκι, πατάτα, σόγια μεταξύ των ειδών που υπάρχουν και ως γενετικά τροποποιημένα στην ΕΕ, όμως μόνο μία ποικιλία πατάτας και μία καλαμποκιού μπορούν να καλλιεργηθούν Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο είναι  οι χώρες που απαγορεύουν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στο έδαφός τους. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 61% των Ευρωπαίων δηλώνει αβέβαιο για τα μεταλλαγμένα, το 21% τα θεωρεί ασφαλή και το 53% επικίνδυνα. Στις ΗΠΑ το 93% της σόγιας και το 86% του καλαμποκιού είναι γενετικά τροποποιημένα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου