Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Πληρωμές φτώχιας


Έναν ιδιότυπο τρόπο τμηματικής εξόφλησης των καλλιεργητών ηλιόσπορου, που παρέδωσαν τη σοδειά τους στις μονάδες παραγωγής βιοντίζελ, έχουν εφεύρει φέτος οι επιχειρηματίες του χώρου, οι οποίοι, τρεις μήνες μετά την παραλαβή του  προϊόντος, έχουν καταβάλει στους παραγωγούς μόλις το 30% της αξίας της παραγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες , η φόρμουλα την οποία ακολουθεί το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων είναι μια προκαταβολή 30% αρχές Οκτωβρίου, μια δεύτερη δόση 30% το Νοέμβριο και εξόφληση με τα τέλη Ιανουαρίου.
Παρ’ ότι είναι δύσκολο να εξιχνιάσει κανείς τους λόγους για τους οποίους η βιομηχανία παραγωγής βιοντίζελ κινείται σ’ αυτό το  σενάριο», το οποίο απέχει πολύ από τις συμβάσεις που είχαν υπογράψει την άνοιξη με τους παραγωγούς (30 μέρες μετά την παραλαβή), η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι επιχειρήσεις επιχειρούν να μετακυλήσουν στους παραγωγούς τις χρηματοδοτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω της γενικότερης κατάστασης που υπάρχει στην αγορά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πολιτική πληρωμών που ακολουθούν οι εν λόγω μεταποιητικές μονάδες στερεί από τους παραγωγούς τουλάχιστον για ένα τρίμηνο πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ, εξέλιξη η οποία φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, αν ληφθεί υπ’ όψιν η περιορισμένη πρόσβαση που κι εκείνες έχουν στον τραπεζικό δανεισμό, όπως επίσης και η πίεση την οποία δέχονται καθημερινά από τις επιχειρήσεις πώλησης αγροτικών εφοδίων αναφορικά με τον τρόπο αγοράς των λιπασμάτων και των σπόρων.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι τον τελευταίο καιρό δεν είναι λίγα τα γεωπονικά καταστήματα που ακολουθούν τιμολόγιο «πολλών ταχυτήτων» απέναντι στους αγρότες, ανάλογα με το αν η  προμήθεια των απαραίτητων για την καλλιέργεια μέσων (σπόρια κ.α.) γίνεται με μετρητά, με επιταγές ή με ανοιχτή πίστωση, κατόπιν προφορικής συμφωνίας.
Είναι επομένως σαφές ότι οι ανεξόφλητοι καλλιεργητές ηλιόσπορου πληρώνουν διπλά την καθυστέρηση που υφίστανται από τη νέα πολιτική των επιχειρήσεων του κλάδου, «πολιτική» η οποία βέβαια τον τελευταίο καιρό βρίσκει εφαρμογή και σε άλλα προϊόντα με ό,τι αυτό σημαίνει για τη δυνατότητα των εκμεταλλεύσεων να υποστηρίζουν χρηματοδοτικά την παραγωγική τους διαδικασία.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εταιρείες Εκκοκκιστήρια – Κλωστήρια Βορείου Ελλάδος Α.Ε. στο Κουτσό Ξάνθης και η Πέτσας Α.Ε. Βιομηχανία Εσωρούχων στην Κομοτηνή έχουν εξοφλήσει όλους τους παραγωγούς που παρέδωσαν ελαιοκράμβη και ηλιόσπορο με κατάθεση μετρητών στους λογαριασμούς τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου