Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011

Τιμές τεύτλων


Επιστροφή στο τιμολόγιο του 2009 με το οποίο διπλασιάζονται ουσιαστικά οι τιμές αγοράς των ζαχαροτεύτλων από τους παραγωγούς, αποφάσισε την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, κίνηση η οποία επαναφέρει την τευτλοκαλλιέργεια στο παιχνίδι της νέας χρονιάς. Σύμφωνα με τις τελικές αποφάσεις η τιμή αγοράς των ζαχαροτεύτλων στην πρώτη ζώνη και με 14pol (ζαχαρικός τίτλος) διαμορφώνεται για το 2012 στα 69 ευρώ τον τόνο, έναντι 34 ευρώ τον τόνο που ήταν την τελευταία καλλιεργητική περίοδο.
Αντιστοίχως, η τιμή βάσης στην ίδια για τα ζαχαρότευτλα απόδοση σε ζάχαρη 12 pol διαμορφώνεται στα 56,8 ευρώ τον τόνο από 23,8 ευρώ τον τόνο το 2011.
Με βάση τα παραπάνω για τους καλλιεργητές της πρώτης ζώνης επανέρχεται τα 3,30 ευρώ τον τόνο που οι άλλες ζώνες εισπράττουν με τη μορφή μεταφορικών. Παράλληλα, το σύνολο των καλλιεργητών εισπράττει συγκεκριμένες τιμές βάσης (δίχτυ προστασίας), με τη μορφή αποζημιώσεων, για κάλυψη των απωλειών στις αποδόσεις από έκτακτα καιρικά φαινόμενα.
Στο εν λόγω τιμολόγιο που έρχεται να αποκαταστήσει τα τραγικά λάθη της διοίκησης της ΑΤΕbank στις επιλογές της περασμένης χρονιάς, οι καλλιεργητές θα μπορούν να υπολογίζουν, τουλάχιστον με βάση τις επίσημες διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Γιάννη Δριβελέγκα και το ειδικό πριμ των 42 ευρώ το στρέμμα περίπου για την εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης των καλλιεργειών, όπως επίσης και τα 55 ευρώ το στρέμμα του προγράμματος για μείωση της νιτρορρύπανσης, όπου, αυτό εφαρμόζεται. Σ’ αυτή την περίπτωση, η τευτλοκαλλιέργεια θα μπορούσε να ανακηρυχθεί σε «πρωταθλητή» των εαρινών και γενικά των ετήσιων εκτατικών καλλιεργειών.    
Μόνο που στον Έβρο  το πρόγραμμα  απονιτροποίησης δεν τρέχει ..άραγε γιατί !!! γιατί να μη επωφεληθεί και η ακριτική περιοχή του Έβρου  τα 55 ευρώ /στρέμμα!!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου