Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Συνεταιρισμοί !!!


Τώρα  , η αλήθεια  είναι πως οι αγρότες δεν έχουν πληρωθεί ακόμη   για τις σοδειές τους φέτος.  Η πληρωμή του ηλιόσπορου τεμαχίστηκε στα τρία ,δόθηκε  το 30% και αναμένουμε να ακολουθήσουν  οι υπόλοιπες δόσεις με ορίζοντα το άγνωστο ,όταν στις συμβάσεις καλλιέργειας αναφέρεται ρητά πως η πληρωμή θα γίνει άμεσα μετά την παράδοση. Οι εξοφλήσεις των υπόλοιπων δημητριακών προϊόντων δεν έχουν τελεσφορήσει. Οι υποχρεώσεις όμως των αγροτών  στην πληρωμή  των περυσινών εφοδίων εκκρεμούν. Οι συνεταιρισμοί  για την νέα καλλιεργητική περίοδο ,εφόδια ,λιπάσματα δεν δίνουν πια με πίστωση ,επικαλούμενοι την οικονομική τους στενότητα. Ένα χάλι όλα.
Από την άλλη πλευρά οποιαδήποτε διαφορετική άποψη ή ακόμη και αντίληψη ή πρωτοβουλία κι αν κατατεθεί σχετικά με την πώληση ,αγορά ,διακίνηση , εμπορία των αγροτικών προϊόντων ,αντιμετωπίζεται με καχυποψία που αγγίζει τα όρια της αυτονόητης …απόρριψης.  Άλλωστε δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι διαφορετικό ,αρκεί το βλέμμα μας να στραφεί 10 χρόνια νωρίτερα ,ίσως και περισσότερα ,το πώς αντιμετώπισε και έλυσε τα προβλήματα αυτά η  Ευρώπη. Κι σε αυτό το βλέμμα όμως υπάρχουν προβλήματα ,αγρότης με Μ.Ο  5 εκτάρια ,με γερασμένο  ανθρώπινο δυναμικό ,με καλλιέργειες που δεν ανανεώθηκαν ποτέ ,χωρίς αναδασμούς ,με υψηλά κοστολόγια ,πως μπορεί να αντιμετωπίσει την οργάνωση ,την ιεράρχηση ,τις προτεραιότητες  ,τους στόχους !!!
Κι όποια προσπάθεια, κι αν γίνει ,που πράγματι θα ήθελε  να αναδείξει ,τις αδυναμίες ,τα λάθη ,τα πάθη , που έχουν σχέση και πάλι με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων ,τις τιμές στο ράφι ,την διαφορετικότητα ,την ελκυστικότητα άραγε θα ανθίσει !!!!  
Παρατηρούμε  πως οι συνεχείς αναφορές εμπλεκομένων στην παραγωγή και εμπορία αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, έχει δημιουργήσει μια σύγχυση στους καταναλωτές και τους αγρότες σχετικά με τον τρόπο που διατίθενται αυτά στους καταναλωτές.
Τα διατροφικά σκάνδαλα μικρά ή μεγάλα διαδέχονται το ένα μετά το άλλο και ο  λόγος είναι απλός, διότι αυτός που  παράγει το προϊόν (αγρότης), δεν  το προωθεί στην αγορά ταυτοποιημένο  και πιστοποιημένο, με αποτέλεσμα, στην πορεία το προϊόν να αλλάζει πολλές ταυτότητες και στο τέλος να βρίσκεται στο ράφι με ιδιωτική ετικέτα  αλυσίδας πολυκαταστημάτων, κυρίως πολυεθνικών. Συχνά, επίσης, παρατηρείται το γεγονός να τοποθετείται στο ράφι του πολυκαταστήματος με προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης και η προστιθέμενη αξία του να είναι πολλαπλάσια της αρχικής του, δηλαδή αυτής του χωραφιού.
Το γεγονός λοιπόν, ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ασκήσουν καμία ουσιαστική επίδραση στον τρόπο και στην τιμή που διατίθενται τα  προϊόντα τους, δημιουργεί ένα εργασιακό αδιέξοδο που τους οδηγεί στην εγκατάλειψη του επαγγέλματός τους και στη στροφή στα αστικά κέντρα για ανεύρεση εργασίας. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, ότι η χώρα μας εισάγει τα 2/3 των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που καταναλώνει !!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου