Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

κι πάλι για την δωδώνη...



Κανένα ευχάριστο νέο για τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου δεν επεφύλασσε η Γενική Συνέλευση των μετόχων της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης. Στις δυόμισι περίπου ώρες που διήρκησε και με μεγάλο μέρος του χρόνου να χάνεται στη μετάφραση, αναλύθηκε η οικονομική κατάσταση της εταιρίας, κυρίως όμως παρουσιάστηκε από τους εκπροσώπους των Ενώσεων η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ηπειρωτική κτηνοτροφία. Αν κάτι έχει πραγματική αξία από όσα ειπώθηκαν στη Γενική Συνέλευση, είναι το γεγονός ότι το αγελαδινό γάλα μειώθηκε κατά 12.000 tn  μέσα σε ένα χρόνο περίπου. Από τους 28.000 tn που παρήχθη και εισκομίστηκε στη Δωδώνη κατά την προηγούμενη γαλακτοκομική περίοδο, στην τρέχουσα οι ποσότητες δεν θα ξεπεράσουν τους 16.000 tn .
Στη Γενική Συνέλευση εκφράστηκαν έντονοι φόβοι ότι την ίδια πορεία θα ακολουθήσει και το πρόβειο γάλα, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κτηνοτρόφων που εγκαταλείπουν τις μονάδες τους. Η κτηνοτροφία λοιπόν διανύει την πιο βαθιά της κρίση και ο κίνδυνος αφανισμού είναι κάτι παραπάνω από ορατός.
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη εξ αιτίας των μεγάλων πλέον καθυστερήσεων στις πληρωμές των παραγωγών που δίνουν το γάλα τους στη Δωδώνη.
Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη δεν έχει εξοφληθεί ο Μάρτιος. Και στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης όπου ετέθη το συγκεκριμένο θέμα η απάντηση ήταν γενική. Η εξόφληση θα γίνει τις επόμενες ημέρες, ενώ ακόμη πιο αόριστη ήταν για την καταβολή των χρημάτων του Απριλίου.
Με αυτή την κατάσταση, σημειώνουν οι κτηνοτρόφοι, δεν υπάρχει κανένα μέλλον !!!!!
Το δεύτερο στοιχείο που αναδείχθηκε και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η μεγάλη συρρίκνωση των πωλήσεων της γαλακτοβιομηχανίας στην εγχώρια αγορά. Το γεγονός αυτό αναγνώρισε και ο πρόεδρος της μονάδας Μάικλ Ο' Νηλ, ο οποίος ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ψαλίδα θα κλείσει από την αύξηση των εξαγωγών !!
Μόνο που η εσωτερική αγορά ήταν βασικός πυλώνας στήριξης της Δωδώνης, άλλωστε αυτή απορροφούσε το σύνολο των νωπών προϊόντων και φυσικά οι λόγοι της μείωσης πωλήσεων δεν μπορεί να συνδυάζονται μόνο με την οικονομική κρίση. Κι αυτό γιατί άλλες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας παρουσιάζουν αύξηση των πωλήσεων τους !!!!!
Το πιο ανησυχητικό πάντως είναι ότι στη Γενική Συνέλευση δεν παρουσιάστηκε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο για την πορεία και την ανάπτυξη της Δωδώνης. Επίσης δεν ακούστηκαν αυτή τη φορά οι γνωστές υποσχέσεις περί εισροής ξένων κεφαλαίων στην περιοχή και μεγαλόπνοων επενδύσεων.
Να σας θυμίσουμε…. την λυτή  ανακοίνωση της ΑΤΕbank   πριν καιρό ,που αφορούσε την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας  
«Η ΑΤΕbank υπό Ειδική Εκκαθάριση ανακοινώνει ότι υπογράφηκε η συμφωνία για την εξαγορά του κατεχομένου από αυτή ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της «ΔΩΔΩΝΗ» από το κοινοπρακτικό σχήμα «S.I.» με σύνθεση 90% την Strategic Initiatives UK LLP, επενδυτική εταιρία του εξωτερικού και 10% ΣΙΜΟΣ Food Group Α.Ε. , έναντι Τιμήματος περίπου 21 εκ.
Έντονες ήταν  τότε  οι αντιδράσεις παραγωγών, της  τοπικής κοινωνίας και των Ενώσεων καθώς η ελληνική εταιρεία-συνέταιρος των Ρώσων φέρεται να οφείλει στη Δωδώνη περί τα 11 εκατ. ευρώ από την μακροχρόνια εμπορική συνεργασία τους. Ένα περίπου μήνα μετά την πώληση ως ιδιοκτήτρια του πλειοψηφικού πακέτου εμφανίστηκε η εταιρία Todyro. Έδρα της η Λεμεσός της Κύπρου. Άλλο στοιχείο ουδέν. Ακολούθησε κι άλλη μεταβίβαση των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας , στην S.I. Foods. Limited,  για την οποία ελάχιστα στοιχεία μπορούν να αντληθούν από το διαδίκτυο. Ουσιαστικά πρόκειται για μία εταιρία που έχει ως αντικείμενο το εμπόριο ψαριών και δραστηριοποιείται μεταξύ Γκάνας και Λονδίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου