Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

δικαιώματα ζάχαρης



Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2017 θα λήξει τελικά το καθεστώς των ποσοστώσεων ζάχαρης, μετά την συμφωνία που επήλθε μεταξύ της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της περιόδου 2015 – 2020. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Γεωργίας, κ. Ντατσιάν Τσιόλος, ήταν υπέρμαχος της κατάργησης των ποσοστώσεων ζάχαρης το 2015 ενώ πολλά κράτη μέλη ζητούσαν την παράταση ως το 2020. Μετά από διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι επικράτησε η λογική να συγκεραστούν οι δύο διαφορετικές προσεγγίσεις κάπου στην μέση.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η απόφαση να τελειώσει το καθεστώς των ποσοστώσεων ζάχαρης το 2017 «θα εξασφαλίσει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγωγών της Ε.Ε. στην εγχώρια και διεθνή αγορά (καθώς οι ευρωπαϊκές εξαγωγές περιορίζονται από τον ΠΟΕ λόγω των ποσοστώσεων) και θα παράσχει στον τομέα μια μακροπρόθεσμη προοπτική».
Παράλληλα η Ε.Ε. τονίζει ότι «η ελεύθερη διάθεση προϊόντος στην εσωτερική αγορά σε λογικές τιμές θα βοηθήσει τους ενδιάμεσους και τελικούς χρήστες της ζάχαρης». Για επιπλέον ασφάλεια, θα διατηρηθούν τα πρότυπα που ισχύουν για τις σχέσεις μεταξύ παραγωγών και βιομηχανίας.
Σύμφωνα επίσης με όσα έχουν γίνει γνωστά για την μετά τις ποσοστώσεις περίοδο, η λευκή ζάχαρη θα παραμείνει επιλέξιμη για ενισχύσεις ιδιωτικής αποθεματοποίησης, ενώ οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες θα συνεχίσουν να έχουν απεριόριστη αδασμολόγητη πρόσβαση στην αγορά της Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου