Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Οργανώσεις παραγωγών

Στο νέο μοντέλο ανασυγκρότησης των συνεταιρισμών σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  ,θα συγκροτηθούν οργανώσεις παραγωγών ,καθεμία από τις οποίες θα καλύπτει μια περιφέρεια και ένα συγκεκριμένο προϊόν. Με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους θα υλοποιούν επιχειρησιακά προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων ,ώστε να καλύπτουν τις προϋποθέσεις του συστήματος ποιότητας που θέλουν να ακολουθήσουν. Το πιστοποιημένο πλέον προϊόν με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους  προβολής και διαφήμισης , της κάθε οργάνωσης παραγωγών , θα βγαίνει στις αγορές. 
Η κάθε περιφέρεια θα έχει το δικό της  καλάθι γης ,παραγωγής προϊόντων  ,που θα αναδεικνύει την ταυτότητα της περιοχής ,με συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο  και θα μπορεί φυσικά να είναι βιώσιμο. 
Είναι μια σημαντική προσπάθεια πράγματι , χρειαζόμαστε όμως και αγρότες νέους που δυστυχώς εγκαταλείπουν την γη ,όταν βλέπουν καθημερινά την κατρακύλα των τιμών παραγωγού, όταν παρατηρούν πως η  πορεία του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος  περνώντας μέσα από χίλια μύρια κύματα ελάχιστα απέδωσε και πάντοτε η εκμετάλλευση του εισοδήματος του  ήταν ανίκητη. Σε  αυτή την πορεία  για τον αγρότη   καμιά αγροτική πολιτική δεν μπορεί να έχει εφαρμογή ,δεν μπορεί να αποδώσει καρπούς ,αν πρώτα πρώτα δεν ρυθμιστούν τα ζητήματα ασυδοσίας ,  στην αγορά αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Είναι τόσο δύσκολο πια να ξεκινήσουμε από εκεί !!! 
Δίπλα μας στην Αδριανούπολη σε απόσταση αναπνοής ,υπάρχει ένα υπερσύχρονο δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων. Όπου τουλάχιστον δίνεται η δυνατότητα στον αγρότη να εκθέσει το προϊόν του και να απαιτήσει καλύτερες βιώσιμες τιμές.  Μόνο που και η δημιουργία δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων  θέλει  σωστή οργάνωση  για να  έχει δημιουργικό αποτέλεσμα για την σοδειά του αγρότη και όχι πρόσθετες επιβαρύνσεις στους συνεταιρισμούς μα και μια ακόμη μελλοντική απογοήτευση.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου