Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012

φορολογία στα αγροτεμάχιαΕνώ  αρχικές σκέψεις  του Υπουργείου Οικονομικών  για τους αγρότες ,ήταν να εξαιρεθούν από το νέο φόρο για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που αφορά τις καλλιέργειές τους τελικά οι νέες προτάσεις που φαίνεται πως θα υιοθετηθούν κάνουν λόγο για εφαρμογή σχετικής κλίμακας ανάλογα με τον αριθμό των στρεμμάτων που καλλιεργούν. Σε κάθε περίπτωση, στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να εξαιρεθούν από τον ενιαίο φόρο τουλάχιστον οι αγρότες οι οποίοι καλλιεργούν μικρές εκτάσεις.
Αξίζει να τονιστεί ότι το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αλλά να επεκταθεί ο αντικειμενικός προσδιορισμός σε όλη την επικράτεια αν και η Τρόικα πιέζει να προχωρήσει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατ΄ επιταγή του Μνημονίου.
Σύμφωνα με το βασικό σχεδιασμό της νέας φορολογίας θα υπάρχει ένα ατομικό αφορολόγητο ακίνητης περιουσίας και πάνω από αυτό θα εφαρμοστεί φορολογική κλίμακα που θα περιλαμβάνει αρκετούς συντελεστές που θα κυμαίνονται από 0,1% έως 1%, ενώ για πολύ μεγάλες περιουσίες οι συντελεστές μπορεί να φθάσουν και το 2%-3%.
Το αφορολόγητο αναμένεται να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 100.000 ευρώ για το σύνολο της ατομικής περιουσία του φορολογούμενου (από 200.000 ευρώ σήμερα που είναι για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας). Ωστόσο υπάρχουν εισηγήσεις να εφαρμοστεί αφορολόγητο όριο μόνο για μια κατοικία κάθε φορολογούμενου μέχρι ένα όριο αξίας (π.χ. 100.000 ή 150.000 ευρώ) και μέχρι ένα όριο επιφάνειας (π.χ. 80 ή 100 τ.μ.).
Η υπόλοιπη ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου θα υπόκειται σε φόρο βάσει των συντελεστών που αναφέρθηκαν παραπάνω. 
Σήμερα το «χαράτσι»  μέσω της ΔΕΗ επιβάλλεται στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο χωρίς κανένα αφορολόγητο τη στιγμή που ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας επιβάλλεται με αφορολόγητο 200.000 ευρώ.
Οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων θα περιληφθούν σε ειδικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Νοεμβρίου ώστε να ισχύσουν οι τελικές αλλαγές από το 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου