Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2012

ενιαία ενίσχυση...Στην έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει «κολλήσει» προσωρινά το ελληνικό αίτημα για προκαταβολή κατά 70% της ενιαίας ενίσχυσης του 2012. Η ελληνική πλευρά προβλέπεται να λάβει τις σχετικές απαντήσεις από την αρμόδια Τεχνική Επιτροπή της Κομισιόν την Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου, οπότε και συνεδριάζει, για να γνωμοδοτήσει κατά πάσα πιθανότητα θετικά.
Το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τοποθετεί την πληρωμή της προκαταβολής την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου (πιθανότατα στις 24 του μήνα). Παράλληλα, είναι αισιόδοξο για το τελικό «οκ» από την Κομισιόν, ακόμα κι αν χρειαστεί να περιμένει μερικές μέρες ακόμα για να το εξασφαλίσει.
Τα πέντε κρίσιμα ζητήματα που έχει θέσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, και περιμένουν την έγκριση της Κομισιόν, είναι τα ακόλουθα:
-Δυνατότητα για αύξηση της προκαταβολής ενιαίας ενίσχυσης στο 70%.
-Δυνατότητα για ειδική ενίσχυση των κτηνοτρόφων από εθνικούς πόρους, προκειμένου να διευκολυνθούν στην αγορά ζωοτροφών. Το ποσό που υπάρχει στη διάθεση των εθνικών αρχών ανέρχεται στα 75 εκατ. ευρώ για την προσεχή τριετία (δηλαδή περί τα 25 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο), ενδέχεται να αυξηθεί για τη φετινή χρονιά και θα αφορά πρώτα και κύρια χοιροτρόφους και πτηνοτρόφους.
-Θέμα έχει τεθεί και για ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. προκειμένου να συνδράμει κι αυτό με τη σειρά του στη διευκόλυνση των κτηνοτρόφων κατά τη φετινή χρονιά.
-Το «πράσινο φως» της Επιτροπής αναμένεται και για τη διαμόρφωση, σε εθνικό επίπεδο (Ελλάδα), ενός ειδικού προγράμματος το οποίο θα προβλέπει ειδική ενίσχυση των παραγωγών για καλλιέργεια ψυχανθών και πρωτεϊνούχων φυτών, έτσι ώστε να διευρυνθούν οι λύσεις ζωοτροφών που θα έχουν στη διάθεσή τους οι κτηνοτρόφοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου