Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Για την Αγροτική Τράπεζα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο αναδιάρθρωσης και κεφαλαιακής ενίσχυσης της Αγροτικής Τράπεζας.
Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ATE Bank με την άντληση 300 - 400 εκατ. ευρώ.
Ο διοικητής της τράπεζας κ. Θεόδωρος Πανταλάκης βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες όπου ενημέρωσε τον επίτροπο Ανταγωνισμού κ. Χ. Αλμούνια για το σχέδιο εξυγίανσης της τράπεζας. Το σχέδιο προβλέπει τη δραστική μείωση του κόστους -με αναδιάρθρωση του δικτύου καταστημάτων, περιστολή μισθολογικών και γενικών δαπανών- και την άμεση πώληση θυγατρικών και άλλων συμμετοχών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα πιέζει για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές, ωστόσο ο κ. Πανταλάκης υπογραμμίζει την ανάγκη να προκριθούν εφικτές και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις.
Ήδη το διοικητικό συμβούλιο της Αγροτικής ανακοίνωσε την πρόσληψη συμβούλου και τη διενέργεια διαγωνισμού για την πώληση των συμμετοχών της τράπεζας στις εταιρείες Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών, ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η αποχώρηση από τη Δωδώνη και τη ΣΕΚΑΠ.
Παράλληλα η τράπεζα θα προχωρήσει στη διάθεση των συμμετοχών της στην ΕΥΔΑΠ (10%), στα ΕΛΠΕ (2,6%), στον ΟΤΕ (0,9%) στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (20%) και στην Αττική Οδό (9,9%). Στα πλάνα περιλαμβάνεται και η αποχώρηση από την FBBank, της οποίας κατέχει το 40,6%, συμμετοχή που προβλημάτιζε εδώ και καιρό καθώς στερείται νοήματος η τόσο μεγάλη συμμετοχή σε ανταγωνιστικό τραπεζικό ίδρυμα.
Παράλληλα θα προχωρήσει στην πώληση του 21% της σερβικής ΑΙΚ Bank, αλλά και της ATE Bank Romania (74%). Το ποσοστό του Δημοσίου στην αύξηση θα καλυφθεί μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Θα προηγηθεί διαχωρισμός των εμπορικών δραστηριοτήτων του, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου