Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Αποφάσεις των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ


Τα υπόλοιπα θέματα που απασχόλησαν την ημερήσια διάταξη της συνόδου των υπουργών Γεωργίας  της ΕΕ την προηγούμενη βδομάδα έχουν ως εξής:
Επιβεβαιώθηκαν από τα κράτη-μέλη οι θέσεις τους για την έγκριση της κυκλοφορίας τριών γενετικά τροποποιημένων προϊόντων (βαμβάκι και δύο ποικιλίες αραβοσίτου). Η Ελλάδα έχει καταψηφίσει τις αντίστοιχες αποφάσεις. Στο Συμβούλιο δεν εξασφαλίστηκε η απαιτούμενη ψηφοφορία για την έγκριση των προτάσεων της Επιτροπής. Στις περιπτώσεις αυτές, η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει τις προτάσεις της, πρακτική που συνήθως ακολουθεί.
Η Επιτροπή παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις στην κατάσταση της αγοράς των γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ε.Ε., κατά το τελευταίο τρίμηνο, η οποία παρουσιάζει σημαντική βελτίωση.
Συζητήθηκε το θέμα της απλούστευσης της ΚΑΠ, με βάση αίτημα μιας ομάδας κρατών-μελών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η Προεδρία παρουσίασε τα αποτελέσματα έκθεσης σχετικά με την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών πολιτικών για την καλή διαβίωση των ζώων. Ορισμένα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αναφέρθηκαν στην προσοχή που πρέπει να δοθεί στο θέμα των γεωργικών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τις χώρες Mercosur ώστε να μη θιγούν τα ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα και να εξασφαλιστεί η ισότιμη είσοδος των ευρωπαϊκών προϊόντων στις χώρες αυτές (όπως οι κονσέρβες ελληνικών ροδάκινων).
Τέλος, για μια ακόμη φορά, οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Ισπανίας, που υποστηρίχτηκαν από Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία και Πολωνία, έθεσαν το πρόβλημα των χαμηλών τιμών του ελαιολάδου και ζήτησαν να ληφθούν άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ανάκαμψη των τιμών και την προστασία των ελαιοπαραγωγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου