Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

Αλλαγές στο λύκειο


Οι βάσεις για ένα νέο Λύκειο τίθενται από την προσεχή σχολική χρονιά 2011-2012.
Οι αλλαγές που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την Α΄ τάξη, περιλαμβάνουν μείωση ύλης στα υποχρεωτικά μαθήματα, ερευνητικές εργασίες και χρήση ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου. Καθιερώνεται επίσης ο ατομικός φάκελος μαθητή, που θα τον συνοδεύει σε όλο το Λύκειο, ενώ για την εισαγωγή στα ΑΕΙ από το 2013-1014, θα υπολογίζονται οι επιδόσεις και στις τρεις τάξεις.
Στην Γ΄ τάξη οι τελειόφοιτοι θα επιλέγουν μαθήματα από τον κύκλο σπουδών τον οποίο επιθυμούν να ακολουθήσουν στα ΑΕΙ.
Σημαντική αλλαγή επίσης είναι η καθιέρωση τύπου πτυχιακής εργασίας στους τελειόφοιτους του Λυκείου, η βαθμολογία της οποίας θα παίζει ρόλο για την εισαγωγή του υποψηφίου στα πανεπιστήμια. Επίσης, ο κάθε μαθητής θα έχει την ατομική του ατζέντα, «portfolio», στην οποία θα περιέχονται οι βαθμολογικές του επιδόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολείου.
 Η βασική καινοτομία του Νέου Λυκείου είναι η αφαίρεση των πολλών μαθημάτων ιδίως από τη Γ’ Λυκείου, όπου θα δημιουργηθούν τέσσερα επιστημονικά αντικείμενα, κύκλοι μαθημάτων, με απόλυτη εξειδίκευση.
Στην ουσία, οι τρεις τάξεις του Λυκείου, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, θα αποτελούν ένα είδος κλίμακας όπου θα ανεβαίνει σταδιακά ο μαθητής έως ότου φτάσει στην απόλυτη εξειδίκευση της Γ’ Λυκείου. Η Α’ Λυκείου θα είναι η πύλη στο νέο σύστημα, την οποία θα παρακολουθήσουν οι φετινοί μαθητές της Γ’ Γυμνασίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα βασικά μαθήματα θα περιλαμβάνονται τα Αρχαία Ελληνικά, η Λογοτεχνία, τα Μαθηματικά και η Γλώσσα. Επίσης, θα υπάρχουν και μαθήματα επιλογής, με βασική ενότητα τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Στη Β’ Λυκείου θα διαμορφώνονται οι κατευθύνσεις, ενώ στη Γ’ Λυκείου θα αρχίζει η απόλυτη εξειδίκευση.
 Στην τελευταία τάξη θα δημιουργούνται κύκλοι σπουδών, όπου οι μαθητές όλων των κύκλων θα διδάσκονται Ελληνική Γλώσσα, Νέα Ελληνικά, Αρχαία και Μαθηματικά. Η βαρύτητα κάθε μαθήματος θα εξαρτάται από τον κύκλο που θα παρακολούθει ο μαθητής, δηλαδή τα Αρχαία Ελληνικά έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα στον ανθρωπιστικό κύκλο σπουδών. Η επιλογή των μαθημάτων θα γίνεται ανάλογα με τη σχολή στην οποία επιθυμεί να εισαχθεί ο υποψήφιος.
Φεύγει η Πληροφορική, μένει η Ιστορία, έρχεται ο Χορός! Σε ό,τι αφορά τα μαθήματα, το πρώτο θύμα των αλλαγών είναι η Πληροφορική, η οποία, απ’ ό,τι φαίνεται, μένει «εκτός», αφού με βάση το σκεπτικό του υπουργείου έως το Λύκειο τα παιδιά θα έχουν εντρυφήσει στις σύγχρονες τεχνολογίες.
Για την Ιστορία, πάντως, η κα Διαμαντοπούλου έδωσε εντολή να παραμείνει στον βασικό κορμό των μαθημάτων.
Για το μάθημα των Θρησκευτικών επιλέγεται η χρυσή τομή να χαρακτηρίζεται μεν υποχρεωτικό, αλλά όχι για όλους. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δηλώνουν πως δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν για λόγους θρησκευτικών πεποιθήσεων ή άλλους που αφορούν σε προσωπικά δεδομένα, έχουν τη δυνατότητα να μην το επιλέξουν.

Την ίδια ώρα στο σχολικό πρόγραμμα μπαίνουν πλέον το θέατρο, η μουσική αλλά και η δημιουργία ατομικού «portfolio», που θα περιλαμβάνει τις βαθμολογίες όλων των τάξεων.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Νέου Λυκείου είναι η καθιέρωση -για πρώτη φορά- μαθήματος Τέχνης και Πολιτισμού. Ο μαθητής θα μπορεί να επιλέξει από θέατρο, κινηματογράφο μέχρι χορό και μουσική, ενώ η βαθμολογία που θα συγκεντρώνει θα είναι ισότιμη με τα άλλα μαθήματα.
Βασικό στοιχείο, τέλος, είναι η αύξηση και των ωρών διδασκαλίας των Μαθηματικών, ενώ σε ό,τι αφορά τα Αγγλικά, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, ο μαθητής όχι μόνο πρέπει να γνωρίζει την ξένη γλώσσα έως τη Γ’ Γυμνασίου, αλλά και να αποκτά πιστοποιητικό γλωσσομάθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου