Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011

Αγροτική γη


Σε παραγωγούς, νέους αγρότες και συνεταιρισμούς θα παραχωρηθούν 6.737 αγροτεμάχια, συνολικής έκτασης 660.866 στρεμμάτων, σε όλη τη χώρα. Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα βγει η διακήρυξη για 5.345 αγροτεμάχια έως 10 στρέμματα το καθένα, συνολικής έκτασης 17.175 στρεμμάτων, τα οποία θα μπορούν να αγοράσουν στην αντικειμενική τους αξία ή να νοικιάσουν με συμβολικό τίμημα κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που ασχολούνται με την καλλιέργεια τα τελευταία τρία χρόνια και διαθέτουν όμορες εκμεταλλεύσεις.
Παράλληλα, μέχρι τις 30 Απριλίου θα δημοσιευτεί διάταξη για την ενοικίαση χέρσων εκτάσεων που ανήκουν στο υπουργείο. Πρόκειται για 1.392 αγροτεμάχια άνω των 10 στρεμμάτων το καθένα, συνολικής έκτασης 643.691 στρεμμάτων, τα οποία με συμβολικό τίμημα και μακροχρόνια μίσθωση άνω των 15 ετών θα δοθούν σε νέους αγρότες έως 30 ετών, συνεταιρισμούς αγροτών ή κτηνοτρόφων και ομάδες παραγωγών.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» της HELEXPO, ο κ. Σκανδαλίδης χαρακτήρισε τη Βόρεια Ελλάδα «την πιο παραγωγική λεκάνη της χώρας» και παρουσίασε το προτεινόμενο καλάθι με αγροτικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή, με στόχο την ενίσχυση των καλλιεργειών αυτών και την προώθησή τους στην ελληνική και τις διεθνείς αγορές.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σκανδαλίδης διευκρίνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην κλείσουν οι μονάδες της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και να ανοίξουν τα δύο εργοστάσια που έκλεισαν, ενώ για τη «Δωδώνη» σημείωσε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση, όμως πρόθεση είναι σε οποιαδήποτε σύνθεση να διατηρηθεί ο συνεταιρισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου