Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Για τον προυπολογισμό του Δήμου Ορεστιάδας.


Η κατάρτιση του προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος αποτελεί μια από τις βασικές υποχρεώσεις της  Δημοτικής Αρχής γιατί καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα μέσα στο οποίο θα κινηθεί η  Δημοτική Αρχή για το χρόνο που διανύουμε . Είναι το εργαλείο εκείνο που μέσα από τις διαδικασίες του Τεχνικού Προγράμματος και του προϋπολογισμού υλοποιούνται οι στόχοι του προγράμματος για τον οποίο άλλωστε ως ένα βαθμό , ο λαός έχει επιλέξει την συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή. 
 Για αυτό ακριβώς το λόγο τα δύο αυτά θέματα αποτελούν σταθμό στον προγραμματισμό μιας σωστής δημιουργικής Αυτοδιοίκησης  και πολύ περισσότερο μιας ΤΑ που αγωνίζεται ,προσπαθεί  ,διεκδικεί  ,πετυχαίνει. Μάλιστα τα δύο αυτά θέματα βρίσκονται σε αρμονία με το συνολικότερο πρόγραμμα δράσης και στόχων της θητείας της ή και περισσότερο.
Άρα το τεχνικό πρόγραμμα οφείλει να έχει χαρακτηριστικά αλήθειας ,διεκδίκησης αλλά και να αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανάγκες της πόλης και συνολικά του Δήμου. Η επιτυχία του σε μεγάλο βαθμό βρίσκεται στην ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή  του Δημότη μέσα από τους θεσμικούς της φορείς. Κάτι το οποίο  φαίνεται πως δεν έγινε  Στο βωμό της πλειοψηφίας της η Δημοτική Αρχή  θυσιάζει αρχές και συλλογικότητα , ευθύνη και παρουσιάζει ένα προϋπολογισμό με λογιστικά στοιχεία  δίχως όραμα , αναπτυξιακό περιεχόμενο ,ιεράρχηση.
Δεν εξαγγέλθηκε μια διαφορετική ,συγκεκριμένη πολιτική είσπραξης των χρεών παλαιοτέρων ετών προς το Δήμο. Πως λοιπόν θα περιμένουμε τα 1,6 περίπου εκατομμύρια ευρώ οφειλές προς το Δήμο να εισπραχθούν . Αυτό σημαίνει πως διαμορφώνεται ένα μη πραγματοποιήσιμο αντίστοιχο τεχνικό πρόγραμμα που δεν πρόκειται να  υλοποιηθεί ,αλλά ως σχεδιασμός και εξαπάτηση κάποιων οικισμών  ψηφίζεται από Δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι ουσιαστικά αποδέχονται την μη υλοποίηση έργων στο χωριό τους ,στο Δήμο τους. Δεν υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση  δυστυχώς γιατί απλά ο προϋπολογισμός του Δήμου μας όπως προαναφέραμε ,λειτουργεί ως ένα σύστημα ταμειακής διαχείρισης ,που καλύπτει τα τυπικά της νομοθεσίας. Και φυσικά αν κάποιο από τα έργα που θα υλοποιηθούν εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία θα μεταφερθούν για αποπληρωμή στην οικονομική διαχείριση του επόμενου έτους με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε συσσώρευση χρεών . 
Μονάδα αποτέφρωσης των  σφαγείων, οφείλει να γίνει. Η σπατάλη χρημάτων είναι μεγάλη  για την μεταφορά των υπολλειμάτων σε άλλη περιοχή για αποτέφρωση  επιβαρύνοντας το δήμο.  Η ενέργεια αυτή θα δείξει ότι πράγματι κάτι κινείται στο χώρο της ανακύκλωσης της προστασίας του περιβάλλοντος. Για το Πανεπιστήμιο έχουμε πει ,έχουμε γράψει τόσα πολλά ,χάθηκαν σχολές στο παρελθόν , παρόλα αυτά  η εγκατάλειψη συνεχίζεται. Για το πιο δημιουργικό κομμάτι ,την νεολαία μας ,ούτε μια αναφορά κάπου δεν υπάρχει.
Ειλικρίνεια και αλήθεια απαιτούν πια οι καιροί σήμερα ,ότι κάνουμε να είναι προϊόν συλλογικής στάσης και σκέψης ,δεν χρειάζονται δεν απαιτούνται ετσιθελισμοί ,ανήκουν στο χθες ,στο παλιό, που πλήγωσε την κοινωνία μας. Εμείς  είμαστε οι φορείς  που μπορούμε να εμπλουτίσουμε με νέες αντιλήψεις ,συμπεριφορές  ,νέα πολιτική και ηθική  διάσταση  προς όφελος του τόπου μας ,που ερημώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου