Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

16-10-11 οι άμεσες ενισχύσεις


Λόγω των δυσμενών κλιματικών συνθηκών αλλά και άλλων προβλημάτων στην αγροτική παραγωγή, η Κομισιόν δέχτηκε το αίτημα των κρατών μελών, οι άμεσες ενισχύσεις φέτος να προκαταβληθούν, από τις 16 Οκτωβρίου του 2011. Αυτό επιβεβαιώνεται από εκτελεστικό κανονισμό που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 6 Αυγούστου. Σε αυτό το κλίμα και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, στα πλαίσια της συνέντευξης Τύπου για τις συγχωνεύσεις Οργανισμών, που έδωσε στις 4 Αυγούστου, προσδιόρισε χρονικά τις πληρωμές προκαταβολών της ενιαίας ενίσχυσης 2011 στους παραγωγούς το τρίτο δεκαήμερο του ερχόμενου Οκτωβρίου.
Ο υπουργός εκτίμησε ότι οι διαδικασίες για το ΟΣΔΕ θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ενώ σημείωσε ότι το 2010, η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης δόθηκε στις 27 Οκτωβρίου, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, ενώ το συνολικό ποσό είχε εξοφληθεί μέσα στο Δεκέμβριο του 2010.
Όπως αναφέρεται στον ευρωπαϊκό κανονισμό, «τα κράτη μέλη επιτρέπεται να καταβάλλουν, από τις 16 Οκτωβρίου 2011, προκαταβολές στους γεωργούς μέχρι ποσοστού 50 % των άμεσων ενισχύσεων που απαριθμούνται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/2009 για τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2011, υπό την προϋπόθεση ότι έχει ολοκληρωθεί η εξακρίβωση των όρων επιλεξιμότητας δυνάμει του άρθρου 20 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/2009.
Όσον αφορά τις ενισχύσεις για το βόειο κρέας που προβλέπονται στον τίτλο IV κεφάλαιο 1 τμήμα 11 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/2009, επιτρέπεται στα κράτη μέλη να αυξήσουν το ποσό που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο έως το 80 % της ενίσχυσης.»
Όπως παραδέχεται η Κομισιόν, το 2011 ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για την ευρωπαϊκή γεωργία: «Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη, με τον ιδιαίτερα δριμύ χειμώνα και την καθυστερημένη άνοιξη την οποία ακολούθησε μεγάλη ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες και στην παραγωγή χορτονομών. Κατά συνέπεια, οι γεωργοί, και ιδίως οι εκτροφείς βοοειδών, αντιμετώπισαν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Οι δυσκολίες αυτές εντάθηκαν από τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.
Η δύσκολη αυτή κατάσταση επιδεινώθηκε από τις επιπτώσεις στις αγορές της εξάπλωσης του βακτηρίου E.coli που οδήγησε σε σημαντική πτώση της ζήτησης και των τιμών των οπωροκηπευτικών.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου