Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Βιοντίζελ=εγχώριες πρώτες ύλες , ηλιόσπορα -ελαιοκράμβη


Τα τελευταία χρόνια και με αφετηρία τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας αναφορικά με τη χρήση βιοκαυσίμων, άνοιξε δειλά – δειλά μια καινούργια αγορά, η οποία έχει άμεση σχέση με την πρωτογενή παραγωγή και ειδικότερα με καλλιέργειες όπως η ελαιοκράμβη και ο ηλίανθος.
Παρά τη δυσπιστία που υπήρχε από πολλές πλευρές τα πρώτα χρόνια και το ιδιότυπο μοντέλο λειτουργίας των πρώτων μονάδων παραγωγής βιοντίζελ, ο καιρός έδειξε, πως η χώρα μας είναι σε θέση να εξασφαλίσει τις ενεργειακές της ανάγκες σε βιοκαύσιμα βασιζόμενη σε δικούς της πόρους. Βεβαίως, τα περιθώρια κέρδους για τους συντελεστές της συγκεκριμένης αγοράς, δηλαδή αγρότες, βιομηχανίες μεταποίησης, διυλιστήρια και πρατήρια καυσίμων είναι μικρά, γι’ αυτό και είναι αναγκαίο να κατανεμηθούν με όσο το δυνατόν δικαιότερο τρόπο. 
Προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι όλες οι πλευρές να παραμείνουν συνεπείς στη γραμμή της αξιοποίησης των εγχωρίως παραγόμενων πρώτων υλών, ακόμα και αν, κάποιες φορές (όχι πάντα) το κόστος αυτών είναι κατά τι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των εισαγόμενων. Για όλα αυτά, η Πολιτεία έχει τον τρόπο να επηρεάσει θετικά τις εξελίξεις και οφείλει να είναι παρούσα !
Όχι στις εισαγωγές πρώτων υλών για παραγωγή βιοντίζελ ,στηρίζω την νττόπια παραγωγή ενεργειακών φυτών .Δίνω μέλλον και προοπτική στον πρωτογενή τομέα ,στην άνθιση της αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου