Κυριακή, 14 Αυγούστου 2011

μετά το 2019 άμεσες ενισχύσεις

Σε έγγραφο  που διέρρευσε στον ευρωπαϊκό Τύπο, η Κομισιόν για πρώτη φορά προτείνει την  1η Ιανουαρίου 2019 ως προθεσμία για το τέλος του ισχύοντος καθεστώτος των άμεσων ενισχύσεων. Μέχρι τότε,  θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η σταδιακή μετάβαση από τις ενισχύσεις που βασίζονται στα ιστορικά επίπεδα αναφοράς, στο νέο μοντέλο των στρεμματικών ενισχύσεων που θα υπολογίζονται σε εθνική ή σε περιφερειακή βάση. Προκειμένου να αποφευχθούν απότομες μεταβολές του αγροτικού εισοδήματος, τα κράτη μέλη θα μπορούν να λαμβάνουν υπόψη τις ιστορικές αναφορές για ένα ακόμη για ένα έτος μετά το 2019, όπως αναφέρει η εφημερίδα Independent της Ιρλανδίας. Το έγγραφο φωτίζει και ορισμένες άλλες ενδιαφέρουσες πτυχές σχετικά με την επικείμενη μεταρρύθμιση και το «πρασίνισμα» των άμεσων ενισχύσεων.
Όπως αναφέρει, οι αγρότες για να λάβουν το λεγόμενο «οικολογικό συντελεστή», ο οποίος θα αντιστοιχεί περίπου στο 30% της πλήρους ενίσχυσης, θα πρέπει να εφαρμόζουν υποχρεωτικά, τρία αγροπεριβαλλοντικά μέτρα που πάνε ένα βήμα πέρα από τις απαιτήσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης.
Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να αφιερώνουν  το 5% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε «οικολογικούς σκοπούς», ενώ στις αροτραίες καλλιέργειες  άνω των 30 στρεμμάτων θα πρέπει να καλλιεργούνται τουλάχιστον τρία είδη φυτών.
Επιπλέον στο έγγραφο που διέρρευσε, δίνονται λεπτομέρειες για  τον τρόπο που θα εφαρμοστεί το πλαφόν στις ενισχύσεις. Όσοι αγρότες λαμβάνουν πάνω από 150.000 ευρώ, θα πληρώνουν εισφορά 20% για όλες τις ενισχύσεις ως τα 200.000 ευρώ, 40% για τις ενισχύσεις από 200.000 ως 250.000 ευρώ και 70% για τις ενισχύσεις από 250.000 ως 300.000 ευρώ.
Οι ενισχύσεις θα έχουν μέγιστο όριο τα 300.000 ευρώ. Το κλιμακωτό αυτό πλαφόν στόχο έχει μια πιο δίκαιη κατανομή των ενισχύσεων, λαμβάνοντας υπόψη και τον αριθμό των εργαζομένων σε κάθε αγροτική εκμετάλλευση, αφαιρώντας το κόστος της εργασίας από την εισφορά. Το πλαφόν θα ισχύει μόνο για τη βασική ενίσχυση και όχι και για τον «οικολογικό συντελεστή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου