Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

για την ζάχαρη




Έντονες οι διεργασίες και οι συζητήσεις για τις ποσοστώσεις στην  ζάχαρη στο Ευρωπαϊκό περιβάλλον. Υπάρχουν φωνές Ευρωβουλευτών της Επιτροπής Γεωργίας ,που τονίζουν πως πρέπει να παραταθούν, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς τεύτλων να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα της αγοράς της ΕΕ .Υπήρξαν όμως και αντίθετες απόψεις, στην συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (18/9/2012)  που υποστήριξαν ότι ο τερματισμός των ποσοστώσεων στη ζάχαρη θα μπορούσε να είναι επωφελής. Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Γεωργίας υποστήριξαν την αναγκαιότητα  διατήρησης των ποσοστώσεών της για τους τευτλοπαραγωγούς της ΕΕ μέχρι το 2020.
«Οι αγρότες έχουν επενδύσει πολλά στην ικανότητά τους να παράγουν ζάχαρη και μια απόφαση για τη σταδιακή κατάργηση των ποσοστώσεων το 2015 θα είχε αρνητική εξέλιξη», τόνισαν πολλοί ευρωβουλευτές. «Πρέπει να δείξουμε κάποια ευθύνη προς τους παραγωγούς», υποστήριξε η Ισπανίδα Ευρωβουλευτής Esther Herranz García.«Τα κράτη μέλη που χάνουν τις ποσοστώσεις τους θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα για την ανάκτησή τους», υποστήριξαν από κοινού οι Ευρωβουλευτές Sandra Kalniete και Mairead McGuinness.
«Οι ποσοστώσεις έχουν φέρει σταθερότητα στην αγορά ζάχαρης της ΕΕ και έτσι δεν θα πρέπει να καταργηθούν», δήλωσε ο Martin Häusling, προσθέτοντας ότι η απελευθέρωση της αγοράς δεν θα ωφελήσει ούτε τους καταναλωτές ούτε τους αγρότες, αλλά μόνο τη μεταποιητική βιομηχανία».
«Η διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος ποσόστωσης ζάχαρης δεν είναι σίγουρα ο δρόμος προς τα εμπρός», δήλωσε ο Βρετανός Ευρωβουλευτής κ. George Lyon. Η εγκατάλειψη των ποσοστώσεων θα «ανοίξει πολλές ευκαιρίες για τους αγρότες», υποστήριξε από την πλευρά της η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής κ. Britta Reimers, προσθέτοντας ότι το ερώτημα είναι «κατά πόσον η βιομηχανία ζάχαρης στην Ευρώπη μπορεί να ανταγωνιστεί την παγκόσμια αγορά».

Αρκετοί ευρωβουλευτές ζήτησαν περισσότερο χρόνο, ώστε οι παραγωγοί να προσαρμοστούν σε μια αγορά χωρίς ποσοστώσεις. «Θα ήθελα πολύ να επωφεληθούν οι αγρότες από ένα σύστημα χωρίς ποσοστώσεις, αλλά θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να ξαναχτίσουμε τα εργοστάσιά μας. Εάν αυτές οι ποσοστώσεις αφαιρεθούν αμέσως, οι παραγωγοί τεύτλων θα υποφέρουν», δήλωσε ο Βρετανός κ. John Stuart Agnew.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου