Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Νοσοκομείο Διδυμοτείχου



Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου καταγγέλλει την συγχώνευση με το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
Από 1-1-2013, το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου μετά από εξήντα χρόνια και πλέον λειτουργίας ΔΕΝ υφίσταται ως αυτόνομο νομικό πρόσωπο και συγχωνεύεται με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Η συγχώνευση αυτή είναι αποτέλεσμα μιας σειράς ενεργειών οι οποίες σταδιακά οδήγησαν στην κατάργηση της αυτοτέλειας του Νοσοκομείου μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013.  Αρχίζει η εφαρμογή του ν. 4052/2013. Η νομική προσωπικότητα του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου καταργείται. Μετά από 60 χρόνια ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ «ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ».  ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ,  ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΒΡΟΥ με έδρα στην Αλεξανδρούπολη, όργανα διοίκησης στην Αλεξανδρούπολη, κέντρο λήψης αποφάσεων στην Αλεξανδρούπολη, κοινό οργανισμό και κοινό προϋπολογισμό. Το Συμβούλιο Διοίκησης έχει πια μόνο εκτελεστικές, εποπτικές αρμοδιότητες και εισηγητικές προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Οι άνθρωποι που θα αποφασίζουν για τις ανάγκες των κατοίκων του Β. Έβρου δεν θα ζουν σε αυτόν.
Οι αποφάσεις τους θα λαμβάνονται με κριτήρια ξένα προς τον ασθενή του νοσοκομείου μας, προς τις συνθήκες περίθαλψης, τις δημογραφικές και πληθυσμιακές ιδιαιτερότητες. Διότι είναι μακριά, διότι ο χειμώνας στο Β. Έβρο είναι δύσκολος και βαρύς, διότι υπάρχουν χωριά απομακρυσμένα από τις πόλεις, διότι 200χλμ δεν καλύπτονται υγειονομικά με ένα Νόμο που δεν διακρίνει, εξισώνει και ισοπεδώνει τα άνισα. Απλά πράγματα. Τα λεφτά, οι γιατροί, το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό δεν επαρκούν και για τα δύο νοσοκομεία. Το ένα πρέπει να καταργηθεί, να πεθάνει. Και μαζί με αυτό, όσοι από τους κατοίκους της ακριτικής και ξεχασμένης αυτής περιοχής, της περιοχής μας, χρειαστούν άμεση ιατρική βοήθεια, με ένα οδικό δίκτυο που είναι ακόμη υπό κατασκευή…και έχει ήδη κοστίσει τη ζωή πολλών συμπολιτών μας. Η ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης της Τρόικας, η μνημονιακή πολιτική οδηγεί το (πρώην) Νοσοκομείο Διδυμοτείχου σε σταδιακή υποβάθμισή του και τελικά στην κατάργησή του. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λειτουργεί ως Κέντρο Υγείας.
Ο Έβρος είναι ο μακρύτερος νομός της χώρας με μήκος 200χλμ. Και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο που προβλέπεται ως έδρα του νέου φορέα είναι δίπλα στη θάλασσα…. Το πρώην νοσοκομείο Διδυμοτείχου εξυπηρετεί τα 2/3 του νομού σε έκταση, από το Σουφλί και πάνω με πληθυσμό 80.000 κατοίκους. Το πρώην νοσοκομείο Διδυμοτείχου ανήκει στα 10 καλύτερα νοσοκομεία της χώρας, διαπίστωση που γίνεται από την εγκυρότερη κυβερνητική πηγή: το Υπουργείο Υγείας, όσον αφορά το επίπεδο διαχείρισης και επίτευξης στόχων, την ποιότητα παροχής υγείας και ιατρικής φροντίδας όχι μόνο στους κατοίκους του νομού Έβρου αλλά και όλης της επικράτειας καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που ενώ ζουν στην άλλη άκρη της Ελλάδας, επιλέγουν το νοσοκομείο μας για εξειδικευμένες θεραπείες στη χειρουργική κλινική.
ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ
ü     Οφείλουμε στα παιδιά μας να κρατήσουμε το νοσοκομείο μας λειτουργικό, αυτόνομο, να το αναβαθμίσουμε και να τους το παραδώσουμε.
ü     Οφείλουμε στους ηλικιωμένους γονείς μας την παροχή επαρκούς και ασφαλούς ιατρικής φροντίδας στην ακριτική περιοχή μας.
ü     Οφείλουμε στον εαυτό μας να μην υποκύψουμε στις πιέσεις, να αγωνιστούμε για την αυτονομία και την αναβάθμιση του νοσοκομείου μας και ως εργαζόμενοι και ως Έλληνες πολίτες ακρίτες και ως εν δυνάμει ασθενείς.
Οι υπηρεσίες καταργούνται η μια μετά την άλλη: ΟΤΕ-ΔΕΗ-ΕΦΟΡΙΑ-ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ και μετά τι?
Όλοι οι υγειονομικοί της χώρας είναι στο πόδι, ξεσηκωμένοι αγωνιζόμενοι για την ανατροπή του υφιστάμενου καθεστώτος, αγωνιζόμενοι για το δικαίωμα της δημόσιας υγείας. Το νοσοκομείο Διδυμοτείχου αγωνίζεται για την σωτηρία του. Είναι προφανές ότι, μεταξύ άλλων, δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ο κάτοικος του ακριτικού Ορμενίου από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης το οποίο απέχει 200 χλμ. Και ότι η ύπαρξη του νοσοκομείου και η συνέχιση και αναβάθμιση της λειτουργίας του είναι στρατηγικής σημασίας για την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Β. Έβρου. Πόση υποβάθμιση να αντέξουμε πια??? Όλος ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί και αγωνίζεται για την ανατροπή των αλλαγών που έγιναν και που επίκεινται. Είναι τυχαίο που κανείς δεν έχει πειστεί ότι όλα αυτά γίνονται για το καλό μας??!!!! Ποιος λογικός άνθρωπος το ονομάζει αυτό αναβάθμιση της υγείας?
Καλούμε του βουλευτές του νομού μας (τρεις της συγκυβέρνησης και έναν της αντιπολίτευσης ) να μας πουν τι έκαναν τι κάνουν και τι προτίθενται να κάνουν για να αποτρέψουν την κατάργηση του νοσοκομείου.
Τα ερωτήματα είναι σαφή και τίθενται ευθαρσώς:
Επιθυμούν τη διοικητική αυτοτέλεια του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου?
Πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος της συγχώνευσης με βάση τις προαναφερθείσες παρατηρήσεις επί των διατάξεων?
Γνώριζαν οι βουλευτές, αλλά και οι άλλοι αρμόδιοι φορείς για την εισήγηση των αρμοδίων της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας να μην καταργηθεί η διοικητική αυτοτέλεια του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, ως όφειλαν ???
Τη στήριξαν?
Ποιες ήταν οι ενέργειές τους, οι παρεμβάσεις τους, ο αγώνας τους για τον τόπο????
Πότε περιμένουν να στηρίξουν τον νομό μας? Αν όχι τώρα?
Εν κατακλείδι υπάρχει η πολιτική βούληση?
Τώρα είναι ώρα ευθύνης. Σεις οι πολιτικοί μας, πρέπει να πάρετε θέση. Ελπίζουμε για το καλό όλων μας να έχετε την ευθιξία και να μην αγνοήσετε την αγωνία και τους προβληματισμούς τόσο των συμπολιτών σας όσο και των ψηφοφόρων σας. Τελούμε σε αναμονή των απαντήσεών σας.
Επιπλέον, καλούμε όλους τους συμπολίτες μας σε αγωνιστική συστράτευση για τη διεκδίκηση του δίκαιου αιτήματός μας: Θέλουμε το νοσοκομείο μας αυτόνομο, θέλουμε το νοσοκομείο μας πίσω.
ΜΕ ΤΙΜΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου