Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

κι πάλι για τους αγρότες


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat , το 2012  στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27  ,το γεωργικό εισόδημα ανά εργαζόμενο παρουσιάζει αύξηση 1%. Είχε προηγηθεί αντίστοιχη αύξηση κατά 8%  το 2011.
Στην Ελλάδα  ωστόσο τα  πράγματα είναι διαφορετικά. Το γεωργικό εισόδημα ανά εργαζόμενο  στην χώρα μας το 2012 κατέγραψε μείωση 2% .Το συνολικό  γεωργικό εισόδημα  μειώθηκε κατά 5% ,αλλά μειώθηκαν και οι απασχολούμενοι στην γεωργία κατά 3%,οπότε το εισόδημα μοιράστηκε σε λιγότερους. Αντίστοιχη μείωση είχε προηγηθεί  και το 2011 κατά 5,6%.
Το Ελληνικό εισόδημα μειώθηκε όχι τόσο εξαιτίας της μείωσης των τιμών παραγωγού  που παραμένουν σε εξευτελιστικά επίπεδα, αλλά και κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης των εφοδίων .Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία της κομισιόν ,τα λιπάσματα αυξήθηκαν κατά 12,8% ,το κόστος ενέργειας κατά 7,7% ,τα προϊόντα φυτοπροστασίας κατά 2,1% ,τα σπόρια και το πολλαπλασιαστικό υλικό κατά 0,6%.
 Άραγε τι πρέπει να κάνει ο αγρότης ,πώς να μειώσει το κόστος παραγωγής  ή πώς να διαμορφωθεί περιβάλλον για καλύτερες τιμές παραγωγού ,όταν αθρόες εισαγωγές δημητριακών παρατηρούνται από τις πρώην ανατολικές χώρες κάθε χρόνο  σε τιμές που ξεπερνούν πια τα όρια ανταγωνισμού !!!!!   Μάλλον τίποτα…………….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου