Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ειδικές οικονομικές ζώνες ( ΕΟΖ )


Με επιτυχία στέφτηκε  η εκδήλωση  του  Συνδέσμου Βιοτεχνών & Βιομηχάνων Β. Έβρου σε συνεργασία με το Χρηματοοικονομικό Forum Θράκης ,χθές Τετάρτη 22-02-2012 στο ξενοδοχείο Βιέννη της πόλης μας. Κύριοι ομιλητές ήταν η «γκαγκαβούζα» από το Θούριο Ν.Ορεστιάδας κ.Κατερίνα Καραγιάννη πρόεδρος του Forum καθώς και ο Εκπρόσωπος Τύπου και μέλος της ομάδας που συνέταξε την τεχνική έκθεση κ.Αντώνιος Τελόπουλος.
Φαίνεται πως κάτι κινείται ,πως υπάρχουν δυνατότητες ακόμη ,τις οποίες δεν γνωρίζουμε και οι οποίες αναλύθηκαν μεθοδικά για την ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας στην περιοχή μας. Μια ανάλυση και παρουσίαση που δίνει την δυνατότητα να  προβληματίσει αλλά και να παρέχει κίνητρο παραμονής εδώ στην τόσο ευαίσθητη Εθνικά περιοχή του ζούμε.
Κύριος στόχος του forum  όπως τόνισε ιδιαίτερα η κ.Καραγιάννη είναι η προβολή και ανάδειξη της περιοχής μας του τόπου μας της Θράκης .Το Χρηματοοικονομικό Forum  είναι μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση , ξεκίνησε μία μελέτη πρίν από ενάμιση χρόνο για τις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες παρόλο που είναι κάτι το οποίο δεν επιτρέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ωστόσο υπάρχει ένα μικρό "παράθυρο" από τις Βρυξέλλες, αρκεί να το εγκρίνει η Ελληνική κυβέρνηση.
Μέσα από την παρουσίαση της  τεχνικής έκθεσης  για το αναπτυξιακό μοντέλο των ΕΟΖ  που εφαρμόζεται σε 5.000 ζώνες σε όλο τον κόσμο  ,αποδεικνύεται πως  το ¼ των προϊόντων της  παγκόσμιας αγοράς παράγονται σε ΕΟΖ ενώ για το εργασιακό καθεστώς που θα ισχύει στις Οικονομικές Ζώνες που προτείνει το Χρηματοοικονομικό Forum Θράκης δεν προβλέπεται καμία διαφοροποίηση από αυτό που ήδη υπάρχει σε εθνικό επίπεδο κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η έκθεση τοποθετείται με ακρίβεια σε μια σειρά βασικών στοιχείων που διέπουν την επιχειρηματική ζώνη όπως:Ο χρόνος ισχύος της ζώνης περίπου 20 χρόνια προτείνουν , το θέμα των υποδομών ,φορολογικά ,ασφαλιστικά κίνητρα ,προϋποθέσεις χωροθέτησης , επιλεξιμότητας  και ένταξης μιας επιχείρησης στην ζώνη , διασυνοριακές συνεργασίας  κα
Οι  ΕΟΖ  απευθύνονται σε εταιρείες που έχουν εξαγωγικό κυρίως προσανατολισμό αφού το 80% τον παραγόμενων προϊόντων εντός των ΕΟΖ προορίζονται για εξαγωγές  σε τρίτες χώρες  και μόνο το 20% προβλέπεται να προορίζονται στην εσωτερική αγορά κάτω από προϋποθέσεις
Με ενδιαφέρον αναδείχτηκε  η δυνατότητα δημιουργίας ΕΟΖ Αγροτικών Προϊόντων στην Ορεστιάδα με ένταξη σε αυτή εταιριών μεταποίησης ,συσκευασίας  που θα έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό. Στην εφαρμογή των ΕΟΖ το Χρηματοοικονομικό Forum Θράκης προτείνει 70% των απασχολούμενων εντός των ΕΟΖ να είναι ντόπιοι . Επίσης οι επιλέξιμες εταιρίες για την είσοδο τους στις ΕΟΖ θα πρέπει να κάνουν επενδύσεις τουλάχιστον 300.000 ευρώ.

1 σχόλιο:

  1. Ελπίζω να μην καταλαβα μονο εγω οτι οι ΕΟΖ δεν θα εξυπηρετουν τοπικα και ελληνικα συμφεροντα. Στο οτι θα δουλευουνε ντοπιοι, ναι αλλά με τον κατωτατο μισθό που με την μειωση στους νέους 35% θα πάει στον πάτο. Έπισης ελπίζω να προσεξατε στην εκθεση μια αναφορα για χημικα προιόντα και ίσως αποβλητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή