Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

συνδεδεμένες ενισχύσεις

Το ποσό για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στα ζαχαρότευτλα , που πιστώνεται σήμερα στους λογαριασμούς των τευτλοπαραγωγών , εκτιμάται ότι θα κυμανθεί  περίπου στα 32 ευρώ το στρέμμα. Για το βαμβάκι  η συνδεδεμένη ενίσχυση  θα κατατεθεί στους παραγωγούς την Δευτέρα 5 Μαρτίου , και είναι κοντά στα 70 ευρώ το στρέμμα.
 Σπάρθηκαν 56.000 στρέμματα με τεύτλα και το συνολικό ποσό της συνδεδεμένης είναι στα 1.770.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ενίσχυση στα 31,6 ευρώ το στρέμμα. Να σημειωθεί ότι για τους τευτλοπαραγωγούς είναι η τελευταία χρονιά που λαμβάνουν αυτή την ενίσχυση, ενώ πέρυσι κυμάνθηκε περί τα 27 ευρώ το στρέμμα.
   
Όσον αφορά τη συνδεδεμένη στο βαμβάκι, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2011 καλλιεργήθηκαν συνολικά περί τα 3 εκατ. στρέμματα και παραδόθηκαν στα εκκοκκιστήρια 800.000 τόνοι βάμβακος. Με τους πρώτους υπολογισμούς, η μέση παραγωγή είναι στα 270 κιλά το στρέμμα, δηλαδή πιο ψηλά από την ελάχιστη ηρτημένη παραγωγή που χρειάζεται για την καταβολή της συνδεμένης ενίσχυσης για το βαμβάκι.

Τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν ακόμα το ακριβές ποσό, γιατί έχουν βρει ένα ποσοστό εκτάσεων που ανήκουν σε παραγωγούς, οι οποίοι δεν παρέδωσαν βαμβάκι. Οπότε αυτό το ποσοστό θα πρέπει να αφαιρεθεί από τις εκτάσεις. Τα μέχρι τώρα ευρήματα αναφέρονται σε 2.300 παραγωγούς οι οποίοι δεν έχουν παραδώσει προϊόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου