Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

συνέχεια ... θα υπάρξει...

Σημαντική η  πρωτοβουλία της εθελοντικής ομάδας δράσης του Ν. Πιερίας στην προώθηση και πώληση της πατάτας Νευροκοπίου. Με απλές κινήσεις οργάνωσης κατόρθωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα να απλωθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και σε πόλεις με μικρότερο πληθυσμό. Έφερε στην επιφάνεια ένα  άλλο  τρόπο κατανάλωσης σε μια οικονομία που συνεχώς  φθίνει, με διαρκή άνοδο στις τιμές των προϊόντων και μείωση της αγοραστικής  αξίας του καταναλωτή. Ταυτόχρονα αναδείχτηκε σε όλο το μεγαλείο της  το χάσμα που υπάρχει στις τιμές των αγροτικών προϊόντων από το χωράφι στο ράφι.
Αρκεί όμως μόνο αυτό  !!!! Θα υπάρξει μια συνέχεια  σε βάθος χρόνου !!! Θα αντέξουν οι  εθελοντικές ομάδες ,  ή σε μικρό χρονικό διάστημα θα σβήσουν σταδιακά ,γιατί τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν από τους μεσάζοντες ,τις πιέσεις  κτλ  θα είναι τεράστια ,άλυτα. Κάπως έτσι χάθηκαν και οι αγανακτισμένοι πολίτες από το Σύνταγμα ,στο ξεκίνημα αυτής της κρίσης που μαστίζει το τόπο μας .  Μπορεί αυτές οι προσπάθειες να έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα  ,να   ανοίγουν νέους δρόμους μέσα από τις δυνατότητες που  μας παρέχει το διαδίκτυο , να ικανοποιούν τον αγρότη  που βλέπει πως η σοδειά του έχει πια αξία ,και τον καταναλωτή  που  απολαμβάνει χαμηλές τιμές . Έχει όμως  εχθρό ,αντίπαλο το χρόνο που είναι αδυσώπητος .. Δύσκολα  !!!
Χρειαζόμαστε κυρίως θεσμούς  συνάντησης του παραγωγού με τον  καταναλωτή.  Κι το θέμα είναι πολιτικό και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.   Αρκεί να εξετάσουμε τι έκανε η Ευρώπη πριν 10-15 χρόνια στα ζητήματα αυτά.  Σίγουρα δεν επέτρεψε  μορφές  υπερτιμολόγησης των αγροτικών προϊόντων από μέρους των μεσαζόντων. Το γνωρίζει αυτό η πολιτεία αλλά τηρεί «σιγή ιχθύος ». Η αγορά δηλ από το παραγωγό να γίνεται πχ με 15 λεπτά κι το πιστωτικό τιμολόγιο να  κόβεται στα 50 λεπτά ,με αποτέλεσμα οι τιμές καταναλωτή να διαμορφώνονται 100 -800% πιο πάνω από την τιμή παραγωγού !!!!
Επίσης   αγροτικά προϊόντα που εισάγονται στην χώρα μας   με χαμηλό κόστος ,  βαφτίζονται Ελληνικά  και πωλούνται ακριβότερα. Κι αυτό το γνωρίζει η πολιτεία.
Είναι  τόσο δύσκολο πια ,να αρχίσουν να λειτουργούν οι συνεταιρισμοί  ,οι ομάδες παραγωγών ,  σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Να αναπτύσσουν δηλαδή στρατηγικές  , να έχουν το δικό τους ράφι , να πουλούν τα προϊόντα τους και μετά να τα παράγουν. Αυτό το μοντέλο πρέπει να υιοθετηθεί και στη χώρα μας. Οφείλουν να αλλάξουν πολλά  !!!!!  κι δεν το βλέπω ….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου