Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Βιοκαύσιμα

Όπως τονίσαμε και σε προηγούμενο άρθρο μας ενώ οι τιμές του ηλίανθου και της ελαιοκράμβης  διεθνώς είναι υψηλές ,εδώ στην χώρα μας , ήδη  τα συμβόλαια καλλιέργειας ηλίανθου για τη νέα χρονιά αναμένεται να είναι σημαντικά περιορισμένα σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και με τιμές παραγωγού μειωμένες μέχρι και 25%. Να σημειωθεί ότι από τα 35- 38 ευρώ/ tn  που ήταν η τιμή του ηλίανθου στα συμβόλαια της περασμένης χρονιάς, σήμερα οι τιμές που προτείνονται δεν υπερβαίνουν τα 31 ευρώ / tn.
Στην ιδιότυπη αυτή πολιτική των εγχώριων διυλιστηρίων σε ότι αφορά τα βιοκαύσιμα και στην απουσία οργανωτικών δομών και ελεγκτικών μηχανισμών για τον συγκεκριμένο κλάδο, «σκοντάφτει» η ανάπτυξη των ενεργειακών καλλιεργειών στη χώρα μας, με την ελαιοκράμβη και τον ηλίανθο να δέχονται ήδη τα πρώτα «χτυπήματα» κάτω από τη ζώνη.  Έτσι, ενώ οι διεθνείς τιμές των ελαιούχων σπόρων σπάνε ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις παραγωγής βιοντίζελ «καλλιεργούν» συστηματικά το έδαφος για τη δραστική μείωση των τιμών παραγωγού, εξέλιξη η οποία επαναφέρει την ανασφάλεια στο συγκεκριμένο κλάδο.
Το θέμα απασχόλησε σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τον υφυπουργό Γιάννη Κουτσούκο και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των καλλιεργητών (πανελλαδικό), εκπρόσωποι των μεταποιητικών μονάδων παραγωγής βιοντίζελ και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου.
Από την πλευρά των βιομηχάνων εκφράσθηκαν διαμαρτυρίες για την «ιδιότυπη» πολιτική των διυλιστηρίων τα οποία, όπως είπαν, αφενός δεν εφαρμόζουν κατά γράμμα τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από την κοινοτική νομοθεσία σχετικά με τη χρήση βιοκαυσίμων, αφετέρου προβαίνουν σε αθρόες εισαγωγές πρώτης ύλης καταπατώντας τις συμβάσεις τους με τις εγχώριες μονάδες παραγωγής βιοντίζελ. Αν σ’ αυτά προστεθεί και η σοβαρή μείωση της κατανάλωσης καυσίμων -λόγω κρίσης- το αποτέλεσμα είναι οι εγχώριες βιομηχανίες να μην μπορούν να διαθέσουν την παραγωγή της προηγούμενης χρονιάς και να είναι φορτωμένες με αποθέματα.
Την ίδια στιγμή, οι οργανωτικά φάλτσα σε σχέση με τα συμβόλαια καλλιέργειας ενεργειακών φυτών και τις κατανομές της εθνικής ποσόστωσης παραγωγής βιοντίζελ στη βιομηχανία, επιδρούν καταλυτικά στον προγραμματισμό του κλάδου και τη λειτουργία της αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου