Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Ενεργοί αγρότες


Συζητήσεις ,διαβουλεύσεις   παρατηρούνται τελευταία για την νέα ΚΑΠ  που θα ισχύσει για μετά το 2013. Εστιάζονται κυρίως σε θέματα επιδοτήσεων ,ποιότητα αγροτικών προϊόντων , ιχνηλασιμότητα  ,προστασία του περιβάλλοντος , προώθηση των συμβάσεων ,προϊόντα με προστατευμένη ονομασία κα. Εκείνο που διαφαίνεται  στις άμεσες ενισχύσεις είναι πως βαδίζουμε σε ένα μοντέλο σύμφωνα με το οποίο οι χώρες που έπαιρναν πολλά από την ΚΑΠ θα παίρνουν πλέον λιγότερα και εκείνες που έπαιρναν λίγα θα παίρνουν  περισσότερα. Οι κατανομές αυτές θα γίνουν γνωστές το καλοκαίρι του 2011 ,όταν πια θα έχει  επικυρωθεί η αγροτική πολιτική της ΕΕ μέχρι το 2020. 
Μια σημαντική αλλαγή  που κυοφορείται είναι πως τις  επιδοτήσεις ,θα τις παίρνουν μόνο οι ενεργοί αγρότες .Μια καινούργια έννοια εισάγεται πλέον , των ενεργών αγροτών. Το κατά κύριο επάγγελμα αγρότης που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα ίσως να μη έχει καμιά έννοια πλέον σταδιακά. Οι νέοι αγρότες θα εντάσσονται στους ενεργούς ; Τώρα  οι επιδοτήσεις που θα παίρνουν μόνο οι ενεργοί αγρότες , φαίνεται πως τεμαχίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:  Ένα ελάχιστο ποσό επιδότησης / στρέμμα  που θα λαμβάνουν όλοι εκείνοι που έχουν αγροτικές επιδοτήσεις  είτε παράγουν είτε όχι.  Ένα δεύτερο κομμάτι προβλέπει ως δικαιούχους εκείνους που παράγουν προϊόντα που προσφέρουν στο περιβάλλον ή συμβάλλουν με τη γεωργική τους εκμετάλλευση στη βελτίωσή του. Ένα τρίτο κομμάτι θα  αφορά ειδικές κατηγορίες όπου η αγροτική παραγωγή αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα όπως οι ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές. Το τέταρτο θα δίνεται με βάση τα στρέμματα παραγωγής ή τον αριθμό των ζώων και θα είναι συνδεδεμένο κατά έναν τρόπο με την παραγωγή.  
"Κλειδί" για τις επιδοτήσεις στο μέλλον λοιπόν θα διαδραματίσει η έννοια του ενεργού αγρότη την οποία εισάγει ως κριτήριο χορήγησης η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική ,χωρίς να καθορίζει καθαρά την έννοια του. Το θέμα αυτό είναι κρίσιμης σημασίας για την αγροτική οικονομία της χώρας μας , καθώς ο μικρός κλήρος και ο κατακερματισμός των ιδιοκτησιών μπορεί να αφήσει απέξω έναν πολύ μεγάλο αριθμό μικροκαλλιεργητών που συμπληρώνουν το εισόδημά τους τώρα ασχολούμενοι παράλληλα με την οικοδομή, το μεροκάματο, τον τουρισμό κ.α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου