Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Για τον συμπαραστάτη του δημότη

Με απόφαση του ΔΣ ,στους Δήμους με πληθυσμό πάνω από 20.000 κατοίκους θεσμοθετείται ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης. Η θέση καταλαμβάνεται μετά από προκήρυξη  που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Δήμου και είναι Δημότης ,πρόσωπο με γνώσεις ,κύρος και εμπειρία σε θέματα εξυπηρέτησης ,προώθησης προβλημάτων  ,ελέγχου της διοικητικής Δημοτικής Αυτοδιοίκησης. Για την θέση αυτή υποβάλλονται υποψηφιότητες στο προεδρείο του ΔΣ . 
Πρόθεση του νομοθέτη είναι να επιλεγεί με αυξημένη πλειοψηφία ο συμπαραστάτης του Δημότη ,με στόχο να διασφαλίσει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και να επιλεγεί πρόσωπο με ικανότητες για το νέο αυτό θεσμό. Δεν μπορεί να επιλεγεί ως συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης αιρετός του δήμου ή της περιφέρειας ή βουλευτής. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ενδιαφέρον μπορεί να επιλεγεί και πρόσωπο που είναι δημότης άλλου δήμου. Η θητεία του ακολουθεί την θητεία των δημοτικών συμβούλων. Σύμφωνα και πάλι με τον νομοθέτη πρόκειται για νέο θεσμό εσωτερικής διαμεσολάβησης μεταξύ πολιτών ,επιχειρήσεων και ΟΤΑ για την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης. Ελέγχει  και διασφαλίζει την αμεροληψία των δημοτικών αρχών ,την βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων ,καθώς και την αποσυμφόρηση του δημάρχου και άλλων αιρετών οργάνων του δήμου από την συσσώρευση αιτημάτων και παραπόνων των πολιτών. 
Εκτίμηση είναι πως  με την ενεργό βοήθεια του συμπαραστάτη του δημότη θα αποτρέπονται πρόσθετες διαδικασίες ,όπως προσφυγές σε ελεγκτικούς μηχανισμούς ,δικαιοσύνη ,μια και  πολλά προβλήματα κακοδιοίκησης θα επιλύονται. Με τον τρόπο αυτό η ταλαιπωρία των πολιτών θα περιοριστεί   και  η εξοικονόμηση διαδικασιών ,πόρων ,χρόνου ,χρήματος θα  είναι σημαντική. Ο συμπαραστάτης του δήμου θα υποστηρίζεται διοικητικά από τις υπηρεσίες του δήμου ,θα δέχεται καταγγελίες των πολιτών και των επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου και των νομικών του προσώπων και θα απαντά και γραπτώς ή ηλεκτρονικά στους ενδιαφερόμενους σε χρονικό διάστημα 30 ημερών. Η διαδικασία επιλογής  του συμπαραστάτη  οφείλει να ολοκληρωθεί   σύμφωνα με το νόμο μέχρι  τις 28 -2-11. 
Ακόμη ένας νέος θεσμός λοιπόν στην  εξυπηρέτηση του πολίτη ανθίζει με στόχο την διαφάνεια ,την αλήθεια ,την συμπαράσταση στο πολίτη. Ένας θεσμός που με την ολοκλήρωση του και την πολιτική βούληση των δημοτικών αρχών  σίγουρα θα προσφέρει. Αποτελεί ένα ακόμη θετικό βήμα ώστε ο πολίτης να νιώσει ότι  ο δήμος είναι ένα δικό του σπίτι  που νοιάζονται για αυτόν. 
Τώρα αν μια από τις  αρμοδιότητες του ήταν και η παρακολούθηση τουλάχιστον ή γιατί όχι και ο έλεγχος της οικονομικής κακοδιαχείρισης που χαρακτηρίζει δυστυχώς  τους δήμους  θα ήταν ένα πιο σημαντικό λιθαράκι,   σε αυτό που λέμε διαφάνεια  ,αξιοπιστία , ορθολογική χρήση, εμπιστοσύνη  των πολιτών  στους θεσμούς ,την δημοτική αυτοδιοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου