Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Για την ζάχαρη

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης οφείλονται στις λάθος επιλογές της διεύθυνσης της επιχείρησης υποστηρίζει η Κομισιόν. Η ένταξη της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μεταρρύθμισης του τομέα της ζάχαρης ήταν εθνική επιλογή και βασίστηκε σε εθελοντικό σύστημα εγκατάλειψης, συνεπώς τα όποια προβλήματα (ανταγωνιστικότητας κ.λ.π.) τα οποία εμφανίζονται από αυτήν την απόφαση, οφείλονται σε ενδεχόμενη κακή εκτίμηση και λάθος επιλογές, θα πρέπει δε να επιλυθούν από την ίδια την Ελλάδα και τους αρμόδιους φορείς της. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για την γεωργία κ. Dacian Ciolos, που στάλθηκε στις 8/02/2011, προς τον Ευρωβουλευτή κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, μετά από σχετική ερώτηση που υπέβαλε προς την Επιτροπή.
«Η μετατροπή των εργοστασίων παραγωγής ζάχαρης σε εργοστάσια παραγωγής βιοαιθανόλης ήταν μια από τις πιθανές επιλογές στο πλαίσιο του προσωρινού καθεστώτος αναδιάρθρωσης στον κλάδο της ζάχαρης. Για να είναι μακροπρόθεσμα οικονομικά βιώσιμη η μετατροπή αυτή, το εργοστάσιο καθώς και οι παραγωγοί ζαχαρότευτλων έπρεπε να μπορούν να παράγουν σε ανταγωνιστικές τιμές», πρόσθεσε ο Επίτροπος.

Όμως όπως τονίζει ο κ. Ciolos, η περίοδος αναδιάρθρωσης δεν έχει λήξει ακόμη και οι προθεσμίες των σχετικών σχεδίων και προγραμμάτων έχουν παραταθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2011. Για το λόγο αυτό δεν είναι ακόμη διαθέσιμες οι εκτιμήσεις σε ότι αφορά τις άμεσες και έμμεσες κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μεταρρύθμισης στον τομέα της ζάχαρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου