Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Καλλικράτης στα σχολεία


Η υφυπουργός Παιδείας κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, απέστειλε ήδη επιστολή προς τους δημάρχους, με την οποία τους ενημερώνει για τις επερχόμενες συνενώσεις σχολικών μονάδων.
Στην επιστολή αποσαφηνίζονται τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα γίνουν οι συγχωνεύσεις, αλλά και οι ιδρύσεις νέων σχολείων, όπως για παράδειγμα η απόσταση, το οδικό δίκτυο και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή.
Υπογραμμίζεται, επιπλέον, ότι από τον αποκαλούμενο σχολικό «Καλλικράτη» θα εξαιρεθούν οι απομακρυσμένες, δύσβατες και ακριτικές περιοχές. Σε εξέλιξη λοιπόν βρίσκεται η  διαδικασία του σχεδιασμού λειτουργίας των σχολικών μονάδων  για το σχολικό έτος 2011-2012.
Οι Διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα κάνουν τις προτάσεις τους για την λειτουργία των σχολικών μονάδων της αρμοδιότητας τους, έχοντας ως στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και την αξιοποίηση των υποδομών για την εφαρμογή των καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας για όλους τους μαθητές.
Πάντοτε , πριν μερικά χρόνια ως δημοτικός σύμβουλος αλλά και ως αντιδήμαρχος ήμουν αντίθετος στις προσθήκες αιθουσών ,ορόφων στα σχολεία της πόλης μας . Η  κυρίαρχη άποψη μου ήταν πως οφείλουμε να ενισχύσουμε  τα περιφερειακά σχολεία της πόλης μας που και κενές αίθουσες έχουν αλλά και επιτέλους  στερούνται μαθημάτων που θα εμπλουτίζουν την σκέψη των παιδιών μας.  Από την άλλη πλευρά αυτή η συσσώρευση των μαθητών  στην πόλη ερημώνει τα χωριά.Οι κάτοικοι του χωριού νιώθουν  την ανάσα της εγκατάλειψης δίπλα τους. Το σχολείο σε ένα χωριό είναι ένα παράθυρο ανοιχτό στην ζωή και την κοινωνία που οφείλουμε να το κρατήσουμε διάπλατα ανοιχτό για να μπεί πιο πολύ άπλετο φως , που θα εμπλουτίζει την σκέψη και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην μικρή κοινωνία του χωριού.
Σίγουρα όμως ο τομέας της  παιδείας είναι το πιο  ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας  και θέλει ιδιαίτερη προσέγγιση και προσοχή . Διαμορφώνει  το μέλλον και την προοπτική του τόπου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου