Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Για τους Δήμους


Στο τελικό στάδιο κατάργησής τους βρίσκονται σήμερα 4.000... δημοτικές επιχειρήσεις από σύνολο 6.000, συμπεριλαμβανομένων και των Νομικών Προσώπων.
Οι δήμαρχοι έχουν ζητήσει παράταση για το «λουκέτο» των επιχειρήσεων, ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών έχει αποκλείσει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
Την ίδια ώρα, προχωρεί η διαδικασία απογραφής περιουσιακών και οικονομικών στοιχείων, ενώ σε αρκετούς δήμους της Αττικής οι ορκωτοί λογιστές οδεύουν στο τέλος της διαδικασίας. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει λάβει στοιχεία από δεκάδες δήμους και αναμένει να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία έως το τέλος του μήνα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την οικονομική κατάσταση και τις «αντοχές» δήμων.
Κι ενώ ολοκληρώθηκαν οι 4.500 μετατάξεις προσωπικού από τις νομαρχίες στους δήμους και τις περιφέρειες, συνεχίζονται οι μετατάξεις από τις ΔΕΚΟ προς τους ΟΤΑ.
Μάλιστα, σε δήμους όπου παρατηρείται έλλειψη κυρίως επιστημονικού προσωπικού, υπάρχει ακόμα δυνατότητα να ζητήσουν οι νέες δημοτικές αρχές υπαλλήλους της ΕΡΓΟΣΕ, οι οποίοι θα μπορούσαν να μεταταχθούν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αυτό που αποτελεί ισχυρό πονοκέφαλο για τους υπερχρεωμένους δήμους είναι η καταβολή οφειλών προς εργολάβους και προμηθευτές, καθώς μετά την κατάρτιση του προϋπολογισμού στα τέλη Μαρτίου, οι ΟΤΑ δεν θα έχουν άλλο άλλοθι και θα πρέπει υποχρεωτικά να εξοφλήσουν. Ειδάλλως, θα αρχίσουν οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών των δήμων από όσους δεν έχουν εισπράξει τα οφειλόμενα. Συνολικά, οι υποχρεώσεις ΟΤΑ «προς τρίτους» ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ.
Δήμαρχοι κυρίως «μικρομεσαίων» δήμων παραπονιούνται για ελλιπή στελέχωση σε κρίσιμους τομείς και ανησυχούν για το πώς θα καταφέρουν να επιτελέσουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο, σύμφωνα με τις επιταγές του «Καλλικράτη». Παράπονα για ελλείψεις επιστημονικού προσωπικού και μάλιστα συγκεκριμένων ειδικοτήτων, όπως πολιτικών μηχανικών, κτηνιάτρων, γεωπόνων, έχουν εκφράσει αρκετοί δήμαρχοι, επισημαίνοντας ότι μηχανικοί από τις ΤΥΔΚ (τεχνικές υπηρεσίες δήμων) μεταφέρθηκαν στις έδρες των νομών. Με τι προσωπικό θα καταρτίσουμε μελέτες και θα υποβάλουμε φακέλους; Θα πρέπει να εξαρτιόμαστε από τους μεγάλους δήμους, λένε.
Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών διαμηνύουν ότι οι μετατάξεις προσωπικού που αφορούν κυρίως τις πολεοδομίες και τις προνοιακές υπηρεσίες έγιναν στους κεντρικούς δήμους για να μη διαταραχθεί η οικογενειακή κατάσταση των εργαζομένων, τονίζοντας ότι «οι δήμοι που βρίσκονται στις έδρες των νομών είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν διοικητική υποστήριξη στους μικρότερους δήμους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου